Mulsul, un coşmar pentru mulţi crescători de vaci de lapte, s-a transformat într-o frumoasă realitate în ferma lui Alexandru Tăședan, cu ajutorul robotului de muls DeLaval VMS™ V300. Cât de mulțumit este fermierul din Curtici de investiția sa?
Alexandru Tăşedan, tânăr, dar experimentat şi pasionat crescător de vaci de lapte din Curtici, jud. Arad, cultivă 150 ha cu porumb boabe şi pentru siloz, grâu şi lucernă. Ferma Lactovest Curtici are un efectiv matcă de 73 vaci, din care 65 în lactaţie. Din cauza problemelor cu furajele, producţia medie de lapte este de circa 23 kg/zi/vacă.
Robotul te poate scăpa de firele albe…
În ferma de lapte, mulsul este obligatoriu şi necesită zilnic forţă de muncă. „Sunt de luni până luni în fermă şi mă ocup şi de aprovizionarea cu lapte a automatelor de lapte. Mulsul mi-a scos peri albi şi de doi ani m-am gândit tot mai serios la un robot de muls. Ştiam ce înseamnă, ce costuri aduce un astfel de robot. Aşa pare simplu: aduc un robot şi îl arunc acolo în grajd. M-am documentat serios şi am ales robotul DeLaval VMS™ V300”, ne-a explicat fermierul.
O alegere deloc întâmplătoare
Alex colaborează cu DeLaval din 2007. La sala de muls folosea colectoare DeLaval Harmony şi Harmony+, pentru că aveau capacitate şi viteză mai mare. Tot din primii ani de activitate foloseşte şi soluţiile DeLaval pentru igiena ugerului şi dezinfecţia ongloanelor.
Acum, robotul DeLaval a fost cumpărat prin programul IMM Invest, cu Banca Transilvania, iar o parte din banii pe care îi plătea salariaţilor pentru muls se regăsesc acum în rata plătită pentru robot. „Mi-au dat lacrimile când m-au sunat să îmi spună că s-a aprobat împrumutul şi am trăit cu nerăbdare zilele în care am aşteptat să vină robotul…”, a mai spus Alex Tăşedan. Acesta a precizat că ”investiția a beneficiat și de susținerea financiară indirectă a Agricover”.
De ce robot DeLaval?
Unul dintre cele mai importante criterii în alegerea robotului de muls DeLaval a fost rata foarte mare de ataşare a cupelor. „Chiar şi în cazul unui uger asimetric, cu ajutorul camerei 3D şi a sistemului DeLaval InSight™, cartografierea ugerului se face automat, iar brațul robotului de muls spală mameloanele, fixează și execută rapid mulsul, chiar dacă vaca se mişcă. La alte companii trebuie să înveţi robotul vacă cu vacă”, a argumentat Alex Tăședan. Spălarea mameloanelor se face cu ajutorul unei cupe, nu cu perie. După fiecare vacă, robotul DeLaval spală fiecare cupă individual.
Animalele s-au adaptat rapid
Specialiştii DeLaval au fost foarte riguroşi în prezentarea ofertei şi apoi în pregătirea proiectului de instalare a robotului. Au făcut un plan în detaliu cu modificările necesare şi cu circuitul din adăpost, adaptat la particularităţile fermei. De la comanda fermă, timpul de livrare şi de instalare a robotului a fost de 3 luni.
Chiar dacă în fermă sunt trei rase: Holstein, Bălţată românească şi Brună, adaptarea la mulsul robotizat s-a făcut rapid. În primele săptămâni, vacile au primit la robot doar furaj suplimentar pentru a se obişnui cu acesta, apoi au fost introduse zilnic câte 5 animale la mulsul în robot. „Am schimbat bioritmul vacilor, laptele a scăzut puţin, dar acum, după două luni de funcţionare, 95% dintre vaci se mulg normal la robot”, a constatat fermierul.
PERFORMANŢELE DeLaval InSight™
- 99,8% rată de ataşare a cupelor;
- 99% rată de pulverizare a soluţiilor după muls;
- Nu este necesară memorarea formei ugerului;
- Durata de ataşare: cu până la 50% mai rapid.
La fiecare muls, DeLaval InSight™ detectează şi memorează forma ugerului şi a mameloanelor fiecărei vaci, astfel că chiar şi o vacă nouă în sistemul robotizat va fi mulsă eficient, fără a pierde timp învăţând poziţiile mameloanelor şi ale ugerului la prima mulsoare.
Un sistem prietenos pentru fermieri
Sistemul de muls cu robotul DeLaval este prietenos pentru fermieri. „Sistemul este simplu, ştii ce ai de făcut. O mare parte a setărilor, inerente pentru început, le-am rezolvat prin telefon”, spune Alex. Tot prin SMS fermierul primeşte mesaje şi alarme în cazul unor probleme tehnice, la fel şi echipa de service. Prin aplicația mobilă DeLaval InControl™, fermierul are acces ușor, la distanţă pe telefonul mobil, pentru a controla funcționarea sistemului și operațiile zilnice, pentru a cunoaşte performanţa şi a actualiza datele individuale ale vacilor sau pentru a partaja informații cu personalul din fermă. În plus, setările sistemului pot fi modificate direct din aplicaţie.
„Singur în fermă nu ai cum să faci faţă şi la muls, şi pe tractor…, că doar nu eşti robot! În plus, permanent apar şi probleme administrative urgente. Acum, cu robotul DeLaval urmăresc mulsul pe telefon” – ALEX TĂŞEDAN, Cunoscut crescător de vaci din jud. Arad
Management individual al animalelor
După identificare, orice vacă ce intră în robotul DeLaval VMS™ V300 este „tratată personalizat”, folosind cel mai sofisticat sistem automat creat vreodată, care gestionează acceptarea şi opţiunile de muls, randamentul și timpul trecut de la ultimul muls.
Cu ajutorul robotului de muls este controlată şi furajarea suplimentară. „Pe frontul de furajare nu ai cum să controlezi furajarea individuală a animalelor. Cu ajutorul robotului DeLaval personalizăm furajarea suplimentară a fiecărui animal. Sistemul poate funcţiona automat, controlat de inteligenţa artificială sau prin setarea arbitrară (manuală) pentru fiecare animal. Din păcate, spaţiul nu ne-a permis şi instalarea unui sistem de dirijare a vacilor după muls”, a adăugat Alex.
Robotizarea continuă
Anul acesta (în zona de vest) se arată foarte bun în ceea ce priveşte producţia de porumb boabe şi pentru siloz şi de furaje în general. „Odată cu îmbunătăţirea furajării, vom produce mai mult lapte şi sper ca în următoarele săptămâni, toate animalele să intre într-o rutină zilnică şi să fie pe deplin obişnuite cu mulsul la robot. Mi-aş dori să vând cât mai mult din lapte sau chiar toată producţia prin automate”, spune Alex Tăşedan.
Robotizarea continuă
Fermierul se pregăteşte să depună un proiect pentru completarea dotării fermei cu încă doi roboţi DeLaval, unul pentru scos dejecţiile şi unul pentru împins furaje, precum şi o remorcă tehnologică de mare capacitate şi o instalaţie fotovoltaică pentru producerea energiei electrice. „În acest proiect vom include şi o instalaţie de peletizare furaje, de mică capacitate, pentru consum intern. Prin aceste noi dotări sper să ne uşurăm şi mai mult munca, roboţii să lucreze pentru noi şi să câştigăm timp pentru alte activităţi”, a încheiat Alex Tăşedan.
O MAI BUNĂ IGIENĂ A LAPTELUI
Cupa DeLaval PureFlow™ nu doar curăţă mameloanele, ci le şi pregăteşte. Exclusivă şi transparentă, cupa DeLaval PureFlow™ spală fiecare mamelon individual, stimulând şi îmbunătăţind totodată colectarea laptelui şi productivitatea. Sistemul permite separarea primelor jeturi de lapte într-un recipient, printr-o linie separată, şi setări complet reglabile, inclusiv capacitatea de a adăuga detergent pentru curăţarea sporită şi pregătirea mameloanelor în vederea mulsului. Faţă de mulsul convenţional, în sala de muls, unde nu avea control asupra soluţiilor de spălare a instalaţiei, de dezinfecţie locală după fiecare vacă şi pentru spălat camera 3D, acum fermierul poate „seta” dozele şi ritmul utilizării soluţiilor. „Pe sală consumul de soluţii de spălare a instalaţiei de muls şi dezinfecţie a ugerului a fost dublu faţă de cât foloseşte acum robotul DeLaval”, afirmă fermierul.
Sistemul de detectare a mastitei DeLaval (MDi) oferă din timp indicaţii asupra problemelor de sănătate a ugerului. Detectarea automată a mamitelor sau a altor probleme ale ugerului permite mulgerea separată a laptelui. Fiecare cupă este spălată după muls, iar dacă este detectată o mamită, se spală întreaga instalaţie.
DATE DE CONTACT
Informaţii suplimentare despre roboţii şi sistemele DeLaval obțineți de la ing. Cosmin Batis, director de vânzări DeLaval România, Tel. +40 744 341 112, www.delaval.com/ro/