La Ferma Kataleya din Arad s-a copt ZMEURA. Mănânci cât poți, plătești cât culegi! Cât costă caserola de 1 kilogram? - Revista Ferma
6 minute de citit

La Ferma Kataleya din Arad s-a copt ZMEURA. Mănânci cât poți, plătești cât culegi! Cât costă caserola de 1 kilogram?

Ferma Kataleya familia Vuculescu La Ferma Kataleya din Arad s-a copt ZMEURA. Mănânci cât poți, plătești cât culegi! Cât costă caserola de 1 kilogram?

Zmeura s-a copt în acest an mult mai devreme decât în mod normal, în vestul țării, ca urmare a temperaturilor ridicate, chiar și cu trei săptămâni înainte de debutul obișnuit al sezonului de recoltat!

”Am mâncat prima zmeură la noi în plantație în ziua de 11 Mai!”, îmi spune Cătălin Vuculescu, de la Ferma Kataleya din Sâmbăteni, județul Arad.

CÂT COSTĂ ZMEURA ÎN 2024, PREȚ PRODUCĂTOR

Cătălin și Ramona Ioana Vuculescu vând caserola de 1 kilogram, calitatea I, cu 40 de lei iar zmeura de calitatea II și III (pretabilă mai ales pentru siropuri și dulcețuri) costă 25-30 de lei kilogramul. Găleata cu zmeură de 4 kilograme, foarte căutată, are prețul de 120 lei.

Ferma Kataleya livrează fructele proaspete la domiciliul clienților, dar și în câteva restaurante și magazine din Arad.

Prețul este rezonabil, raportat la costurile mari cu înființarea și întreținerea plantației și oricum profitul obținut este minim.

”Nu am rezista, dacă nu ne-ar plăcea ceea ce facem! Din păcate, sunt și consumatori care ne acuză că prețul este prea mare. Tocmai de aceea îi invităm pe toți cei care doresc zmeură proaspătă să vină la noi și să-și culeagă fructele, pe alese, și să vadă la fața locului ce presupune munca în plantație și recoltarea, în această perioadă”, spune Cătălin Vuculescu.

MĂNÂNCI CÂT POȚI, PLĂTEȘTI CÂT CULEGI!

Plantația este deschisă zilnic pentru cei care doresc să-și culeagă singuri fructele, în timpul săptămânii cu un telefon în prealabil (la numărul 0732283951) iar sâmbăta și duminica, între orele 9.00 – 20.00 e liber la cules!

”Mănânci cât poți, plătești doar ce culegi. Prețul este de 30 lei/kilogramul de zmeură iar găletușele și caserolele sunt gratuite, din partea casei”, spun proprietarii plantației.

Ferma Kataleya zmeura La Ferma Kataleya din Arad s-a copt ZMEURA. Mănânci cât poți, plătești cât culegi! Cât costă caserola de 1 kilogram?

SEZONUL SE ÎNCHEIE LA SFÂRȘITUL LUNII IUNIE!

În mod normal, zmeura de vară fructifică în iunie și iulie, însă devansarea coacerii în acest an va închide sezonul de recoltat la sfârșitul lunii iunie.

Culesul va continua la Ferma Kataleya pentru că urmează, în iulie-august, recoltatul la murul aflat în al 3-lea an de cultură și soiurile remontante de toamnă. ”Nu avem cantitate mare de remontanți, dar producția ne ajută la amortizarea cheltuielilor și a pierderilor”, explică arădeanul.

O POVESTE CU GUST… DE ZMEURĂ!

Povestea fermei Kataleya din Sâmbăteni, județul Arad a început prin plantarea unor butași de zmeură, pentru a le asigura celor doi copii ai familiei copii fructe proaspete, din producție proprie.

”Am început în 2016, cu 15 ari iar în 2020 am luat decizia să extindem suprafața cultivată. Așa am ajuns în prezent la o suprafață totală de 1,7 hectare. Luăm în considerare să mai mărim plantația, mai ales că avem teren disponibil, în proprietate. Totul depinde de rezistența noastră fizică, pentru că munca la zmeură și la mur este solicitantă și în permanență este câte ceva de făcut. Dar nu ne plângem, ne place mult ceea ce facem!”, afirmă Cătălin.

Toată familia lucrează în plantație, de la mic la mare, ajutați de muncitori sezonieri, în perioada lucrărilor de plantat, tăieri și recoltat.

”Împărțim responsabilitățile în familie. Soția este șefa, cea care se ocupă de plantație, de organizarea recoltării și vânzare. Eu, pe lângă zmeură sunt și economist-contabil, dar încerc să aloc timp suficient pentru toate activitățile”, spune cultivatorul.

Cei doi soți și-ar dori ca povestea lor, plecată din dorința a produce fructe de calitate pentru familie, să devină sursă de inspirație și pentru alți tineri. Nu este ușor, dar nici imposibil. Poți să îmbini utilul cu plăcutul, să demonstrezi că se poate, să le arăți copiilor că mâncarea ”nu cade din cer” și că acel efort depus pentru obținerea ei merită și trebuie să fie apreciat la adevărata lui valoare!

PROCESAREA, ÎN VIITORUL APROPIAT!

Cătălin și Ioana-Ramona nu folosesc soiuri așa-zise ”rezistente”, ceea ce face ca perisabilitatea fructelor să fie și mai mare.

”Am ales să primeze gustul zmeurei. Folosim soiuri mai vechi, dar productive și care compensează prin gustul foarte bun, iar clienții noștri apreciază asta”, explică producătorul.

Pentru a scăpa puțin de stresul perisabilității, soții Vuculescu se gândesc serios ca anul viitor să-și facă o mică procesare, cu ajutorul unui proiect pe fonduri europene. ”Până acum am vrut să creștem și să stabilizăm producția, ca să știm pe ce ne bazăm. Procesarea este următorul pas firesc, pentru a da plusvaloare și durabilitate fructelor noastre”, spune Cătălin.

În 2023 producția vândută a fost de 1,5-2 tone.

”Din păcate, nu apucăm să recoltăm tot, din cauza vremii. În perioada culesului apar ploi, vijelii și pierderea medie este de 20-30% pe sezon, adică 100-150 kg la zi. În acest an ne așteptăm la o valorificare mai bună decât anul trecut”, spune cultivatorul.

Ferma Kataleya parintii si copiii La Ferma Kataleya din Arad s-a copt ZMEURA. Mănânci cât poți, plătești cât culegi! Cât costă caserola de 1 kilogram?

CONSUMUL DE ZMEURĂ, PLIN DE BENEFICII PENTRU ORGANISM!

Puterea antioxidantă a zmeurei se datorează cantității mari de antociani.

O cană de zmeură furnizează: vitamina C (36% din doza zilnică acceptată – DZA), mangan (35% din DZA), 8 g de fibre (29% din DZA) și cupru (12% din DZA).

Beneficiile consumului de zmeură sunt majore, iar printre cele mai importante amintim:

  • Zmeura menține sănătatea cardiovasculară – conform unor cercetări, consumul de alimente bogate în antociani ajută la reducerea nivelului de colesterol;
  • Luptă împotriva cancerului;
  • Ajută în curele de slăbire;
  • Întărește sistemul imunitar;
  • Este benefic pentru diabetici (reduce nivelul de zahăr din sânge);
  • Zmeura are proprietăți antiinflamatoare;
  • Ameliorează durerile de artrită;
  • Adjuvant natural în caz de constipație sau arsuri gastrice.

CITEȘTE ȘI: Întreţinerea zmeurului în perioada de vegetaţie

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →