Cooperativa agricolă KEVILI este cea mai mare organizație de cultivatori de cereale și rapiță din Estonia, având misiunea principală de a crea avantaje pe piața concurențială pentru membrii săi.
Cooperativa estoniană a fost înființată în anul 2005 și are în prezent 152 de membri care exploatează împreună o suprafață de 84.000 de hectare.
Consiliul de administrație este format din 7 persoane și un președinte iar numărul de angajați este de 35.
Membrii cooperatori dețin la comun spații de depozitare și procesare, acestea fiind cele mai mari terminale de cereale din Estonia, construite de fermieri. În afară de utilajele moderne și spațiile de depozitare, fermierii membri au fost instruiți să cultive lucernă pentru fabrica proprie de nutrețuri construită în anul 2017 – Golden Fields Factory OÜ.
DEPOZITARE PENTRU 100.000 TONE DE CEREALE
Vizita organizată în Estonia de către UNCSV a inclus și o deplasare la unul dintre cele două terminale de cereale ale Cooperativei Kevili, situat în nordul Estoniei, la Roodevälja. Terminalul se află în plină expansiune, de la 56.500 mt în prezent, la 80.500 mt în viitorul apropiat.
Celălalt terminal se află în sudul țării, la Rõngu și are capacitatea de 51.500 mt.
KEVILI a semnat acorduri cu porturile Sillamäe și Muuga, unde închiriază depozite și de aici încarcă cerealele în vasele mari. Navele de dimensiuni mai mici sunt încărcate în portul Kunda, situat aproape de terminalul din Roodevälja.
Cooperativa exportă aproape 90% din cerealele colectate de la membri!
Serviciile cooperativei sunt concentrate pe eficiență și flexibilitate pentru fermieri. Adică logistică rapidă, urmărirea online a camioanelor, plățile la termen.
”Folosim borderouri electronice, deci nu este nevoie de hârtie. Totul este vizibil online, de la locația fermierului și până la navă, în port, motiv pentru care am implementat sisteme IT avansate”, ne spune un reprezentant Kevili.
CONTRACTE FUTURES PENTRU 50% DIN PRODUCȚIE
Fermierii asociați produc și comercializează, prin cooperativă: rapiță, ovăz furajer, ovăz – inclusiv furajer, orz furajer, orz pentru malț, grâu furajer, grâu de panificație, mazăre – inclusiv furajeră, secară și triticale. ”Suntem capabili să oferim clienților noștri cantități diferite de produse și să oferim valoare suplimentară prin logistica pe care o deținem”, spun cei de la Kevili.
Prețurile se schimbă zilnic în piețe și, prin urmare, cooperativa oferă fermierilor cel mai bun preț raportat la situația de pe piață.
Cantitatea mare de cereale este acoperită cu instrumente derivate, ca Euronext futures pentru grâu și rapiță, contractele fiind negociate de regulă pentru volume mari de produse. Unii fermieri vând pe contracte futures până la 50% din producție sau chiar mai mult iar majoritatea contractelor de export sunt încheiate prin brokeri cunoscuți pe piață.
Clienții cooperativei estoniene sunt de obicei utilizatori finali sau cunoscuți comercianți internaționali.
KEVILI: ÎNCREDERE, COOPERARE ȘI EFICIENȚĂ
Viziunea KEVILI este de a dezvolta cooperativa la nivel național, pentru a crește profitabilitatea membrilor săi și sustenabilitatea agriculturii estoniene prin achiziții colective, marketing și formare profesională.
Activitățile principale sunt:
1. furnizarea de inputuri pentru membri (îngrășăminte, produse pentru protecția plantelor, semințe, motorină etc.)
2. servicii de uscare și selectare la prețuri de producător
3. transmiterea de informații de piață și accesul facil la piață
4. schimb de informații și consultanță pentru maximizarea profitului la fermier
5. proiectarea și implementarea strategiilor de dezvoltare
6. cooperare internațională
7. instruirea membrilor
8. organizarea de evenimente pentru membrii cooperativei
În fiecare an, cooperativa planifică 12-14 sesiuni de formare pentru membrii săi.
Din activitatea desfășurată de membri prin cooperativă, suplimentar față de oprirea la sursă a costurilor pentru buna funcționare a cooperativei și a investițiilor deținute, se mai opresc cca. 120 euro/ha de teren lucrat, pentru investiții colective.
CÂTE CEREALE EXPORTĂ ESTONIA?
Ca și alte state baltice, Estonia este o țară recunoscută ca exportatoare de cereale, dar cu volume mult mai mici față de Lituania, spre exemplu. Este și motivul pentru care, de multe ori, cele două țări furnizează încărcătură la comun pentru navele de cereale.
În comparație cu vecinii finlandezi, cererea locală de cereale este relativ scăzută.
De regulă, volumul exporturilor de cereale și rapiță din Estonia se situează anual între 800.000 mt și 1.300.000 mt.
Principalele destinații pentru grânele estoniene sunt Algeria, Maroc, Arabia Saudită, Spania, Turcia. Grâul furajer ajunge în special în Țările de Jos, Spania și Irlanda iar rapița este exportată către Germania, Marea Britanie și Finlanda.
Mazărea de consum, secara și ovăzul ajung preponderent în Olanda, Germania și Norvegia.
Citeşte şi DE CE SĂ FII MEMBRU ÎNTR-O COOPERATIVĂ AGRICOLĂ?
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR