La actuala ediție, aproape două mii de vizitatori au trecut prin Sala de Marmură a Casei Presei Libere. Sunt puțini, dacă ne aducem aminte de edițiile precedente, organizate tot sub semnul vinului autohton.
Greu de crezut totuși, pentru că această ediție a avut toate ingredientele necesare pentru a reuși poate chiar mai bine decât precedentele. A avut o locație de excepție, impozanța Sălii de Marmură trimițând cu gândul la marile săli de bal. Au fost, ca de fiecare dată, noutăți. Anul acesta organizatorii au ales să spună povestea vinului românesc în cadrul Bibliotecii de vinuri autohtone.
520 de iubitori de vin au degustat vinuri alese
Producătorii i-au provocat pe cei prezenți să deguste vinurile și să afle amănunte despre plantații, cramă și procesul de vinificație. 520 de iubitori de vin au participat la cele 13 degustări. În total, 17 producători au adus în fața vizitatorilor 220 de sortimente de vin. {i totuși, sunt puțini cei care au acceptat provocarea de a intra în campania „Iubesc vinul românesc”, față de potențialul pe care îl are acest eveniment. Fie că este vorba de multitudinea de evenimente din această toamnă sau de așteptările producătorilor, dar numărul mic de expozanți este departe de a promova imaginea vinului autohton. Si cum altfel am putea promova vinul românesc în străinătate, dacă pe plan local ne ferim să fim sub aceeași umbrelă?
În edițiile viitoare ale revistei Ferma vom spune poveștile vinului românesc așa cum ni le-au descris cei care le-au creat și promovat.
Lucia Pîrvu, organizator al evenimentului: „Ne dorim să ajutăm consumatorii să cunoască mai bine soiurile de vinuri autohtone, să dezvolte o relație cu producătorii locali și să ducă mai departe vorba despre valorile tradiționale. Avem vinuri din soiuri de viță-de-vie autohtone premiate despre care am vrea să vorbim mai mult, să le facem cunoscute și să le valorificăm ca atuuri românești! Despre asta este vorba în campania «Iubesc vinul românesc»”.
Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016