Irigaţiile - asigurarea de secetă a lui Cosmin Micu - Revista Ferma
7 minute de citit

Irigaţiile – asigurarea de secetă a lui Cosmin Micu

Foto 4 nu spread Irigaţiile - asigurarea de secetă a lui Cosmin MicuTânărul arădean irigă 270 hectare de teren din cele circa 1500 pe care le lucrează…. Folosește trei sisteme de irigat: cu pivot, cu tamburi și prin picurare îngropată. Care este cel mai eficient sistem? Dar cel mai scump?

În vestul ţării „riscul de secetă” a devenit tot mai prezent în ultimii 10-15 ani. Cosmin Micu, fermier din Mănăştur, jud. Arad, a început că facă irigaţii în 2020, cu un tambur. „Am vrut să văd ce presupune să faci irigații, după ce mi-am dat seama, de-a lungul anilor, că nu poți să faci porumb în anii secetoși dacă nu ai apă. În anii cu puţine ploi, aşa cum au fost 2012, 2017, 2000 şi 2022, am avut parcele pe care am făcut doar 2 tone porumb/ha, iar în 2021, la neirigat am făcut 4,5 tone/ha”, ne-a declarat Cosmin Micu.

A început cu un tambur

Prima investiţie, un tambur şi o motopompă, achiziţionate în 2020, i-au permis fermierului să irige 34 de hectare cu porumb. ”A fost o investiţie relativ mică, dar care a dat rezultate: la neirigat am făcut 12,4 tone/ha, iar la irigat 13,3 tone/ha, o diferență normală pentru un an obişnuit”, a constatat Cosmin Micu. Probabil diferenţa de producţie între irigat versus neirigat ar fi fost mai mare dacă în cultură ar fi avut hibrizi mai tardivi, cu FAO peste 400 şi un potențial de producţie de 15-16 tone/ha.

Următoarea experienţă

În 2021, fermierul a irigat o parcelă unde anterior a aplicat gunoi de grajd, iar „diferenţa a fost fantastică”: în sistem irigat a obținut 16 tone/ha, cu mult peste cele doar 4,5 tone/ha la neirigat. Desigur, ”plusul” de producţie a fost adus și de fertilizarea cu gunoi de grajd, nu doar de apa din irigații.

Suprafața irigată cu ajutorul tamburilor a crescut în 2022, dar fermierul nu a avut suficientă apă la dispoziţie, iar producţia obţinută în sistem irigat a fost de 11 tone/ha.

Foto 1 Cosmin MIcu Irigaţiile - asigurarea de secetă a lui Cosmin Micu

După experiența de anul trecut, diferența dintre irigat și neirigat a fost de 7 tone de porumb/ha, adică 15 litri apă/mp pentru o tonă de producție/ha. În teorie nu pare o cantitate mare de apă…, dar în realitate este imensă. – COSMIN MICU, Tânăr fermier în jud. Arad

Prima condiție pentru irigații – sursa de apă

În ferma lui Cosmin Micu, din 2023, a fost implementat şi a devenit funcţional un mare proiect care a făcut posibilă irigarea unei suprafeţe totale de 270 ha cu trei sisteme: cu pivot (110 ha), cu tamburi (100 ha) și prin picurare îngropată (58 ha). Pentru realizarea acestui proiect, fermierul a trebuit mai întâi să ”rezolve” cea mai importantă problemă a oricărui sistem de irigație – sursa de apă. ”Dacă nu ai acces la apă dintr-un sistem național sau local, trebuie să investești într-o acumulare de apă, să nu te trezești în vară că nu ai apă. Realizarea unei bălți cu un volum de 500 mii de metri cubi costă aproximativ 2,5-3 euro/mc de pământ escavat, transport și nivelat, așa că ajungi la o investiție de cel puțin 1,5 milioane de euro doar cu lacul de acumulare”, ne-a explicat Cosmin Micu.

În ferma lui, toată investiţia în sistemul de irigare, inclusiv acumularea de apă, a depăşit 2 milioane de euro, iar amortizarea a fost calculată pentru 15 ani: ”Așa am siguranţa că fac producţie chiar şi într-un an în care nu plouă”, justifică fermierul.

 

Foto 5 Irigaţiile - asigurarea de secetă a lui Cosmin Micu
foto: IPSO Agricultură/Facebook

Pivotul – cel mai eficient sistem, picurarea – cea mai scumpă

La irigarea prin tamburi se aplică vreo 20-25 litri apă/udare, la pivot 15 litri/mp/48 de ore, iar prin picurare, atât cât este nevoie/zi în orice perioadă de vegetație a culturii. Din acest punct de vedere, irigarea prin picurare este cea mai ”flexibilă” și eficientă, dar și cea mai scumpă. ”Investiția în sistemul de picurare ajunge la 7-8 mii euro/ha, cu tot cu stația de pompare și sursa de apă. Apoi chiar la o producție de 12,5 tone porumb, vândut cu 70 bani/kg, nu ai cum să fii rentabil”, ne-a spus Cosmin Micu.

16 tone/ha la hibrizi tardivi cu FAO 450

Anul trecut, cea mai mare producție la porumb din ferma lui Cosmin Micu a fost realizată în sistemul de irigare cu pivot: 16 tone/ha la hibrizi tardivi cu FAO 450, la care au fost aplicate 8 udări a câte 15 litri/mp. ”Am ales să investesc într-un sistem de irigare cu pivot pentru a eficientiza partea de irigații. La pivot totul este automat, nu trebuie să mai fac nimic, nici o operațiune în câmp, nu ca şi la tambur, unde trebuie să îl mut, să îl întind, etc…”, a argumentat fermierul.

Rozătoarele ”rod” sistemul de irigare îngropat

După primul an de funcţionare, experienţa fermierului cu irigarea prin picurare, cu furtun îngropat la 40 cm adâncime, a fost una bună: ”sistemul a fost funcţional, este eficient şi a dat rezultate bune, dar este foarte vulnerabil la atacul rozătoarelor. La 58 de hectare am avut peste 500 de rosături/găuri pe care a trebuit să le repar, ceea ce necesită mult timp și muncă”, conchide Cosmin Micu.

15 LITRI DE APĂ ȘI 1 TONĂ DE PORUMB ÎN PLUS

”Anul trecut am irigat cu 100 litri/mp pe tot sezonul și la fiecare 15 litri de apă/mp am obținut o tonă de porumb în plus la irigat vs. neirigat. Dar o acumulare de apă de 500 de mii de metri cubi și o normă de irigare de cca. 200 litri/mp/sezon abia îți ajunge pentru puțin peste 200 de hectare. Dacă nu ai sursa de apă, investițiile pentru irigații sunt uriașe. În acest timp, banii pentru proiectele prin DR 26 nu pot fi accesați…”, constată Cosmin Micu.

Arădeanul a „pompat” sute de mii de euro în sistemul de irigaţii. Vezi ce producţii record a obținut tânărul în 2021!

DR 26 – O MĂSURĂ NĂSCUTĂ MOARTĂ!

Cursurile mari de apă ar putea fi o sursă ieftină de apă pentru sistemele de irigații. Ferma lui Cosmin Micu se află la circa 15 km (în linie dreaptă) de Mureș, iar realizarea unei conducte magistrale de apă, la care să fie conectați alți 4-5 fermieri din zonă, s-ar putea face printr-un proiect pe Măsura DR 26. ”În câteva luni am putea trage conducta magistrală. La Mureș se poate amenaja o stație de pompare plutitoare, apoi fiecare fermier și-ar putea amenaja lagune cu o capacitate de 100 mii mc pentru stocare, din care să irige”, spune Cosmin Micu.

Dar… ”necesitatea și importanța realizării sistemelor irigațiilor pare că nu a fost cu adevărat înțeleasă de către Ministerul Agruculturii”, crede fermierul, nemuțumit de faptul că fermierii nu pot îndeplini condițiile impuse pentru a depune proiecte prin Măsura DR 26. ”În majoritatea fermelor medii și mari din țară, fermierii lucrează trei categorii de teren: proprietate proprie, cu contracte de arendă și contracte de schimb. ”La contractele de schimb nu ai cum să faci dovada exploatării terenului pe 10 ani de zile, pentru că sunt făcute cu fermieri vecini care, la rândul lor, au contracte de arendă pe o perioadă variabilă și nu am cum să aduc dovezi pentru dreptul real de folosință pentru 10 ani”, a explicat Cosmin Micu.

”Cei care fac aceste programe nu le gândesc. Ar trebui să nu existe atâtea beţe în roate pentru absorbţia de fonduri europene. Noi, fermierii suntem cei mai interesaţi să facem producţie şi profit. Aşa plătim arenda şi taxele”, consideră Cosmin Micu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →