Dascăl și pasionat crescător de ovine, oierul montan Teodor Moldovan, din Spermezeu, Bistrița-Năsăud, le-a insuflat și urmașilor lui resposabilitatea pentru comunitate, dragostea de carte și… pasiunea și priceperea pentru oierit. Băiatul său Teodor Moldovan Jr., angajat la bancă, și fiica lui Claudia, contabilă, când sunt liberi, îi pot ține locul la mica fermă oricând, fie că e vorba de furajat, curățat unghii, tuns, muls sau făcut brânza.
Însă bucuria oierului este atașamentul celor trei nepoți ai săi pentru animale: Florinel (6 ani) – băiatul lui Teodor Jr., Maria (11 ani) și Ariana (6 ani), fetițele fiicei Claudia, care locuiește tot în Spermezeu. ”Băiatul meu Teodor e plecat din Spermezeu, iar nepotul Florinel, pe lângă orice turmă de oi trece, spune că sunt oile lui Bunicu Teodor”, afirmă Teodor Moldovan Senior.

Mieluți în locul jucăriilor de pluș
Maria este dedicată și implicată în activitatea fermei. Asistă cu responsabilitate la toate treburile din stână.
”Mieluții au fost jucăriile mele de pluș, de care îmi amintesc cu drag! De aceea, cel mai mult în fermă îmi place primăvara când grajdurile sunt pline de mielușei, iar noi mulgem oile ca să facem cașul. De asta mă ocup eu, de la închegat, bătut și până la strâns în strecură. De urdă se ocupă bunicul. De cele mai multe ori prefer să merg la oi cu bunicul decât să ies la joacă, pentru că le iubesc foarte mult”, ne-a transmis Maria.
”Pe Maria pot s-o las cu laptele-n covată, că-l încheagă”
”Copiii meu știu să facă tot ce există în lumea asta la fermă: brânză, tuns, curățat la unghii, tratamente. Claudia singură prinde oaia și o tunde pe loc. Pot să las ferma oricând pe mâna lor. Știu să închege laptele. Băiatul meu Teodor e specialist în brânză. Iar nepoata Maria asistă la treburile fermei ca un om mare. Pe Maria pot s-o las cu laptele-n covată, că îl încheagă”, spune mândru bistrițeanul Teodor Moldovan Senior.
Cum a prins drag de Brezele lu` bunicu`?
”În primii ei ani de viață, Maria a crescut la fermă printre oi. La 2-3 ani, dintr-un efectiv de 160 de oi, cunoștea 10 miei care trebuiau să sugă la alte oi. Eram tot cu frica să nu dea oile peste ea. Atunci am văzut că pricepe. În ziua de azi știe care oaie trebuie prinsă și mulsă, dacă o supt mielul sau trăbă mulsă oaia. Toate le are în cap”, ne arată Teodor Moldovan atașamentul Mariei pentru oile familiei.
În pandemie, am fost nevoit să vând câteva zeci de oi. Mare greșeală am făcut. Căci Maria a plâns după ele zile întregi. Am fost nevoit să refac efectivul ca să fie fata mulțumită, spune Teodor Moldovan Senior.
Maria e trup și suflet pentru oi. Fie zăpadă, fie ploaie, orice ar fi, ea trebuie să vină și să vadă animalele.
Prima grijă după școală și masa de prânz sunt oile. Are exemplare pe care le cheamă pe nume și, când le strigă, ies din turmă și vin singure la ea.
”Ținem oile de dragul nepoatei și pentru familie”
Teodor Moldovan Senior are acum 60 de ani. A predat Româna la catedră timp de 24 de ani, dar de oi nu s-a lăsat. De mare ajutor i-a fost Grigore, băiatul fratelui lui, care crește la casa părintească 100 de oi. „Vara stătea feciorul cu oile în pășunea comunală, iar iarna, le țineam lângă casă și ne era mai ușor. Grigore are Țurcane Breze, ca și mine. Nu mai lasă oaia Brează cât trăiește el pe pământ!”, spune dascălul și pasionatul crescător de ovine din Spermezeu.
De regulă, oierul creștea 300 de oi, dar acum a redus efectivul matcă la 50 de capete, pentru că, spune bistrițeanul, ”mai ținem oile de dragul nepoatei și pentru familie”.
În cazul familiei Moldovan, oile i-au ținut pe ei, și nu ei oile. Vezi aici cum a reușit Teodor să facă bani frumoși cu oaia Brează!