Într-una din zilele Pieței Volante „Din drag de Bucovina” de la Suceava, proiect de succes premiat la nivel județean și național, l-am întâlnit pe Marius Cașiș – expert agricultura ecologică, alături de producătorii agricoli bucovineni.
Potrivit acestuia, România poate fi salvată de criza alimentară care se anunță în toată lumea prin autonomie alimentară, iar soluția este ca satul românesc să redevină independent alimentar, prin așa-numitele mecanisme de autarhie (politică prin care se tinde spre crearea unei economii naționale închise, izolate de circuitul economic mondial).
EXISTENȚA GOSPODĂRIEI ȚĂRĂNEȘTI, AMENINȚATĂ!
„Nici o altă țară nu are specificul și particularitățile noastre, iar gospodăria țărănească românească este păstrătoare a acestor particularități, motiv pentru care nu ar trebui să ne ghidăm după strategiile de import în crearea propriei strategii de dezvoltare”, afirmă Marius Cașiș.
Expertul băcăuan în agricultura ecologică avertizează că existența gospodăriei țărănești este amenințată, multe sate fiind în curs de depopulare.
Acest proces este accelerat de factori, precum: dezindustrializarea, migrația tinerilor, lipsa dorinței de asociere pentru producere, procesare și comercializarea produselor, pe fondul îmbătrânirii populației și a creșterii numărului de pensionari și asistați social.
CONCLUZIILE UNUI STUDIU COMUNITAR
Un studiu european relevant stabilește suprafețele de teren menite să asigure autonomia alimentară („dieta umană”) și să îmbunătățească, chiar să restabilească securitatea alimentară.
Astfel, potrivit acestuia, pentru populația care consumă preponderent carne ar fi suficient 9.350 mp/an/persoană; pentru populația care consumă un regim mediu (carne și vegetal) – 4.700 mp/an/persoană, iar pentru populația care preferă un regim vegan – 1.200 mp/an/persoană.
În concluzie, la nivel global, terenul agricol cultivat este estimat la 1.800 de milioane de hectare, iar în întreaga lume sunt 7 miliarde de ființe umane, înseamnă că fiecărei persoane îi revine o suprafață de aproximativ 2,5 ha pentru asigurarea hranei, indiferent de dieta fiecărui individ.
OPȚIUNI: CREȘTEREA PRODUCȚIEI AGRICOLE SAU SCHIMBAREA DIETEI
„Ținând cont că populația lumii va depăși 9 miliarde de oameni până în 2050, producția agricolă globală trebuie să crească sau o mare parte dintre noi să ne schimbăm dieta pentru a satisface nevoile alimentare globale.
Demografic, stabilizarea populațiilor umane este esențială cât mai curând posibil în toate țările în curs de dezvoltare pentru a garanta securitatea alimentară în deceniile următoare”, susține Marius Cașiș.
Expertul atrage atenția că în mediul online se „aruncă” subiecte despre o criză alimentară în România sau foamete la nivelul UE. „Or, cine știe când va începe această criză alimentară? Din ce cauză? Cât va dura ea? Sau care sunt măsurile propuse pentru a o evita?”, se întreabă retoric Marius Cașiș.