Marian Coneac: 'Am contractat grâul la 90 de bani kilogramul şi rapiţa la 1,8 lei/kg!' - Revista Ferma
3 minute de citit

Marian Coneac: ‘Am contractat grâul la 90 de bani kilogramul şi rapiţa la 1,8 lei/kg!’

Marian Coneac Marian Coneac: 'Am contractat grâul la 90 de bani kilogramul şi rapiţa la 1,8 lei/kg!'În timp ce unii au băgat deja combinele în câmp, la Promat Comimpex Tăşnad, societate care exploatează o suprafaţă de circa 6.000 de hectare în judeţul Satu Mare, campania de recoltat va începe abia peste vreo zece zile.

Deşi culturile arată foarte bine în acest moment, aşteptările nu sunt cele mai optimiste cu puţinţă. Ne-a confirmat-o chiar directorul tehnic, Marian Coneac, care consideră că fermierii au ajuns la limita profitabilităţii, dacă nu chiar pe minus, din cauza cheltuielilor din ce în ce mai mari cu inputurile.

„Costurile cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor au ajuns la un nivel foarte ridicat iar preţurile de valorificare nu sunt în măsură să acopere aceste costuri. Astfel e foarte greu să te mai gândeşti la profit. Iar riscurile nerealizării profiturilor estimate, de regulă, se contabilizează doar în rândul fermierilor”, constată inginerul agronom.

Lipsă de predictibilitate

O parte din recolta de grâu şi rapiţă a fost contractată deja de către traderi. „Am încheiat contracte futures care nu sunt neapărat foarte favorabile. Dacă rapiţa e cotată azi la 2,1-2,2 lei kilogramul, noi am blocat-o la 1,8 lei/kg. La grâu, pe de altă parte, ni s-a oferit 0,85 şi 0,90 bani pe kilogram iar preţul de valorificare pe piaţă a sărit de un leu/kg. Aceste creşteri şi scăderi sunt aproape imprevizibile. Nu au absolut nici o logică”, e de părere sătmăreanul.

În opinia sa, piaţa europeană este complet destabilizată din cauza conflictului din Ucraina iar fermierii sunt cei mai afectaţi! „Acea sută de euro pe care statul român a promis-o fermierilor este o sumă infimă. Fermierul român a ajuns astăzi să trăiască în speranţa că va închide exerciţiul financiar 2024 pe zero. Important este să nu fie pierderi căci de profit nu prea mai putem vorbi. Asta în condiţiile în care ne gândim că vom ajunge la producţii medii de 3,5 tone la rapiţă, undeva între 6,5 şi 7 tone la grâu, 8-9 tone la porumb sau 3 tone la soia”, spune Marian Coneac.

Preţul terenurilor a explodat

Interesant este că, în tot acest context, setea de pământ nu scade, dimpotrivă, e tot mai mare, de la un an la altul. „În momentul de faţă în zona de nord-est a ţării nu există hectar de teren arabil care să se vândă cu mai puţin de 10.000 de euro. La noi, suprafeţele agricole se vând cu 13.000 până la 15.000 de euro, după ce acum doi-trei ani nu treceau de 7.000-8.000 de euro”, a observat agronomul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →