IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea românească - Revista Ferma
8 minute de citit

IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea românească

scda turda si ipso 01 IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea românească
De la stânga la dreapta: Nicolae Tritean, directorul SCDA Turda, şi Cornel Cheţan, şef de fermă la Staţiunea Turda

Un element esenţial pentru activitatea de cercetare agricolă este dotarea tehnică, iar pentru Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, care exploatează peste 1.100 de hectare de teren arabil, IPSO Agricultură este un partener de lungă durată.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda administrează 1.405 ha de teren, din care 1.175 ha de teren arabil, pe care produc sămânţă din categoria bază: 300 ha cu grâu de toamnă, 67 ha cu triticale, 80 ha cu orzoaică, 28 ha cu mazăre, 37 ha cu sfeclă de zahăr, 24 ha cu grâu de primăvară, 30 ha cu ovăz, 160 ha cu porumb, 350 ha cu soia şi 23 ha cu lucernă şi sparcetă.

În plus, în două dintre cele patru ferme ale SCDA Turda, Staţiunea are în menţinere stoc genetic pentru rasele de suine Mangaliţa şi Bazna, cu un efectiv total de 430 de capete, stoc genetic pentru rasa de ovine Ţigaie Ruginie, cu un efectiv total de 1.430 de capete, un nucleu de bovine de carne din rasa Limousine, cu 26 de capete, precum şi 13 capete de Bălţată Românească pentru carne.

În parcul de maşini şi utilaje agricole al Staţiunii sunt 22 de tractoare John Deere, de la 50 CP la 210 CP, două combine de pantă JD, o combină pentru recoltat porumb ştiuleţi şi utilaje agricole în valoare totală de peste 3 milioane de euro, toate achiziţionate de la IPSO Agricultură.

scda turda si ipso 04 IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea românească3.000 TONE DE SĂMÂNŢĂ ANUAL

Pe 99% din suprafaţa arabilă, SCDA Turda produce sămânţă doar din creaţiile proprii. Staţiunea are omologate peste 32 de soiuri de cereale păiose, în jur de 40 soiuri şi hibrizi de porumb, inclusiv de porumb zaharat şi 24 soiuri de soia. Au înregistrate la ISTIS şi alte soiuri, care probabil vor fi omologate în următorii doi ani.

Staţiunea Turda produce, anual, cca. 3.000 de tone de sămânţă. ”Nu putem produce sămânţă din toate soiurile pe care le avem omologate din cauză că nu avem teren suficient”, afirmă Nicolae Tritean, care este director al Staţiunii din 2017. La 1 octombrie s-au împlinit 24 de ani de când Tritean lucrează la Staţiunea Turda.

TEREN PREA PUŢIN, FĂRÂMIŢAT ŞI SCUMP

Din suprafaţa arabilă administrată de Staţiune, în proprietatea statului sunt doar 390 ha, iar pentru restul suprafeţei, SCDA Turda are peste 400 de contracte de arendă, pentru care plăteşte anual între 800 şi 1.000 kg de grâu pe hectar, la preţul stabilit de Consiliul Judeţean Cluj. În prezent, preţul este de 0,91 lei/kg, deşi preţul pieţei, în momentul de faţă, este de 0,80-0,83 lei/kg de grâu.

”A trebuit să facem demersuri către Consiliul Judeţean, care abia la finalul lunii mai anul acesta a modificat preţul de referinţă. Până atunci, preţul era de 1,51 lei pe kilogramul de grâu”, explică Tritean.

scda turda si ipso 02 IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea româneascăUN SOI NOU COSTĂ 2-3 MILIOANE DE EURO

Cercetarea românească produce rezultate, dar provocarea cea mai mare este ca acestea să ajungă în fermele din România. ”Degeaba omologăm soiuri noi, dacă acestea nu ajung în cultură”, afirmă Nicolae Tritean.

”Cel mai grav, din punctul meu de vedere, este fapul că Legea 45 din 2009, care spune că sursele de finanţare ale Staţiunii pot fi din vânzare de brevete şi de soiuri, nu are încă norme metodologice de aplicare. În urmă cu patru ani, am primit o solicitare de la o firmă franceză care dorea să cumpere două soiuri din portofoliul SCDA Turda. Am discutat propunerea, la vremea respectivă, în Consiliul de Administraţie al Staţiunii şi am spus că şi dacă primim 3 milioane de euro pentru un soi, nu dau soiurile respective, pentru că, dacă nu există o legislaţie clară, care să spună cine fixează preţul de vânzare, poate să vină Curtea de Conturi şi să spună că le-am dat prea ieftin, că poate un soi merita 3,5 milioane de euro, cu toate că, dacă nu îl dai cu două, trei milioane de euro, cât ar fi preţul pentru un soi foarte bun, soiul respectiv, în câţiva ani, va fi depăşit, poate chiar de propriile noastre creaţii şi rămâne în vitrină. Noi ne mândrim cu creaţia noastră, dar dacă soiul nu este în cultură, ce folos?”, explică şeful SCDA Turda.

Acesta afirmă că a discutat problema şi la nivelul Academiei de Ştiinţe Agricole, şi la nivelul Ministerului Agriculturii, însă schimbările politice succesive au făcut ca o rezolvare să bată pasul pe loc, deşi legea este aprobată din 2009, iar Hotărârea de punere în aplicare a legii a fost aprobată în 2018.

PARC COMPLET DE MAŞINI ŞI UTILAJE AGRICOLE DE LA IPSO

Cu toate neajunsurile explicate de şeful SCDA Turda, instituţia a reuşit, totuşi, ca, în fiecare an din 2007 până în prezent, să nu aibă pierderi financiare. Investiţia în maşini şi utilaje agricole şi în dotarea laboratoarelor de cercetare şi dezvoltare a fost esenţială în activitatea Staţiunii.

Colaborarea cu IPSO a început în 2004, când SCDA Turda a cumpărat, în leasing, două tractoare noi John Deere, de 120 CP. Până atunci, la Staţiunea Turda se lucra doar cu tractoare U 650. În 2012, au cumpărat încă un tractor nou JD 6630, de 130 CP.

Apoi, din 2013 până în 2015, printr-un proiect cu fonduri europene, Staţiunea Turda a achiziţionat utilaje agricole şi echipamente pentru dotarea laboratoarelor de cercetare în valoare de peste 3 milioane de euro, printre care două tractoare John Deere 5050, de 50 CP, pentru departamentul de cercetare, patru tractoare JD 5090 M, de 90 CP, un tractor JD 6120 R, de 210 CP, o combină JD W540, o maşină de erbicidat tractată JD 724 cu lăţimea de lucru de 18 m, o presă de balotat, încărcătoare frontale pentru tractoare, o semănătoare, o maşină de împrăştiat gunoi de grajd, o combină de recoltat porumb ştiuleţi, două combine mici pentru parcele şi utilaje de prelucrat solul cu lăţimi de lucru de la 1,5 m la 4 m.

scda turda si ipso 03 IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea româneascăO SOLUŢIE SALVATOARE

”Cei de la IPSO s-au înscris la licitaţia publică şi au câştigat cu toată oferta de utilaje şi de echipamente pe care noi am solicitat-o”, explică Nicolae Tritean, directorul SCDA Turda.

Acesta afirmă că dacă IPSO nu ar fi găsit soluţia de a acoperi toate cerinţele de utilaje agricole şi de echipamente solicitate de către Staţiune, instituţia risca să piardă toate fondurile din proiectul în valoare de 6 milioane de euro prin care a reuşit să îşi construiască şi să îşi doteze noi laboratoare de cercetare şi dezvoltare şi să îşi modernizeze parcul de maşini şi utilaje agricole.

Din 2015 până în prezent, SCDA Turda a mai cumpărat de la IPSO, din fondurile proprii ale Staţiunii, tot prin licitaţie publică, un tractor JD de 195 CP şi, în 2020, o combină John Deere S770i HillMaster cu flux axial, echipată cu header pentru recoltat cereale păioase şi plante leguminoase, cu care recoltează şi soia, şi cu echipament pentru recoltat porumb boabe.

VITEZĂ MARE LA RECOLTAT CU COMBINA JD S770i

”La cereale păioase putem merge cu o viteză mai mare, de până la 6 kilometri pe oră, pentru că recoltăm la o înălţime de 15 centimetri, însă la soia, pentru că recoltăm la o înălţime mai mică, foarte aproape de sol, mergem cu o viteză mai mică, de 2-3 kilometri pe oră”, spune Florin Anca, cel care lucrează pe combina JD S770i.

NICI O CHELTUIALĂ ÎN ZECE ANI LA COMBINELE JOHN DEERE

”Cu combina John Deere W540, în zece ani nu am avut nici o cheltuială în afară de consumabile. I-am luat doar două curele, iar la combina John Deere mai nouă, pe care o avem de trei ani, abia anul acesta i-am cumpărat o curea de ventilator”, spune Cornel Cheţan, şef de fermă la Staţiunea Turda de 20 de ani. Cheţan lucrează la SCDA Turda din 1985 şi, în prezent, conduce două din cele patru ferme ale Staţiunii.

Acesta afirmă că este foarte practic şi convenabil ca Staţiunea să aibă un singur furnizor de utilaje agricole, având în vedere toate lucrările de întreţinere şi de service necesare pentru un parc de utilaje atât de mare.

Robert Farc IPSO 20221118 141906 IPSO, partener de cursă lungă pentru cercetarea românească

Din postura de lider de piaţă, IPSO Agricultură oferă soluţii specifice nevoilor fiecărui fermier, atât din punct de vedere al utilajelor, tehnologiei şi ofertelor de preţ, cât şi din punct de vedere al serviciilor post-vânzare. ROBERT FARC, Manager Regional Vânzări IPSO Agricultură

24 SOIURI DE SOIA OMOLOGATE

Din cauza suprafeţelor mici pe care le are la dispoziţie, SCDA Turda poate produce sămânţă din maximum 4-5 soiuri anual din fiecare plantă. Au încercat să facă parteneriate pentru producerea de sămânţă din soiurile Staţiunii cu SCDA Secuieni, precum şi cu firme private, precum Alcedo şi Agrii România.

Din cele 24 de soiuri de soia omologate de SCDA Turda, cele mai cunoscute sunt Felix şi Onix, precum şi Cristina şi Raluca, dintre soiurile mai noi. Anul acesta au încercat să producă sămânţă şi din soiurile Iris şi Caro.

 

un reportaj de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →