”Eu fac agricultură de testare a inputurilor eco. Rezultat: 3900 de kg de grâu/ha, cu o investiție de 1000 de lei”, Marius Casis, Bacău - Revista Ferma
5 minute de citit

”Eu fac agricultură de testare a inputurilor eco. Rezultat: 3900 de kg de grâu/ha, cu o investiție de 1000 de lei”, Marius Casis, Bacău

agricultura ecologica, grau, porumb, Bacau
foto: @Marius Casis

Marius Casis este un promotor al agriculturii ecologice, consultant agricol și mic fermier, din județul Bacău. Aduce inputuri eco ( fertilizanți, biostimulatori, biopesticide ) din câteva țări din Uniunea Europeană și le aplică pe terenurile sale agricole care însumează 11 ha, incluzând și 1.600 mp de spații protejate, pentru cultura legumelor. 

”Am cultivat 5 ha cu grâu. Producția a fost anul acesta de 3.900 kg/ha, cu o cheltuială de aprox. 1.000 de lei per ha. Semințele le-am avut din sursă proprie ( C2 ). Am aplicat 500 de g de Black Humi Max ( 60 de lei ), un fertilizant foliar Optimar, vreo 200 de lei, lei cheltuielile cu inputurile, plus 80 de litri de motorină, încă vreo câteva sute de lei. Hai rotunjesc la 1000 de lei suma investită”, a spus Marius Casis pentru Revista Ferma. 

Casis a lucrat înainte aprox. 300 de ha de teren agricol, în sistem ecologic, mare parte a suprafețelor fiind arendate, dar a restrâns drastic suprafața cultivată.

”Proprietarii erau speriați de recoltele pe care le obțineam, fiindcă nu atingeau așteptările lor, voiau producții mai mari. Mi-am dat seama că nu puteam să fac agri eco pe terenuri care nu sunt ale mele. Am rămas numai cu terenurile mele, pe care aplic principiile agri eco și agriculturii durabile”  a spus Casis.

Fermierul din județul Bacău susține că și fermierii din sistemul de agricultură convențională pot aplica produse ecologice, măcar pentru a reduce costurile de producție.

agricultura ecologica, grau, porumb, Bacau, floarea soarelui
foto. @Marius Casis

”Pot aplica o fertilizare de 150 hg/ha de NPK și 500 de grame de produs acid humic. Unde mai poate câștiga? Îmbogățește solul și, în același timp, stimulează dezvoltarea sistemului radicular. La porumb, am constatat o dezvoltare dublă a rădăcinii față de cultura netratată”. 

Pe lângă grâu, Marius Casis cultivă în zona de testare și rapiță, porumb și floarea soarelui. 

Fermierul din Bacău a trimis și un text programatic, pe care îl preiau ca atare:

”Starea agriculturii durabile:

Schimbările climatice au apărut ca una dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă fermele și implicit produsele agricole la nivel mondial. Dovezile creșterii temperaturilor, schimbărilor climatice, a secetei prelungite și inundațiilor devastatoare au atras atenția UE și a abordării acestor probleme. Aceste schimbări climatice amenință securitatea alimentară, perturbă ecosistemele și amplifică epuizarea resurselor.

În același timp, practicile agricole convenționale au contribuit la degradarea solului și mediului. Utilizarea intensă a pesticidelor a afectat negativ sănătatea publică, în timp ce expansiunea neobosită a agriculturii a dus la defrișări și erodarea solului. Aceste probleme aruncă în mod colectiv o umbră asupra viitorului agriculturii, stârnind îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acesteia.

agricultura ecologica, grau, porumb, Bacau, floarea soarelui
foto: @Marius Casis

Cum putem realiza un echilibru între impactul social și cel de mediu ?

 Este necesar să găsim acest echilibru delicat între creșterea producției de alimente pentru a hrăni o populație globală în creștere și protejarea mediului fragil de care depinde agricultura.

Strategiile în cadrul agriculturii durabile:

-transformarea resturilor vegetale în materie organică prin administrarea microorganismelor pentru o descompunerea accelerată prin folosirea unor produse pe bază de acizi humici și fulvici ( eu am aplicat Black Humi Max  500gr/ 300 litri apă/ ha ) care stimulează creșterea eficienței îngrășămintelor minerale, creând un efect sinergic și maximizând absorbția nutrienților de către plante – deci, o aplicare redusă de chimicale,

– intervenția în perioada de vegetație cu biostimulatori și fertilizanți ecologici tip NPK știind faptul că asimilarea azotului ecologic de către plante se face instant, fără un consum de energie a plantei de cultură, (în acest caz am folosit Fertiplus 7-2-2 3litri/250litri/ha) cu rezultate vizibile în 3 zile.

– implementarea culturilor de acoperire care sunt cultivate pentru a proteja și îmbogăți solul, mai degrabă decât pentru consumul uman direct. Ele ajută la prevenirea eroziunii solului, sporesc fertilitatea solului și suprimă creșterea buruienilor. Această practică îmbunătățește sănătatea solului și reduce nevoia utilizării de îngrășăminte sintetice și erbicide, atenuând astfel efectele nocive ale acestora asupra sănătății publice și asupra mediului.

– rotația culturilor, o metodă prin care diferite culturi sunt plantate în succesiune pe aceeași bucată de pământ, ceea ce ajută la întreruperea ciclurilor dăunătorilor, bolilor și menține fertilitatea solului. Este corectă o rotație a culturilor în agricultura ecologică odată la 5 ani.

agricultura ecologica, grau, porumb, Bacau, floarea soarelui
foto: @Marius Casis

– sursele de energie regenerabilă sunt o altă componentă integrantă a multor proiecte de agricultură durabilă. Prin valorificarea tehnologiilor solare, eoliene și a altor tehnologii , fermele își pot reduce amprenta de carbon și dependența de combustibilii fosili. Integrarea energiei regenerabile atenuează contribuția sectorului agricol la schimbările climatice și sporește rezistența acestuia în fața penuriei de energie și a fluctuațiilor prețurilor.

 În concluzie,  succesul acestor strategii de agricultură durabilă implică promisiunea noastră să trăim pe o planetă mai sănătoasă și să oferim un viitor mai luminos pentru generațiile viitoare”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →