LAPAR se delimitează de partidele politice - Revista Ferma
3 minute de citit

LAPAR se delimitează de partidele politice

LAPAR LAPAR se delimitează de partidele politiceLiga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România își exprimă echidistanța față de toate formațiunile politice din România, respingând categoric orice încercare a membrilor clasei politice de a folosi în scopuri electorale dramele fermierilor.

Într-o luare de poziţie fără precedent, reprezentaţii fermierilor solicită respectarea agricultorilor și a mediului asociativ profesional de către toate partidele politice. „Rolul fermierilor în asigurarea siguranței alimentare este vital și, din acest motiv, agricultura are nevoie de atenție specială și susținere din partea tuturor jucătorilor implicați și, în mod deosebit, din partea factorilor de decizie. LAPAR consideră că autoritățile naționale trebuie să-și asume responsabilitatea în luarea deciziilor care îi vizează pe fermieri – buna guvernanță atrage voturi mai mult decât discursurile inflamatorii care au ca scop atragerea de capital electoral”, se arată în comunicatul LAPAR.

LAPAR spune tare şi apăsat că „dezaprobă ferm și respinge categoric orice încercare a membrilor clasei politice de a folosi în scopuri electorale dramele fermierilor și a familiilor lor în această perioadă”. Pe de altă parte, afirmă că apreciază orice manifestare de interes și implicare cu bună credință din partea formațiunilor politice în rezolvarea problemelor fermierilor și găsirea unor soluții pe termen mediu-lung cu impact pozitiv în afacerile agricole și asigurarea profitabilității și rezilienței acestora. „Soluțiile vizează în principal modificări sau inițiative legislative care reglementează activitatea în ferme și care oferă fermierilor stabilitate economică și predictibilitate în afacerile lor, pentru investiții în tehnologizare, digitalizare și, nu în ultimul rând, în capitalul uman”, susţin reprezentanţii fermierilor.

Starea de calamitate trebuie să vizeze toate judeţele afectate!

„LAPAR reprezintă fermierii la nivel național și se asigură că autoritățile sunt informate despre problemele specifice la nivel local, județean, regional în scopul rezolvării lor. Toate problemele semnalate de fermieri sunt preluate, documentate, argumentate și transmise către autorități. Un exemplu în acest sens îl reprezintă solicitarea fermierilor de a declara starea de calamitate, care a fost discutată inclusiv pe 31 iulie a.c. în cadrul celei mai recente întâlnirii organizate de MADR cu reprezentanții mediului asociativ din sectorul vegetal. Nevoia este aceeași în toate județele afectate de fenomenele meteo extreme și o eventuală decizie privind declararea stării de calamitate trebuie să vizeze toate județele aflate în situația respectivă, fără niciun fel de discriminare”, se mai menţionează în document.

Atitudine proactivă

În acest context, LAPAR „apreciază colaborarea și comunicarea cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deschiderea ministrului și a echipei sale, precum și atitudinea proactivă cu care sunt primite propunerile organizației noastre pentru rezolvarea situațiilor semnalate (prin acțiuni punctuale sau demersuri mai ample).

De asemenea, LAPAR face apel la fermieri și la reprezentanții acestora la nivel județean să semnaleze problemele din teren pentru ca acestea să fie transmise spre informare și rezolvare către autoritățile responsabile. „O comunicare continuă și eficientă poate atrage rezultate pozitive dacă informațiile sunt transmise în timp util, în vederea identificării și aplicării unor soluții favorabile fermierilor și agriculturii din țara noastră”, concluzionează reprezentanţii fermierilor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →