6 minute de citit

Linia verde Krone pentru furaje de calitate în ferma de vaci Angus a lui Constantin Ștogrincă

Ieşeanul este atent la fiecare detaliu al afacerii sale. Acum lucrează 960 hectare de teren pe raza comunelor Focuri şi Gropnița. În toamnă a semănat cu rapiţă 140 ha şi alte 150 ha cu grâu, iar acum va semăna cu floarea soarelui şi porumb câte 300 ha. Fermierul are în proprietate 72 ha, iar diferenţa este în arendă. Parcelele de 0,7 până la 62 ha sunt „răsfirate” pe o rază de aproape 15 km în jurul fermei. 

Constantin Stogrinca client Green Expert_b

”Știam de la colegi fermieri că ”linia verde” Krone cuprinde cele mai bune echipamente pentru furaje şi într-adevăr sunt deosebite.” – CONSTANTIN ŞTOGRINCĂ, Fermier în județul Iași


Producţii mulţumitoare


După seceta din anul 2020, atunci când au fost calamitate toate culturile, anul trecut „producţiile au fost mulţumitoare”, ne-a declarat Constantin Ștogrincă: „la porumb producţia a depășit 9 tone/ha, la grâu – 6 tone/ha şi la rapiţă – 3,5 t/ha. Preţurile cerealelor au fost bune, mai ales prin comparaţie cu preţul inputurilor şi în special al îngrăşămintelor”.

 

Și-a cumpărat jumătate din necesarul de îngrăşăminte


Toamna a fost relativ bună, iarna uşoară şi s-a refăcut rezerva de umiditate din sol. Culturile de toamnă se prezintă într-o stare de vegetaţie bună, dar, la fel ca majoritatea fermierilor, şi Constantin Ștogrincă se confruntă acum cu problemele cauzate de creşterea preţului îngrăşămintelor. În toamnă a reuşit să achiziţioneze cca. 40-50% din necesarul total de îngrăşăminte, după care a fost copleşit de creşterea preţurilor. A sperat că această tendinţă se va tempera. Din păcate, acum fermierul constată că „îngrăşămintele s-au scumpit de trei ori şi sunt şanse mici ca preţul să mai scadă în perioada următoare. În toamnă îngrăşămintele complexe au fost 1800 lei/tonă, acum preţul este 4500 lei/t, azotul a fost 1200 lei/t, iar acum este 3400-3600 lei/t”. 

, grebla de adunat Swadro 38 _b


Bază tehnică puternică


Încă din 2003, de la înfiinţarea societăţii, Constantin Ștogrincă şi-a dorit tractoare şi maşini agricole moderne, care să îi uşureze munca. Acum are, în cele două ferme ale sale, cinci tractoare: un Massey Ferguson de 405 CP, un Fendt de 330 CP, două tractoare Valtra (198 CP şi 155 CP) şi un McCormick (135 CP). Fermierul mai are două combine Claas (Tucano 440 şi Claas Lexion 780), semănători şi o serie de utilaje pentru prelucrarea solului.

 

Ferma de vaci Angus


Din dorinţa de a valorifica mai bine resursele – terenul şi flota de maşini agricole -, dar şi pentru a diversifica activitatea companiei, Constantin Ştogrincă a demarat construcţia unei ferme zootehnice. Astfel, în urmă cu aproape trei ani a achiziţionat 53 de juninci din rasa Angus, iar acum are un efectiv total de 130 de capete, vaci mamă, tineret şi viţei. Până acum nu a vândut nici un animal, viţelele vor fi reţinute în fermă pentru reproducţie şi abia de anul acesta va vinde tăuraşi.

Fermierul a ales rasa Angus pentru că este „rezistentă, fără probleme la fătare şi mai ales nu sunt gingaşe la furaje, mănâncă aproape orice”. De altfel, în fermă, vacile sunt hrănite doar cu furaje fibroase, fân de lucernă şi de graminee. Pentru producerea furajelor, fermierul are 57 ha cu lucernă şi 17 ha cu sparcetă, semănate încă de anul trecut. 

Ferma de vaci Angus a lui Constantin Stogrinca_b


A ales utilajele Krone

 

Pentru producerea furajelor, Constantin Ştogrincă a ales utilajele Krone: cositoarea EasyCut R 280, grebla de adunat Swadro 38 şi presa pentru baloţi rotunzi Fortima 1250 MC. Fermierul are acum o „linie verde” aproape completă, de care este mulţumit şi nu regretă deloc achiziţia făcută. Decizia de cumpărare a fost una uşoară, aşa cum ne-a declarat: „Știam de la colegi fermieri că sunt cele mai bune echipamente pentru furaje şi într-adevăr sunt deosebite. Anul trecut le-am folosit intens, am făcut 2480 de baloţi fără nici o problemă. Am folosit plasă pentru legarea baloţilor, iar în această primăvară doresc să cumpăr şi un echipament pentru înfoliere”.

 

Parteneriat de încredere cu Green Expert


Toate utilajele Krone au fost achiziţionate de la Green Expert, reprezentant Krone pentru zona de est a ţării. Fermierul este un client fidel al acestei companii, cu care are o colaborare de lungă durată. „De la Green Expert am cumpărat tractoarele Valtra, două semănători şi două prăşitori Maschio Gaspardo, două discuri, un scarificator şi alte utilaje. În cea mai mare parte şi piesele de schimb tot de la Green Expert le cumpărăm; dacă nu le au pe stoc, în cel mult două zile le primesc”, ne-a declarat ieșeanul. 

Presa Fortima F 1250 MC2_b

Presa Fortima F 1250 MC


Presa Fortima F 1250 MC


Robustă şi compactă, Fortima F 1250 MC este o presă pentru baloţi rotunzi cu cameră de balotat fixă, ce produce baloţi cu diametrul de 1,25 x 1,20 m. Sistemul de balotare creează un balot cu miez ferm şi densitate mare, precum și parametri importanţi atât pentru transportul ulterior al baloţilor de fân, cât şi pentru însilozare.

Pick-up cu 5 rânduri de gheare, tocătorul cu 17 cuţite şi rotorul cu diametrul de 415 mm asigură o alimentare constantă şi susţinută, iar elevatorul cu lanţ şi racleţi este prevăzut cu sistem automat de tensionare.

 Presa Fortima F 1250 MC1_b

 

Cositoarea EasyCut R280

 

Cositorile Krone cu discuri EasyCut R purtate posterior, cu și fără condiționare, au o lățime de lucru cuprinsă între 2,7 și 4 m. Sistemul de prindere al cositorii în centrul de greutate – Krone DuoGrip – permite copierea optimă a terenului, iar suspensia mecanică realizată prin resorturi/arcuri elicoidale asigură un bun control al presiunii la sol. De asemenea, bara de tăiere, integral sudată pentru o rigiditate ridicată, precum şi lubrifierea cu ulei a angrenajelor cu roţi dinţate masive nu necesită întreținere.

Discurile de tăiere sunt dotate cu sistem de siguranţă SafeCut şi sistem SmartCut pentru suprapuneri optime ale lamelor de tăiere şi cosire fără „brazde” (dungi).

 Cositoarea EasyCut R280_b


DATE DE CONTACT


GREEN EXPERT SRLoferă agricultorilor din zona de est a României tractoare, maşini şi echipamente agricole, însoțite de un pachet complet de service în perioada de garanție și post-garanție, piese de schimb şi consultanță tehnică şi financiară.

Informaţii despre oferta GREEN EXPERT SRL: tel.0232.760.303; office@greenexpert.ro; www.greenexpert.ro.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →