6 minute de citit

Krone – lucrul bine făcut!

Aron Ban_b

Aron Ban 

După ce a practicat timp de peste zece ani „ciobănia adevărată”, cu transhumanţă şi „dăsagii” pe măgari, Aron Ban a făcut trecerea de la CAP la „particular”, specifică ciobanilor „de câmpie”, care după 1989 s-au stabilit cu stânele, viitoarele ferme, în satele de adopţie. Împreună cu cei doi fii ai săi, Aron şi Mitică, Ban seniorul a continuat să-şi sporească turma de Țurcane, adaptându-se noilor „vremuri” şi păstrând tradiţia, în comuna Măureni (Caraş-Severin).

Mitica si Aron Ban_b

Mitică și Aron Ban

 

Animale, păşune şi, în ultimii ani, …utilaje noi


Conform tradiţiei, odată cu „însurătoarea”, fiul cel mare, Aron Ban, şi-a făcut propria fermă, tot în comuna Măureni, iar mezinul Mitică Ban a rămas împreună cu părinţii şi acum au în fermă peste o mie de oi Țurcane, majoritatea varietatea Bucălaie, şi peste o sută de hectare de păşune, proprietate şi arendă. Oile sunt întreţinute permanent pe păşune, doar în sezonul de fătare sunt furajate „pe saivan” cu fân şi cereale.

În anii 90, producerea furajelor se făcea cu mijloacele specifice: „coasă la mână”, tractoare UTB 65 şi utilaje vechi. „Cumpăram o parte din furaje sau plăteam pentru producerea lor, apoi am început să ne producem noi fânul, cu utilaje mai vechi, cu o presă mică”, îşi aminteşte Mitică Ban. Dar „nu mai ai cu cine lucra… Încet, încet, a trebuit să ne modernizăm ca să facem faţă volumului mare de lucru”, mi-a spus tânărul.

 Mitica Ban_b

”Îmi place cum ia fânul şi cum iese balotul… Lucrez şi produc pentru mine, sunt atent la felul în care folosesc şi lucrează utilajele. Este lucrul meu, am grijă de maşini şi mă gândesc că trebuie să ţină mult şi ştiu că pentru aceasta contează foarte mult şi întreţinerea.” – MITICĂ BAN, Tânăr crescător de ovine, jud. Caraș-Severin


Peste 550 de baloţi în primul sezon

După ce a studiat mai multe oferte, Mitică Ban a fost „atras inevitabil” de gama Krone de utilaje pentru producerea furajelor. „Ştiam despre Krone că este o firmă de renume, apoi am discutat şi cu alţi cunoscuţi care folosesc aceste utilaje şi mi-au spus că sunt mulţumiţi. În prima fază, am vrut să cumpăr doar presa de balotat, apoi am luat şi cositoarea”, explică fermierul. Achiziţia utilajelor – coasa Krone ActiveMow R280 şi presa de balotat Krone Bellima F130 – s-a făcut prin Vest Tract, dealerul local pentru utilajele Krone şi tractoarele McCormick.

După un sezon de lucru şi peste 550 de baloţi de fân de lucernă, fân de iarbă şi paie, tânărul fermier se declară mulţumit, „chiar dacă este începător” şi este la prima experienţă cu o balotieră mare. „Sunt foarte mulţi bani investiţi în utilaje, tocmai de aceea fiecare achiziţie este gândită şi calculată. Acum toată lumea vrea utilaje moderne, confort, consum mic şi eficienţă. În aceste condiţii este greu ca şi preţul să fie mic, dar la utilajele noi preţul (mai mare) este compensat şi de garanţie”, a explicat Mitică Ban.

Foto 2 Balotiera Krone1_b


Baloţi făcuți așa cum trebuie

 

Atras de mic de utilaje, Mitică Ban ne-a spus că îi place să facă bine ceea ce face: „La cositoare am mers cu 3,5 ha/oră, iar baloţi am făcut doar pentru noi. Doar eu am lucrat cu presa şi sunt foarte mulţumit, este aproape perfectă. Cu pick-up-ul de 1,8 m, presa de balotat merge super pentru fân, dar pentru paie ar fi fost nevoie de un pick-up mai mare, de 2 m ar fi fost perfect”.

Punerea în funcţiune şi scurtul instructaj făcut de specialiştii Vest Tract au fost suficiente pentru ca fermierul să se „prindă” rapid cum să folosească corect echipamentele. „Totul a mers fără probleme. Am coborât din tractor doar cât am schimbat aţa, iar după fiecare utilizare, balotiera a fost curăţată, suflată şi gresată. Reglarea mărimii şi densităţii se face foarte uşor şi baloţii ies aşa cum trebuie, ca pentru noi, nu pentru vânzare”, ne-a declarat Mitică Ban.

Oi rasa Turcana in familia Ban jud. Caras Severin_b


Lucrurile bune se aud mai greu în piaţă

Cu familia Ban, Marius Toţa, reprezentantul zonal de vânzări al Vest Tract, a făcut cunoştinţă în urmă cu mai mulţi ani. „Atunci exista încă acea reticenţă de a avea o firmă, specifică multor crescători de animale. Am început colaborarea cu cel mai mare dintre fraţi, Aron Ban (junior), care a cumpărat de la noi un tractor McCormick şi o cositoare Krone. Datele tehnice şi explicarea caracteristicilor şi avantajelor fiecărui brand de utilaje sunt oferite fermierilor de către toţi reprezentanţii de vânzări. Dar cea mai bună reclamă vine prin recomandări”, este de părere Marius Toţa.

„Fermierii vorbesc între ei. Dacă un fermier este mulţumit sau nu, va spune asta şi altora. Ce-i rău, imediat se aude, în timp ce lucrurile bune se aud mai greu în piaţă. Valoarea de revânzare este, de asemenea, importantă, iar pentru unii fermieri numele brandului contează, la fel ca şi la autovehicule. Din toate aceste puncte de vedere, Krone este în top”, a adăugat reprezentantul Vest Tract.

Mitica Ban si Marius Tota_b

Mitică Ban și Marius Toţa (dr.)


Poate un tractor nou, în viitor

Întrebat despre planurile de viitor şi eventualele noi achiziţii de utilaje, Mitică Ban ne-a mărturisit că încă nu s-a hotărât: „Poate pe viitor o să cumpăr un alt tractor. Anul acesta cred că vom avea peste 20 de hectare de lucernă, iar într-o vară cosim în total circa 35-40 ha pentru producerea de furaje (fân de lucernă şi iarbă). Dar pentru producerea altor furaje, aşa cum este porumbul, ieşim mai bine dacă le cumpărăm. Ca să le producem noi, am avea nevoie de toată gama de utilaje pentru prelucrarea terenului şi semănat. Mai bine ne concentrăm, în continuare, pe producerea fânului”.

Foto 4 cositoare KRONE1_b


RANDAMENT ŞI FIABILITATE

 

• Gama de cositori purtate Krone ActiveMow sunt dotate, în configuraţia standard, cu bara de tăiere SmartCut cu schimbare rapidă a cuţitelor şi sistem de protecție SafeCut. EasyCut asigură o tăiere curată şi impresionează prin randament. Sistemul de susţinere şi angrenare este compact şi permite balansarea într-un unghi mare în sus și în jos, oferind astfel o excelentă urmărire şi adaptare la conturul solului.

• Presa de balotat cu cameră fixă Bellima are un design simplu, o construcţie robustă, cu întreținere redusă, şi produce baloți de înaltă densitate, cu un diametru de 1,20 m. Pick-up-ul Krone de 1,8 m asigură un flux consistent, optimizat de material, sporind capacitatea de admisie și, împreună cu elevatorul cu lanț și lame, asigură o umplere uniformă a camerei de compresie şi de formare a balotului.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →