Krone, tehnica „verde” - Revista Ferma
5 minute de citit

Krone, tehnica „verde”

krone1 m Krone, tehnica „verde”

Evenimentul a fost deschis de Francisc Csilcser, director general Profi Agro Center, care, după ce a mulţumit celor prezenţi, a făcut o scurtă trecere în revistă a obiectivelor companiei: „am considerat că este oportun să arătăm că există o strânsă conlucrare între producţie, cercetare, învăţământ superior şi fermieri.

Ceea ce dorim să prezentăm astăzi este o doar mică parte din tehnologia Krone. Prin ceea ce facem încercăm să venim în întâmpinarea fermierilor cu produse de top”.

Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj, a prezentat defilarea utilajelor, în ordinea în care sunt utilizate în practică: cosit, răvăşit, adunat, încărcat, balotat, înfoliat şi, la final, combina autopropulsată de recoltat porumb pentru siloz.

A fost o manifestare interactivă, la care fermierii prezenţi au primit nu numai informaţii teoretice, dar au şi văzut la lucru aceste utilaje şi au avut posibilitatea să adreseze întrebări şi să primească răspunsuri tehnice legate de funcţionarea şi modul de utilizare a utilajelor agricole. Fermierii au reuşit să treacă rapid peste întrebările clasic româneşti de tipul „cât costă?” şi să devină interesaţi de ceea ce poate să facă fiecare utilaj în parte.

Ştefan Toma, director Riela România, ne-a declarat: „se poate spune că este o premieră, mai ales că aici, în partea de vest a ţării, am prezentat o gamă completă de utilaje pentru furaje; cei prezenţi, nu foarte mulţi, au fost surprinşi. În acelaşi timp, nu s-au gândit că va veni o echipă de la firma Krone care să susţină acest eveniment. A fost o zi reuşită!”

La demonstraţie au luat parte specialişti ai firmei Krone şi fondatorul companiei Riela, Karl-Heinz Knoop. În aceeaşi perioadă, Profi Agro Center şi Riela au mai realizat domonstraţii practice, cu aceeaşi gamă de utilaje, la Petreşti (judeţul Satu Mare) şi la Cojocna (judeţul Cluj).


Utilajele prezentate la demonstraţie

Cositoarea Easy Cut 280 – cu discuri eliptice şi aparat de condiţionare cu valţuri, utilizat pentru lucernă. Am remarcat două caracteristici importante ale cositorii: lăţimea benzii de furaje poate fi reglată prin schimbarea direcţiei de rotaţie a discurilor marginale şi sistemul de prindere rapidă a cuţitelor.
Swadro 900 – greblă pentru răvăşit sau adunat cu două rotoare.

La această greblă modernă este posibilă schimbarea rapidă a degetelor elastice şi are un sistem de reglare cu came a braţelor de ghidare, astfel că se poate realiza o singură brazdă uniformă la mijloc sau lateral.

Remorcă Titan 4/32L – aceasta nu este numai o remorcă autoîncărcătoare simplă. Pick-upul cu degete elastice transmit materialul la un sistem de mărunţire. Remorca poate fi dotată cu un sistem de descărcare lateral pentru furajarea la iesle, directă, a animalelor.

Vario Pack 1800 – presă de balotat pentru baloţi cilindrici, cu cameră de presare variabilă, asigură o presare uniformă a materialului. Materialul preluat de pick-up poate fi tocat sau nu.
Big Pack 1270 – presă pentru baloţi paralelipipedici mari, cu sistem de legare multinod; practic, balotul mare este împărţit în mai mulţi baloţi mici.

Combi Pack Multi Cut 1250 – presă combinată, cu cameră de presare simplă şi sistem de înfoliere. Sistemul de presare şi numărul de straturi de folie este reglat şi urmărit prin computer, astfel că prin presarea corectă şi apoi înfoliere, se obţine un furaj de foarte bună calitate.

Big X500 – combina autopropulsată pentru porumb siloz, piesa de rezistenţă a demonstraţiei, şi totuşi cea mai mică din clasa Big X de la Krone, dotată cu un motor de 500 CP. Combina poate fi dotată cu sisteme de tăiere şi tocare porumb siloz, pentru graminee şi numai pentru cosire.

Cuţitele de tăiere au forma unor secere, care practic nu necesită ascuţire datorită formei şi materialului din care sunt fabricate. O altă noutate prezentă la această maşină este reglarea vitezei de lucru în funcţie de stadiul de uscare a porumbului, care este detectat cu ajutorul unui senzor de culoare care comandă apoi viteza de deplasare şi de tăiere.

Riela GMA-3500 – instalaţie mobilă pentru măcinat şi amestecat. Practic, această moară este antrenată de la priza de putere a tractorului (minim 120 CP). Printr-un tub flexibil, cerealele sunt aspirate şi cu ajutorul unui cântar electronic încorporat se pot doza cantităţile necesare conform reţetei, după care furajul combinat este amestecat. Capacitatea instalaţiei este de 3,5 tone pe oră.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →