Mai puţini bani pentru agricultură din 2028? - Revista Ferma
2 minute de citit

Mai puţini bani pentru agricultură din 2028?

Planurile Comisiei Europene de a elimina bugetul agricol independent odată cu elaborarea viitorului cadru financiar multianual al UE ar putea genera noi tensiuni în sector.

Ursula von der Leyen Mai puţini bani pentru agricultură din 2028?Când Ursula von der Leyen şi-a prezentat, în octombrie 2024, ideile privind restructurarea bugetului UE, reacţiile au fost critice. Introducerea unui buget unic, centralizat, cu linii bugetare naţionale pentru cele 27 de state membre, a fost percepută de unii drept o încercare de „centralizare a puterii” la Bruxelles.

Un comunicat oficial al Comisiei Europene publicat recent, citat de Agrarheute, confirmă, însă, cele mai mari temeri: bugetul agricol independent va fi desfiinţat. Numeroase organizaţii agricole protestează împotriva acestei reforme, temându-se că politica agricolă comună (PAC) va primi mai puţine fonduri în viitor.

Cum va afecta reforma bugetară agricultura?

Comisia Europeană propune împărţirea viitorului cadru financiar multianual (CFM) în trei mari blocuri. Pe de o parte, am avea bugetul naţional pentru reforme şi investiţii, în care fiecare stat membru va crea un program propriu, axat pe coeziunea economică, socială şi teritorială. Sprijinul agricol ar urma să fie inclus în acest bloc. Pe de altă parte, ar fi fondul european pentru competitivitate, destinat sectoarelor strategice, tehnologiilor inovatoare şi cercetării. Şi, nu în ultimul rând, finanţarea revizuită a politicii externe, care ar urma să acopere angajamentele externe ale blocului comunitar.

Citeşte şi:
Dilema bugetului UE: MÂNCARE sau ARME?

Fermierii pot participa la dezbaterea reformei bugetare

Actualul cadru financiar multianual este valabil până la sfârşitul anului 2027 şi prevede cheltuieli totale de 1.211 miliarde de euro. Comisia intenţionează să prezinte propunerea de buget pentru perioada 2028-2034 în iulie 2025, deschizând anterior un proces de consultare publică, la care actorii din sector pot participa prin platforma de implicare cetăţenească.

Riscuri majore pentru politica agricolă comună

Reacţiile din sectorul agricol sunt marcate de îngrijorare. Farm Europe avertizează asupra unei potenţiale „renaţionalizări” a PAC, care ar putea reduce considerabil fondurile disponibile. De asemenea, aceasta solicită ajustarea anuală a fondurilor agricole la inflaţie, pentru a evita o scădere cu 54% a valorii reale până în 2034, comparativ cu 2020.

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor agricole, inclusiv Copa-Cogeca, IFOAM şi CEJA, avertizează că propunerea contrazice recomandările Dialogului Strategic privind viitorul agriculturii UE, care susţinea menţinerea unui buget separat pentru PAC.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →