Toate caracteristicile precizate anterior se mențin la parametrii normali dacă vacile din fermă sunt hrănite ca la carte, dacă sunt întreținute într-un adăpost confortabil pe un așternut curat și dacă sunt respectate cu rigurozitate toate regulile tehnice și sanitare ale procesului de muls, precum și cele recomandate pentru supravegherea sănătății ugerului.
Penalizări pentru laptele neconform
Fabricantul de produse lactate nu exagerează deloc atunci când pretinde ca materia primă pe care o achiziționează să îndeplinească toate caracteristicile unui lapte integru, deoarece el știe bine că numai dintr-un astfel de lapte se pot obține produse lactate de bună calitate. Prin urmare, procesatorul nu poate în nici un caz să renunțe la pretenția ca laptele pe care-l primește să îndeplinească standardele de calitate impuse nu numai de legislația națională, ci mai ales de cea a Comunității Europene.
Acesta este și motivul pentru care fabricantul de produse lactate poate acorda bonificații producătorului de lapte curat și îl poate penaliza pe cel care livrează lapte neconform cu standardele de calitate. Prin această atitudine, procesatorul îl încurajează financiar pe fermier să se străduiască să producă doar lapte de calitate superioară. De aici deducem că și fermierul este interesat să producă, în permanență, lapte la standarde de calitate superioară, pentru că în acest fel își sporește veniturile.
Cum determinăm calitatea laptelui produs?
Fermierul poate să cunoască parametrii de calitate ai laptelui produs în ferma proprie, întrucât chiar procesatorul îl obligă ca, periodic, să trimită probe de lapte la un laborator specializat pentru analize, pe care apoi să le interpreteze și să tragă concluzii privind calitatea laptelui pe care îl produce. Pe buletinul de analiză sunt înscrise, cantitativ sau în procente, conținutul de proteine și cel de de grăsime, procentul de lactoză, conținutul de uree, numărul total de germeni/NTG/, precum și numărul total de celule somatice/NTS/.
Toate aceste informații constituie indicatori obiectivi ai integrității laptelui pe care îl produce fermierul în fiecare zi. Dacă valorile lor depășesc un anumit nivel, în plus sau în minus, față de standardul de calitate, atunci fermierul va ști cu siguranță ce fel de lapte produce, care sunt cauzele care duc la obținerea unui lapte de slabă calitate și, mai ales, poate lua măsuri în procesul de producție pentru a corecta ceea ce nu se realizează corespunzător în ferma lui.
Igiena mulsului și sănătatea animalului
Parametrul privind Numărul Total de Germeni (NTG) măsoară gradul de încărcare a laptelui cu bacterii de tot felul, iar Numărul de Celule Somatice (NTS) estimează starea de sănătate a glandei mamare a vacilor mulse. Valoarea lor se schimbă de la o zi la alta, în funcție de felul în care se respectă regulile de igienă și de tehnologie a mulsului. Acești parametri dau indicațiile cele mai precise despre integritatea normală a laptelui și, mai ales, indică ce verigă tehnologică nu se realizează corespunzător.
Experiența îndelungată a fermierilor producători de lapte a demonstrat că laptele materie primă conține o încărcătură mare de microbi dacă sfârcurile ugerului vacilor nu sunt curățate și dezinfectate înainte de muls, dacă echipamentul nu a fost spălat și dezinfectat după fiecare muls, dacă laptele recoltat din uger nu este supus imediat răcirii, într-un interval scurt de timp, până la temperatura de apoximativ 3 °C.
Se știe, cu siguranță, că Numărul de Celule Somatice din lapte rămâne la un nivel scăzut atâta timp cât glanda mamară nu este invadată în interior de microbii existenți în exterior. Acest indice crește în valoare atunci când glanda mamară este inflamată și când se instalează mamita sau mastita.
Reiese de aici că fermierul care înțelege semnificația celor două teste de laborator, pe care le face periodic, poate să supravegheze producerea continuă de lapte de calitate superioară. Reușita este condiționată, însă, de cerința ca examinarea să se facă permanent și la perioade de timp stabilite prin tehnologie.
MANAGEMENTUL NUTRIȚIEI ȘI CALITATEA LAPTELUI
Interpretarea indicatorilor de pe buletinul de analiză se face pe baza stabilirii procentului de proteine, de grăsime, de lactoză, precum și cel de uree, informații care ne furnizează date relevante despre corectitudinea nutriției vacilor. Valorile acestor indici se modifică, însă, mai greu față de normal și numai după o perioadă îndelungată în care persistă defecțiunile nutriționale. Despre cum trebuie să interpretam modificările acestor indicatori și cum trebuie să îi folosim pentru a gestiona corect procesul de producție din ferma voi discuta, mai pe larg, într-un alt articol.