3 minute de citit

Laptele este munca mea şi vreau să fiu plătit pentru ea! Cum reuşeşte Alex Tăşedan să primească mai mulţi bani pe lapte?

Alexandru Tasedan6 Laptele este munca mea şi vreau să fiu plătit pentru ea! Cum reuşeşte Alex Tăşedan să primească mai mulţi bani pe lapte?

Pentru acoperirea costurilor de producţie fermierul Alex Tăşedan a căutat permanent soluţii de valorificarea la un preţ cât mai bun a laptelui. Soluţia adoptată şi care, în cazul său, a dat cele mai bune rezultate este vânzarea laptelui prin automate.

“La automat” se vinde calitatea!

Vânzarea directă către consumatorul final este avantajoasă, dar impune şi o serie de “obligaţii”. “Vindem mult lapte prin automate, iar calitatea laptelui ne interesează foarte mult. Nu este simplu, trebuie să te ocupi zilnic de fiecare automat, le spălăm şi alimentăm inclusiv duminica” spune fermierul.

În acelaşi timp este şi multă birocraţie, un automat de lapte are nevoie de aceeaşi documentaţie/autorizării ca şi un punct de lucru. În plus, fiecare automat este supravegheat video, astfel că fermierul vede “live” (în direct) cât lapte s-a vândut şi cât mai este în aparat. În funcţie de cerere, în fiecare lună mai mult de 50% din laptele produs se vinde la automate şi acestea aduc un “cash flow” important. Tocmai de aceea, Alex Tăşedan doreşte să exindă vânzarea prin automate de lapte: “mă zbat zilnic pentru acest lapte, este munca mea şi vreau să fiu plătit. Nu mai vreau să dau nimic la procesator, costurile sunt foarte mari iar preţul primit pe lapte tot mai mic”.

Alexandru Tasedan7 Laptele este munca mea şi vreau să fiu plătit pentru ea! Cum reuşeşte Alex Tăşedan să primească mai mulţi bani pe lapte?

Mă zbat zilnic pentru acest lapte, iar vânzarea la automat aduce un “cash flow” zilnic în fermă. Este munca mea şi vreau să fiu plătit. Costurile de producţie sunt tot mai mari şi preţul pe lapte primit de la procesatori tot mai mic. Vreau să vând cât mai mult din lapte sau chiar toată producţia prin automate.

Alex Tăşedan, fermier

Cu robotul DeLaval mulsul nu mai este o problemă!

După mai bine doi ani de analiză şi căutări, Alex a rezolvat problema mulsului, în vară a reuşit să achiziţioneze şi să instaleze în fermă un robot de muls DeLaval. “Principala problemă cu care cred că se confruntă fiecare crescător de vaci de lapte este lipsa oamenilor şi mai ales a unor oameni de încredere. Înainte, cu oameni la sala de muls era ca şi la gară: vine, stă o perioadă, pleacă… şi tot aşa. Singur în fermă nu ai cum să faci faţă, şi la muls, şi pe tractor… că doar nu eşti robot! În plus, permanent apar şi alte probleme administrative urgente. Acum, cu robotul DeLaval am permanent lapte de calitate şi urmăresc mulsul pe telefon” ne-a spus Alex Tăședan.

Citeşte mai multe despre povestea instalării robotului de muls DeLaval şi cum funcţionează acesta în ferma de vaci de lapte Lactovest Curtici.

Alexandru Tasedan3 copy Laptele este munca mea şi vreau să fiu plătit pentru ea! Cum reuşeşte Alex Tăşedan să primească mai mulţi bani pe lapte?

Cisteste si...

Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →