De la înfiinţare, proprietarii MEWI şi-au dorit să imprime echipei spiritul unei afaceri de familie. Iar din 1994, echipa MEWI a crescut urmând nişte principii sănătoase şi clare. „Relaţiile în interiorul echipei noastre sunt specifice unui afaceri de familie: când ne este greu tragem toţi, când ne este bine profităm toţi”, ne-a declarat Cristian Dănescu, director general MEWI Import Export Agrar Industrietechnik.
La MEWI ”toţi tragem la aceeaşi căruţă”
Încă de la începutul anului trecut, echipa de management a MEWI a înţeles că 2024 va fi un an greu din punct de vedere economic. „Am transmis mesajul echipei de vânzări şi post-vânzare: va fi un an extrem de dificil, trebuie să muncim dublu ca să obţinem cât de mult se poate. Toţi tragem la aceeaşi căruţă. Oamenii chiar au înţeles, a fost o comunicare permanentă cu fiecare dintre ei, s-au implicat toţi şi, drept rezultat, nu avem o scădere aşa mare faţă de situaţia generală din piaţă”, a spus Cristian Dănescu.
Pentru a creşte sănătos, investeşte în oameni!
Spre deosebire de alte companii care în ultimul an au făcut reduceri masive de personal, în 2024, Mewi a făcut „head hunting”, a angajat noi oameni şi şi-a mărit echipa. În „vremurile bune” este relativ uşor să dezvolţi o afacere, să creşti echipa. Dar „în vremuri grele, investeşti şi cauţi oameni de calitate pe care atunci poţi să îi găseşti mai uşor”, ne-a mărturisit directorul general al MEWI.
„Fără oameni de calitate, care să lucreze în echipă, nu ai cum să faci performanţă. Doar oamenii mulţumiţi pot să îţi aducă satisfacţii” Cristian Dănescu, Director general MEWI Import Export Agrar Industrietechnik
Chiar şi într-un an greu, aşa cum a fost 2024, MEWI nu şi-a schimbat modul de lucru. „Am plătit oamenii la fel, cu bonusuri şi prime de vacanţă, nu ne-am schimbat politica faţă de anul 2023, care a fost un an super. În acest timp, alte companii din domeniu au început să reducă din salarii, din bonusuri. Noi avem o faimă bună ca şi angajator, iar mulţi oameni de calitate, care au lucrat în alte companii, poate mult timp, şi-au dorit să facă o schimbare şi au venit la noi. Acum am găsit oameni calificaţi, profesionişti”, a explicat Cristian Dănescu.
”Am crescut personalul cu circa 20%”
„Nu poţi să faci performanţă dacă ai clienţi nemulţumiţi. Ca să ai fermieri – clienţi mulţumiţi, trebuie să ai colegi – angajaţi mulţumiţi. Este un cerc. Dacă eşti nemulţumit la lucru, atunci nu îţi vei face treaba bine. Noi tot timpul vrem să avem angajaţi care vin cu plăcere la lucru, pentru că aceştia vor performa. Majoritatea companiilor au făcut reduceri de personal în acest an, în timp ce noi am crescut personalul cu circa 20%. Omul și echipa sfinţesc locul”, consideră Cristian Dănescu.
Structura portofoliului a atenuat scăderea
2024 a fost un an în care fermierii şi-au redus foarte serios investiţiile în maşini agricole şi mai ales în tractoare şi combine. Datele neoficiale, „pe surse”, arată că piaţa de maşini agricole motorizate din România a scăzut cu circa 40-50%, comparativ cu anii anteriori. „Spre mulţumirea noastră, rezultatele MEWI au fost puţin mai bune faţă de situaţia generală din piaţă, în special datorită faptului că structura noastră de business este relativ diferită de a celorlalţi jucători. Mai precis, componenta de motorizate este importantă, dar nu la fel de mare ca la alţi colegi din piaţă”, ne-a declarat Leontin Coca, director vânzări MEWI.
„Cu siguranţă sunt multe nevoi neacoperite de pe parcursul anului trecut. Dar investiţiile esenţiale nu pot fi amânate la infinit şi neglijate. Desigur, cei care se gândesc la investiţii se uită pe câmp sau în hambar şi hotărăsc ce le este mai bine” Leontin Coca, Director vânzări MEWI
Analizând „partea plină a paharului”, s-ar putea spune că anul trecut fermierii şi-au îndreptat atenţia şi investiţiile mai degrabă spre implemente/echipamente şi mai puţin spre tractoare şi combine. „O situaţie exactă a pieţei este greu de precizat, dar aceasta a fost evoluţia generală a pieţei, iar MEWI a resimţit această scădere în cifra de afaceri, dar mai redusă decât media pieţei în general”, a precizat directorul de vânzări al companiei.
2025 poate fi un an al normalizării cererii și ofertei
Portofoliul de clienţi al MEWI cuprinde foarte mulţi fermieri profesionişti, adevăraţi oameni de afaceri. „Fermierii adevăraţi se uită la nevoile pe care le au şi iau decizii de investiţii în sensul aceasta, lucru pe care ar trebui să îl facă toată lumea. Noi am beneficiat de acest avantaj. Sperăm ca 2025 să fie un an de normalizare a cererii şi ofertei. Evident că domeniul agricol este influenţat de starea generală a societăţii şi de climatul geopolitic-strategic mondial. Dar ar fi mult mai sănătos să dăm prioritate nevoilor noastre celor mai apropiate, să facem ceea ce ţine de noi şi să acţionăm în consecinţă”, consideră Leontin Coca.
Pe parcursul anului trecut mulţi fermieri şi-au amânat rezolvarea unor probleme cu tehnica din dotare şi au făcut compromisuri mari la aspectul funcţional al utilajelor, pe principiul „las că merge şi aşa”. În acelaşi timp, producătorii şi furnizorii şi-au mai reglat stocurile, iar preţurile s-au aşezat, ceea ce este încă un motiv în plus care ar putea contribui la normalizarea anului 2025.
Câmpul hotărăşte soarta anului 2025
Starea câmpului influenţează deciziile fermierilor, iar acum situaţia este relativ stabilă. Din păcate, seceta a devenit „noua normalitate” pentru o mare parte din regiunile agricole importante ale ţării, iar porumbul a ieşit din planul de culturi pentru mulţi fermieri.
„Cu siguranţă sunt multe nevoi neacoperite de pe parcursul anului trecut. Seceta, nesiguranţa economică, preţul mic al produselor agricole şi altele. Dar investiţiile esenţiale nu pot fi amânate la infinit şi neglijate. Desigur, cei care se gândesc la investiţii se uită pe câmp sau în hambar şi hotărăsc ce le este mai bine. Noi le dorim un an cu sănătate şi succes în ceea ce îşi doresc!”, a încheiat Leontin Coca.