Lăcrămioara Lazăr, Vrancea: „Nu cred că vom recolta mai mult de 1 TONĂ DE GRÂU la hectar!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Lăcrămioara Lazăr, Vrancea: „Nu cred că vom recolta mai mult de 1 TONĂ DE GRÂU la hectar!”

seceta culturi de toamna judetul Vrancea Lăcrămioara Lazăr, Vrancea: „Nu cred că vom recolta mai mult de 1 TONĂ DE GRÂU la hectar!”

Chiar dacă zilele acestea a plouat peste 10 litri în zona Adjudului, Vrancea, pentru culturile de toamnă nu se mai poate face nimic! Seceta le-a distrus în bună parte iar deficitul de apă în sol este uriaș!

CULTURI ÎNFIINȚATE DIN SĂRĂCIE

„Este al treilea an consecutiv de secetă! De 9 luni, de la 1 septembrie și până astăzi au căzut în jur de 250 litri, extrem de puțin!”, ne-a declarat Lăcrămioara Lazăr, din Ruginești, Vrancea.    

Fermiera lucrează împreună cu soțul în jur de 100 de hectare de teren. Din cauza uscăciunii, nu va avea rapiță nici în acest sezon, iar plantele de grâu și orz au rădăcinile uscate și boabele șiștave. Mare minune ar fi să recolteze mai mult de 1.000 kg/ha!

„Am semănat cultura de rapiță în praf; și după ce am așteptat ploaia mult și bine, am fost nevoiți s-o întoarcem, acum, în primăvară, pentru că nu răsărise decât ici colo. Am mai pus grâu și puțin orz, așa din… sărăcie: cu sămânță… reutilizabilă (din ce am avut în fermă!), cu mai puțin îngrășământ și cu un singur tratament pentru că începuse atacul de fuzarioză! Deci, cheltuielile nu sunt așa de mari, că nici nu avem de unde!”, a susținut agricultoarea care a strâns cât a putut de mult baierele pungii.

STAȚIE DE POMPARE PENTRU… 20 DE HECTARE?! 

Speranța Lăcrămioarei Lazăr sunt culturile de primăvară. Zice că ar face ceva producție la porumb că anul trecut a reușit să asigure apa din râul Trotuș pe 20 ha.

„Cam așa e începutul irigatului la noi. Adică, am săpat la lopată circa 800 m pentru a băga tot atâta conductă în pământ ca să irigăm la o distanță de aproximativ 1.300 m de la Trotuș.”

Inițial, AN „Apele Române” ceruse să construiască ditai stația de pompare pentru un tambur și o motopompă! Până la urmă s-a găsit o soluție mai… domestică: apometru la motopompă!

cultura de grau afectata de seceta Vrancea Lăcrămioara Lazăr, Vrancea: „Nu cred că vom recolta mai mult de 1 TONĂ DE GRÂU la hectar!”

LA ÎNCEPUT AU FOST PRESTĂRILE

Povestea cultivării pământului din Ruginești vine din familie. „Mama mea în vârstă de 75 de ani este de profesie inginer agronom. Cum fabrica la care lucra ca maistru s-a desființat, tata  s-a implicat activ în ferma de familie. Și-a cumpărat un UTB micuț (de 445 CP, cu plug, disc, prășitoare, semănătoare) și a trecut să presteze servicii agricole deținătorilor de teren din sat”, și-a reamintit Lăcrămioara Lazăr de începuturi.

Și a continuat: „Am pornit cu 5-6 ha, atât cât aveau părinții. După ce m-am căsătorit, împreună cu soțul am pus și noi umărul. Am adunat așa ceva bănuți, ne-am mai cumpărat o remorcă, după aia un culegător de porumb și tot așa…

În momentul în care s-a golit punga, am părăsit țara și am plecat în Spania unde am muncit pe rupte: soțul în construcții, eu în curățenie, (eu de profesie fiind asistent medical).

Ne-am întors și din bănuții strânși, am cumpărat un tractor destul de scumpișor și am continuat să facem prestări servicii până în momentul în care proprietarii ne-au lăsat terenurile să le muncim.”

SISTEMUL ANTIGRINDINĂ, VINOVAT PENTRU SCĂDEREA PRECIPITAȚIILOR 

Fermiera din Ruginești susține că sistemul antigrindină ar putea fi una dintre cauzele instalării secetei în zonă.

„Oamenii, în disperarea lor, caută un vinovat. Avem o stație antigrindină, uneori operatorii fac exces de zel. Noi vedem cum norul se dispersează atunci când se trage cu racheta. Nu avem nimic împotriva iodurii de argint, ci asupra modului în care iodura de argint ajunge în nor. E transportată de o rachetă care face implozie; e clar că se produce o undă de șoc și norul nu mai e. De când există stația aici, efectele s-au văzut; precipitațiile au scăzut”, ne-a declarat Lăcrămioara Lazăr.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →