Lupul și-ar putea pierde statutul de specie ”strict protejată”. Statele membre pot dispune noi măsuri de protecție și despăgubiri pentru fermieri - Revista Ferma
6 minute de citit

Lupul și-ar putea pierde statutul de specie ”strict protejată”. Statele membre pot dispune noi măsuri de protecție și despăgubiri pentru fermieri

Lupul
sursa: carpathia.org

Comisia UE vrea să reducă statutul de protecție al lupului așa cum este prevăzut acum în cadrul Directivei Habitate 92/43 EEC (Directiva Floră-Faună-Habitat / FFH), după ce în toamnă a intrat în vigoare statutul de protecție inferioară pentru lup așa cum este prevăzut în Convenția de la Berna.

Comisia UE a prezentat vineri (7 martie 2025) o propunere pentru adaptarea legislației UE, respectiv a Directivei FFH. Acest lucru va reduce statutul de protecție FFH al lupului de la „protejat strict” la „protejat”.

Astfel, Comisia UE propune o modificare specifică a anexelor la Directiva privind habitatele. Acest lucru va alinia Directiva privind habitatele la statutul de protecție modificat al lupului, de la „strict protejat” la „protejat” în temeiul Convenției de la Berna.

Odată cu propunerea de adaptare a Directivei FFH, Comisia UE a deschis în sfârșit calea pentru gestionarea faunei sălbatice adaptată populației de lup, chiar dacă starea de conservare favorabilă rămâne necesară.

Bruxelles-ul vrea să reducă statutul de protecție a lupului

Comisia UE dorește să adapteze în consecință Directiva Floră-Fauna-Habitat (Directiva FFH), iar statutul de protecție al lupului este coborât într-un ritm rapid. După ce statutul de protecție inferioară al lupului în Convenția de la Berna a fost redus legal vineri (7 martie), Directiva FFH urmează să fie acum ajustată.

Propunerea Comisiei este menită să ofere statelor membre mai multă flexibilitate în gestionarea activă a populației de lup, astfel încât acestea să poată lua măsuri care sunt „bine adaptate condițiilor regionale”, au declarat oficiali ai Direcției Generale (DG) pentru Mediu a UE.

Propunerea Comisiei va oferi o flexibilitate suplimentară statelor membre în ceea ce privește gestionarea populațiilor locale de lupi, astfel încât acestea să poată lua măsuri bine adaptate la circumstanțele regionale. Întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de conservare și gestionare ale statelor membre vor trebui în continuare să atingă și să mențină un stadiu corespunzător de conservare. În plus, statele membre vor avea în continuare posibilitatea de a menține un nivel mai ridicat de protecție a lupilor, dacă acest lucru este considerat necesar în temeiul legislației naționale, se arată în comunicatul oficial al Comisiei.

Investițiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esențiale pentru a reduce prădarea animalelor. Comisia va continua să ajute statele membre și părțile interesate în conceperea și punerea în aplicare a unor astfel de măsuri prin finanțare și alte forme de sprijin.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În unele regiuni europene, haitele de lupi au devenit un pericol real, în special pentru efectivele de animale. Astăzi propunem o modificare a legislației UE care va ajuta autoritățile locale să gestioneze în mod activ populațiile de lupi, protejând în același timp atât biodiversitatea, cât și mijloacele noastre de subzistență în mediul rural.”

Liber la vânătoarea lupului?

Întrucât lupul va rămâne o specie protejată, măsurile de protecție și management ale statelor membre trebuie să continue să atingă și să mențină un statut de protecție favorabil, potrivit DG Mediu. Până acum, Germania și Austria nu au raportat la Bruxelles o stare bună de conservare. Următorul raport trebuie depus până la jumătatea anului. Curtea Europeană de Justiție a subliniat deja recent în jurisprudența sa că trebuie să existe o stare de conservare favorabilă pentru ca lupul să fie vânat activ.

În plus, statele membre ale UE pot continua să mențină un nivel mai ridicat de protecție a lupului dacă consideră că acest lucru este necesar. Investițiile în măsuri adecvate de prevenire a daunelor rămân esențiale pentru a reduce pradarea animalelor, subliniază oficialii DG Mediu. Comisia intenționează să ofere sprijin financiar statelor membre și grupurilor de interese în elaborarea și punerea în aplicare a unor astfel de măsuri.

Citește și: Lupii atacă turmele de oi în plină zi pe islazul comunei Scorțoasa lângă Vulcanii noroioși

Numeroase asociații ale fermierilor din statele UE cer flexibilitate națională

Asociația Fermierilor din Bavaria (BBV) se așteaptă acum ca Directiva FFH să fie adaptată. Se preconizează că noul guvern federal va trebui să adapteze legislația națională privind conservarea naturii și să implementeze pe deplin Directiva FFH modificată în legislația națională. În plus, BBV solicită un spațiu mai mare de acțiune pentru statele membre pentru a reglementa populația de lupi. Asociația consideră, de asemenea, că sunt necesare compensații adecvate și măsuri preventive eficiente pentru a minimiza pierderile economice în agricultura pastorală.

În același timp, numeroase Asociații și ONG-urile de mediu critică scăderea stării de protecție a lupului…

Și totuși… câți lupi sunt în țările UE?

Așa cum se arată în propunerea de modificare a legislațeiei UE ”În ultimele decenii, s-a constatat o tendință pozitivă în ceea ce privește starea de conservare a lupului (Canis lupus). Specia respectivă și-a revenit pe întregul continent european, cunoscând o extindere semnificativă a ariei de răspândire.

Populația de lup a atins niveluri semnificative, care, conform estimărilor, aproape s-a dublat în UE în ultimii 10 ani, de la 11 193 de lupi în 2012 la 20 300 de lupi în 2023.

Rapoartele arată că nivelurile populației sunt în continuă creștere pe întregul continent. În pofida amenințărilor care persistă la adresa speciei lupului, refacerea cu succes a populației sale și extinderea ariei de răspândire a lupilor pe continent în ultimele decenii sunt dovada adaptabilității și rezilienței puternice a speciei.”

”Populaţia optimă estimată pentru România a fost stabilită înainte de anul 1990 la cca. 2000 de lupi. În anul 1990, populaţia estimată a fost de circa 2500 de indivizi. Conform estimărilor raportate în anul 2013 către Comisia Europeană în baza articolului 17 la Directiva Habitate, populaţia de lupi din România a fost estimată la 3560 – 3970 indivizi” se arată în Planului Naţional de Acţiune LUP.

Conform organizației Carpathia.orgestimările oficiale arată că populația de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare, însă la calcularea efectivelor pentru această specie nu s‑au utilizat metode științifice de monitorizare. Deși la nivel european România pare să aibă o populație viabilă de lupi, Munții Carpați rămân în continuare printre cele mai puțin studiate ecosisteme montane din Europa”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →