John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor - Revista Ferma
9 minute de citit

John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

Foto 1 de impact V2 John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelorLa finalul lunii iunie, IPSO Agricultură şi Fermele Iliuţă au realizat, cu modelul John Deere X9 1100, un test de anduranţă ce ar putea fi considerat un adevărat Le Mans al combinelor: 24 de ore de recoltare continuă, cu o medie a pierderilor sub 1%.

Încă din momentul lansării ei, în 2020, combina John Deere X9 1100 a fost prezentată ca un utilaj capabil să recolteze în condiţii dificile, inclusiv pe timpul nopţii. A trecut un prim test în acelaşi an, în regiunea Mării Baltice din Germania, pe sole a căror umiditate a ajuns până la 35% şi a căror productivitate a fost de circa 10 tone de grâu pe hectar.
Nemţii au arătat potenţialul acestei combine în condiţiile specifice lor; însă, cei de la IPSO Agricultură şi de la Fermele Iliuţă au vrut să vadă ce rezultate are John Deere X9 1100 într-o sesiune de recoltat continuu, timp de 24 de ore, organizată în inima Bărăganului, la graniţa dintre judeţele Călăraşi şi Ialomiţa.

Foto pt fotocitate Iliuta e la stg John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

Nu am ţintit recorduri şi nici nu ne-am stabilit obiective privind numărul de hectare sau tone recoltate. Am vrut să vedem cât poate duce combina în 24 de ore de lucru. – ȘTEFAN ȚICĂU, Coordonator Produs Marketing şi Vânzări pe segmentul de combine la IPSO Agricultură

Condiţii tipice pentru fermele din sudul României

Astfel, pe 25 iunie la ora 10.00, combina aflată în dotarea exploataţiei lui Claudiu Iliuţă, un X9 1100 echipat cu un heder draper John Deere HD45X (lăţime de lucru de 13,7 metri), a luat startul într-o competiţie de 24 de ore ce avea să îi pună la încercare fiabilitatea, operativitatea şi capacitatea de adaptare la condiţiile schimbătoare de lucru: plecând de la o umiditate de sub 7% şi o temperatură maximă de 35 de grade Celsius după-amiaza şi ajungând până la 17-18 grade şi 9% umiditate, în jurul orei 4 dimineaţa.

Foto 3 2 John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

O campanie reală de recoltat…

Însă obiectivul cel mai important pe care organizatorii l-au avut în vedere a fost ca nivelul mediu al pierderilor să nu depăşească pragul de 1%, după cum ne-a explicat Ștefan Țicău, Coordonator Produs Marketing şi Vânzări pe segmentul de combine la IPSO Agricultură: „Împreună cu fermierul Claudiu Iliuţă am ales două sole, cultivate cu grâu Avenue, de peste 100 de hectare fiecare. Apoi, am analizat ce utilaje ne sunt necesare (combina, 2 tractoare cu remorci de transfer, tirurile care să preia producţia) şi câţi oameni trebuie să lucreze la acest proiect. Condiţia esenţială a fost să nu avem pierderi peste pragul de 1% în timpul recoltării. Practic, prin acest test de anduranţă noi am făcut o simulare a unei campanii foarte intense, derulate în condiţii reale, precum cele cu care se confruntă majoritatea fermierilor din această regiune a ţării”.

…cu operatori în 3 schimburi

„La nivel de operatori, o echipă a avut minim 3 membri: un operator pentru combină şi doi pentru tractoarele cu remorci de transbordare. Acestora li s-au adăugat echipele tehnice: cea care s-a ocupat de partea de realimentare cu motorină şi verificarea combinei, cea care a monitorizat periodic pierderile din câmp cu ajutorul unui kit specializat, dar şi cea care a analizat datele tehnice transmise de combină prin John Deere Operations Center.
În final am decis să folosim operatorii Fermelor Iliuţă pe timpul zilei, având suportul echipelor noastre tehnice, iar pe perioada nopţii activitatea lor să fie preluată de colegii noştri din cadrul IPSO Agricultură. Am schimbat echipele de operatori la fiecare 8 ore, exact aşa cum se procedează acolo unde se lucrează în ture. De altfel, acesta a fost unul dintre lucrurile pe care am vrut să le arătăm fermierilor: că, în campanie, atunci când volumul de muncă este cel mai mare, se poate lucra în trei schimburi, în mod eficient, cu pierderi reduse, atât ziua, cât şi noaptea”, a adăugat Ștefan Țicău.

Foto 4 DSC05381 John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

Provocările şi punctele cheie ale testului

În mod normal, condiţiile de recoltare sunt mai dificile în timpul nopţii decât în timpul zilei, deoarece, odată cu creşterea umidităţii, separarea bobului de spic se face mai greu, iar tocarea paielor necesită mai multă putere din partea combinei. Însă, testul de anduranţă din Bărăgan ne-a arătat că fermierii români se confruntă cu un alt tip de probleme în teren.

  • În timpul zilei. „Am pornit cu o umiditate de sub 7% şi o producţie medie în prima solă de 6,5 tone/ha. Nu ne aşteptam să avem provocări în timpul zilei, însă, fiind foarte cald şi venind după o perioadă destul de lungă fără precipitaţii, am avut o cantitate foarte mare de pleavă pe site, pentru că paiele se sfărâmau extrem de uşor şi astfel procesul de curăţare a fost îngreunat. Am redus puţin viteza de recoltare, iar pe seară condiţiile au revenit la normal şi am putut să menţinem constant o productivitate de circa 65 de tone pe oră şi un consum de maxim 12 litri/hectar, aproximativ 1,5-1,6 litri pe tona de grâu recoltată.
    • În prima parte a nopţii, creşterea umidităţii, care în mod normal ar fi o problemă în timpul recoltării, a fost pentru noi un avantaj. Paiele au absorbit umiditate şi au fost mai uşor de procesat, astfel încât începând de seara şi până aproape de ora 2 am avut cele mai bune condiţii de lucru (cu un nivel ridicat de productivitate, cu pierderi sub 1% în mod constant şi cu o viteză de înaintare de aproximativ 6 km/oră).
    Abia spre dimineaţă am avut condiţii mai dificile de recoltare. După ora 4 s-a depus roua, iar umiditatea a ajuns la 8-9%. Totodată, pe noua solă producţiile au fost mai mari (8-8,5 tone/ha), aşa că a fost necesar să reducem viteza de înaintare la circa 2,5-3 km pe oră, însă am fost surprinşi să vedem că la ceilalţi parametri am avut rezultate similare celor din timpul zilei.
    • În ultima etapă a recoltării, după ce a răsărit soarele, am revenit destul de repede la condiţiile pe care le-am avut în ziua anterioară. Singura diferenţă în cea de-a doua zi a fost raportul dintre consum şi cantitatea recoltată: la circa 13 litri/ha, cu o productivitate de 8-8,5 tone/ha, am ajuns la un consum de sub 1,5 litri pe tonă.
    La ora 10.00, pe 26 iunie, am încheiat această cursă de anduranţă având un total de 20,4 ore lucrate efectiv (fără opririle de la stand, realimentările cu motorină sau întoarcerile de la capete). În tot acest timp am reuşit să recoltăm 1013,68 tone de grâu de pe o suprafaţă totală de 147,6 hectare”, ne-a relatat Ștefan Țicău.

La nivelul cursei de la Le Mans

Dacă ar fi să facem o comparaţie cu industria auto, testul efectuat de IPSO Agricultură şi Fermele Iliuţă ar putea fi considerat echivalentul pentru combine al cursei de la Le Mans, Franţa. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltat singurele opriri au fost făcute pentru realimentarea cu motorină, schimbarea filtrelor şi rezolvarea eventualelor situaţii neprevăzute. Toate aceste operaţiuni s-au realizat în pauze de maxim 30 de minute, similar unei opriri la boxe pentru o maşină de curse.

Foto 6 V1 DSC05497 John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

Tehnologiile care au făcut diferenţa

Procesul de recoltare şi parametrii de lucru ai combinei X9 1100 au fost monitorizaţi şi ajustaţi în timp real cu ajutorul platformei John Deere Operations Center, pentru a avea cele mai bune rezultate din punct de vedere al productivităţii şi randamentului. Totodată, întoarcerile de la capătul parcelei au fost gestionate cu ajutorul tehnologiei Turn Automation, iar în timpul nopţii sistemul de ghidaj Auto Trac a uşurat munca operatorilor.
Însă, elementele digitale şi de precizie care şi-au demonstrat din plin calităţile au fost John Deere Machine Sync şi Harvest Motion, o automatizare care permite combinei să îşi regleze singură o serie de parametri pentru a optimiza viteza de înaintare în raport cu productivitatea solei şi cu gradul de încărcare maximă presetat de operator.
Cu ajutorul Machine Sync, combina şi cele două tractoare John Deere 8R 410, dotate cu remorci tehnologice de 40 mc, au funcţionat ca două elemente tandem ale aceluiaşi sistem pentru a realiza o descărcare din mers perfect sincronizată.

 

De anul viitor vom începe să lucrăm şi în schimburi de noapte atunci când vom recolta grâul sau rapiţa. Sunt două culturi sensibile la factorii de mediu şi, pentru că avem în fermă combine capabile să opereze 24 din 24, cu pierderi sub 1%, vrem să profităm de orice oportunitate, fie zi, fie noapte. – CLAUDIU ILIUȚĂ, Fermier şi gazda evenimentului

Fermele Iliuţă vor schimba sistemul de lucru

Gazda evenimentului, fermierul Claudiu Iliuţă exploatează 5300 ha, iar acest test de anduranţă l-a convins să îşi extindă capacitatea de lucru şi în timpul nopţii în perioada campaniilor de recoltare. „Până la ora 22, uneori până la miezul nopţii, am recoltat şi noi în campaniile anterioare, însă mi se părea dificil să lucrezi atunci când se depune roua. Mă aşteptam ca pierderile să fie mai mari şi combina să fie mai greu de operat, dar acest test de anduranţă mi-a schimbat perspectiva: în mod cert combina John Deere X9 1100 poate să recolteze noaptea la fel de bine ca în timpul zilei!”, ne-a declarat fermierul.

Foto 2 DSC05564 John Deere X9 1100 câştigă Le Mans-ul combinelor

REZULTATELE TESTULUI DE ANDURANȚĂ ÎN CIFRE

  • Cantitate totală recoltată în 24 de ore: 1.013,68 tone de grâu;
  • Suprafaţă totală recoltată: 147,6 hectare;
  • Producţie medie: 6,8 t/ha în condiţii de umiditate medie de 7,2%;
  • Înălţimea medie a miriştii: 15 cm;
  • Capacitatea maximă recoltată: 65 tone/oră;
  • Capacitate minimă recoltată: 49 tone/oră;
  • Pierderi medii măsurate în mod regulat la 4 ore: sub 1%;
  • Consum de combustibil: maxim 12-13 litri/ha, cu o medie de aproximativ 1,5 l/t;
  • Timp efectiv de lucru fără opririle de realimentare şi mentenanţă: 20,4 ore.

Urmăreşte în video momentele cheie ale testului de anduranţă a combinei John Deere X9 1100 în condiţiile din Bărăgan!

COMBINA JOHN DEERE X9 1100 ÎN CIFRE

  • Motor: 13,6 litri cu 550 CP nominali, 600 CP total;
  • Tip Combină: Flux Axial cu două rotoare de 3,5 metri;
  • Suprafaţa sitelor: 7 metri pătraţi;
  • Canal de treierare de 1.720 mm şi suprafaţă efectivă de treierat 4 mp;
  • Capacitate buncăr: 16.200 litri.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →