Marius Pavel: „Suntem în faliment! Nu avem de unde să mai scoatem bani să-i îngropăm în pământ!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Marius Pavel: „Suntem în faliment! Nu avem de unde să mai scoatem bani să-i îngropăm în pământ!”

Falimentul bate la ușă! Marius Pavel: „Fără precipitații nu poți să faci agricultură, oricât de tehnolog ai fi! Dacă seceta va continua, trebuie să ne lăsăm că nu avem de unde să mai scoatem bani să-i îngropăm în pământ!”

Marius Pavel: „Suntem în faliment!
Marius Pavel

Agricultorul Marius Pavel a avut un an extrem de prost. Cultivă cereale de toamnă, porumb și soia pe  50 ha în Horghiz, județul Brașov: „după mine, e cea mai secetosă zonă din tot Ardealul!”, spune fermierul.  

M-am închis aproape pe zero, din cauză că am avut pierderi uriașe la soia, (doar 400 kg/ha, față de 2.600 kg, cât făcusem în urmă cu un sezon). La porumb am recoltat câteva tone, undeva la jumătate. Nu mi-am scos nici investiția, dacă încă doi-trei va continua seceta, trebuie să ne lăsăm că suntem în faliment! Nu avem de unde să mai scoatem bani să-i îngropăm în pământ”, susține fermierul Marius Pavel.

Cum în toată toamna a plouat doar 30 de litri, nu a fost surprins la arat să constate că la 30 cm solul era uscat.

MARIUS PAVEL: „PORUMBUL E CEA MAI PROFITABILĂ CULTURĂ, DAR ȘI CEA MAI COSTISITOARE!”

Fără prea multă tragere de inimă, Marius Pavel a semănat ceva mai târziu grâul, în așteptarea ploilor de toamnă. Cultura putea să arate mult mai bine la intrarea în iarnă.

Și-a drămuit cu atenție cheltuielile. Știe că pentru hectarul de grâu, de la înființare și până la recoltare și adus în hambar, trebuie să scoată între 2.500 și 3.000 de lei. Nu are combină și apelează la colegii mai… dotați.

Marius Pavel: „Porumbul mă costă mai mult, 4.000 de lei/ha pentru că fac două tratamente, fertilizez de două ori și substanțele sunt mai scumpe. Pentru mine este cea mai profitabilă cultură!”

Marius Pavel: „Suntem în faliment! Nu avem de unde să mai scoatem bani să-i îngropăm în pământ!”

”VREM SĂ SCOATEM PLUGUL DIN TEHNOLOGIE”

„Ferma trebuie retehnologizată, vrem să scoatem plugul din tehnologie, dar noi, fermierii mici, nu ne putem moderniza foarte ușor, că nu avem suficient capital. De anul trecut am lucrat o suprafață de 4 ha în minim till. Dar până nu se stabilizează solul, până nu se modifică factorul microbian nu vor fi cele mai bune rezultate”, susține agricultorul.

Însă e conștient că reutilarea nu o va face prea curând. Marius Pavel explică de ce: „Nu pot să depun proiecte pentru atragerea fondurilor europene pentru că eu am înregistrat la APIA doar 20 de hectare, deși lucrez 50. Oamenii care au terenurile la mine iau ei subvențiile.”

VIDEO: Care sunt diferenţele dintre convenţional, minimum-tillage şi no-till! Profesorul Ovidiu Ranta face o analiză a celor trei sisteme de prelucrare a solului.

Vezi ce avantaje şi dezavantaje prezintă aceste tehnologii precum şi care ar fi consumurile de carburant pentru înfiinţarea culturii în situaţiile date.

MARIUS PAVEL A PRINS DRAG DE MUNCILE CÂMPULUI DIN TIMPUL VACANȚELOR ȘCOLARE

Marius Pavel are ferma de 20 de ani, începută cu puținul pământ al bunicilor al socrilor. După cum ne spune, a prins drag de muncile câmpului din timpul vacanțelor școlare petrecute la țară. „De atunci am început să am drag de pământ, de agricultură, am făcut Liceul Agricol și am rămas cu pasiunea”, explică fermierul.

CITEȘTE ȘI: Marius Pavel a făcut cea mai inspirată alegere când și-a cumpărat drona agricolă. O pilotează băiatul său Radu, în vârstă de 17 ani. „Regina câmpului” stropește, fertilizează și însămânțează!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →