6 minute de citit

Krone face furaje de calitate, rapid şi fără efort

După mai mult de 30 de ani de la desfiinţarea vechilor structuri, în localitatea Buciumi (jud. Sălaj) a fost înfiinţată Cooperativa Agricolă „Fermele Hor”. Fondatorul şi sufletul acestei noi cooperative este familia Horincar: Nicolae, seniorul, şi cei doi fii, Nicolae şi Ionuţ.Odată cu recuperarea terenului moştenit de la bunici, „tânărul” pe vremea aceea, seniorul de acum, Nicolae Horincar a făcut ceea ce ştia mai bine: să muncească şi să îşi crească copiii.

In ferma lui Ionut Horincar1_b


De zece ani, Krone îşi face treaba neîntrerupt


Acum, fermele de vaci de lapte şi de ovine ale familiei Horincar sunt amplasate pe locul fostuluiCAPşi al SMA-ului din localitate, iar fermierii îşi produc singuri furajele necesare. Baza nutriţiei sunt fânul de iarbă şi de lucernă, semifânul de lucernă şi silozul de porumb. Cu toate că parcelele sunt mici, utilajele Krone – coasa, grebla şi noua presă de balotat – şi-au dovedit eficacitatea şi viteza de lucru.

Primele utilaje Krone noi au fost cumpărate prin programul „Tânărul Fermier”, în 2012, o coasă EasyCut şi o greblă Swadro. „Am avut alte utilaje second-hand de la alte branduri, dar când am avut posibilitatea să cumpărăm utilaje noi, am cumpărat Krone. După remorca furajeră, echipamentele Krone sunt cel mai frecvent folosite în ferma noastră. Ele sunt utilajele noastre de bază”, ne-a spus tânărul Ionuţ Horincar.

In ferma lui Ionut Horincar2_b

„Primele utilaje noi de la Krone le-am cumpărat în urmă cu zece ani; şi-au făcut treaba cu vârf şi îndesat şi încă merg bine. Krone este în top la utilajele pentru furaje. În 2022 am reînnoit parcul de utilaje Krone cu un set complet: coasă, greblă şi presă. Aşa producem furaje de calitate, în timp scurt şi fără efort. Din asta trăim şi vrem să ne uşurăm munca.” – IONUŢ HORINCAR, Tânăr fermier din județul Sălaj


Un nou proiect, noi utilaje Krone


După înfiinţarea Cooperativei, prin ultimul proiect câştigat a fost achiziţionat şi un pachet important de utilaje pentru producerea furajelor, de la Vest Tract, care a cuprins trei utilaje Krone: o presă de balotat Fortima F 1250 MC, o coasă EasyCut R 320 şi o greblă Swadro S 460, alături de alte utilaje Lemken, Maschio-Gaspardo şi Umega. „Pachetul de utilaje achiziţionat de la Vest Tract a avut cea mai mare valoare, după robotul de muls. De la ei am primit cea mai bună ofertă. Îi cunoaştem, au o echipă calificată de service şi avem siguranţa că întreţinerea şi eventualele reparaţii vor fi făcute la timp. Ne-au dovedit că sunt punctuali şi la ei vorba e vorbă”, ne-a declarat Ionuţ.

In ferma lui Ionut Horincar5_b


Presă cu tocător pentru semifân


Anual, în fermele familiei Horincar se produc 1000-1200 de baloţi, în principal din lucernă, dar şi fân de iarbă. „Producţiile nu sunt mari, circa 10-12 baloţi per coasă/ha, la o greutate de 600-650 kg/balot de semifân. Preferăm să facem semifân, pentru că rămâne mai multă frunză, nu se scutură şi avem mai multă proteină în furaj. La presa Krone Fortima putem să reglăm şi lungimea de tocare, iar legarea cu plasă ne ajută să facem baloţi şi furaje de calitate”, a precizat tânărul fermier.

Comparativ cu legarea pe sfoară, legarea cu plasă ajută la formarea unor baloţi mai denşi şi mai stabili în timp, chiar dacă aparent este mai scumpă. De asemenea, baloţii depozitaţi rezistă mult mai mult în timp, apa se scurge mai uşor pe balot şi pierderile sunt mai mici.

In ferma lui Ionut Horincar4_b


Întreţinere uşoară


Un alt avantaj al utilajelor Krone este mantenanţa redusă. „Echipamentele Krone au puţine piese de uzură. Pentru o funcţionare corectă, este suficientă curăţarea prin suflare cu aer şi gresarea periodică”, a precizat Marius Toţa, reprezentant de vânzări Vest Tract. De asemenea, fiabilitatea şi eficienţa în lucru a utilajelor Krone este recunoscută. „Fermierii din zonă sunt încântaţi de utilajele Krone, pentru că îşi fac treaba, la un preţ corect. De altfel, putem spune că suntem lideri de piaţă cu utilajele destinate producţiei de furaje verzi Krone, în aria noastră de vânzări”, ne-a declarat Flaviu Petrean, reprezentant vânzări Vest Tract.

In ferma lui Ionut Horincar3_b

De la stânga la dreapta: Marius Toța, Nicolae jr., Nicolae senior, Flaviu Petrean și Ionuț Horincar


Unul cu oi, altul cu vaci


„Feciorii” au urmat cursurile USAMV din Cluj-Napoca, Nicolae jr. este medic veterinar, iar Ionuţ, inginer zootehnist. Amândoi continuă tradiţia familiei. Unul cu ferma de oi şi altul cu ferma de vaci. Întrebat fiind de ce au acum oi şi vaci, Nicolae Horincar-senior a spus: „la băiatul cel mic, la Ionuţ, i-s dragi vacile, iar Nicuşor îndrăgește vacile. Suntem dintr-o familie la care şi bunicii, şi străbunicii au crescut cu animale, le-am îndrăgit de mici; dacă le-am avut noi, le-au îndrăgit şi ei. Apoi fiecare s-a axat pe ce i-o plăcut. Fiecare are un dar de la bunul Dumnezeu”.

 

Lapte produs ecologic


Efectivul total de vaci este acum de 100 de capete, din care 40 la muls. „Creştem Bălţată românească, în sistem certificat ecologic şi avem o producţie medie de lapte de 17 litri/zi. Facem infuzie cu Fleckvieh elveţian pentru a creşte producţia de lapte”, a explicat Ionuţ Horincar.

În ferma de oi sunt crescute 600 de Țurcane şi 100 de oi mame Lacaune. Fermierii doresc creşterea efectivului de Lacaune, deoarece „nu mai găsim oameni pentru lucru, chiar dacă plătim destul de bine. Oile Lacaune le ţinem pe grajd, în stabulaţie, tot anul şi le mulgem mecanic”, a precizat Ionuţ.

In ferma lui Ionut Horincar6_b


TERENURI FRAGMENTATE


Familia Horincar lucrează peste 100 de hectare de teren arabil şi păşune. Culturile de bază sunt porumb pentru boabe (30 ha), porumb siloz (30 ha), păioase de toamnă (15 ha) şi lucernă (25 ha). Deşi terenul este situat pe raza comunei Buciumi, la o distanţă relativ mică faţă de fermă, „suprafaţa cultivată este foarte fragmentată, majoritatea parcelelor au mai puţin de un hectar, câte 20-30 de ari. Cea mai mare parcelă are 3 hectare. Este dificil de comasat terenul, nu sunt făcute succesiunile, iar cadastrarea s-a făcut din birou şi sunt foarte multe neînţelegeri în teren, suprapuneri. Practic, parcelele, fizic, nu corespund cu CF-ul”, ne-a spus cu amărăciune Ionuţ Horincar.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →