Prezentarea de la Timişoara a reunit tractoarele John Deere din seriile 5, 6, 7 şi 8, combina John Deere T660, utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, echipamente pentru irigaţii şi sisteme pentru agricultura de precizie. La demonstraţia practică, în angrenaj cu tractoarele John Deere 8R (410 CP şi 340 CP) şi John Deere 6R (250 CP) au lucrat scarificatorul Bednar TerraLand TN 3000MTR, cultivatorul Kuhn Performer 3000, plugul Kuhn Multi-Master L, discul Kuhn Optimer XL şi semănătoarea Espro 4000 RC.
Majoritatea utilajelor au fost aduse de la fermieri, deoarece stocul companiei este foarte redus. „Cererea de utilaje este foarte mare şi capacitatea de producţie a oricărui producător este depăşită, iar termenele de livrare au crescut foarte mult”, a declarat Thom Gady, director comercial IPSO Agricultură.
Thom Gady prezentând tractorul John Deere 8RX 410
Alternative la prelucrarea clasică a solului
După prezentarea statică a principalelor caracteristici ale utilajelor, cei prezenţi au urmărit „pe viu” tractoarele John Deere şi echipamentele Kuhn şi Bednar. Specialiștii IPSO s-au axat pe prelucrarea solului, începând cu tehnica clasică: plugul Kuhn Multi-Master L de capacitate mare, cu 5 trupiţe, ranforsat, în concordanţă cu puterea tot mai mare a tractoarelor, şi discul Kuhn Optimer XL. S-au expus două posibilităţi de prelucrare alternativă a solului:
- Scarificatorul Bednar TerraLand pentru decompactarea terenului în adâncime;
- Cultivatorul Kuhn Performer, urmat de semănătoarea Kuhn Expor, care poate lucra şi în sol nepregătit, având un sistem cu disc pentru pregătirea solului la suprafaţă.
Câți ani lucrează un tractor în Vest?
Fermierii din Europa de Vest folosesc tractoarele doar 5-7 ani, din două motive:
- Trebuie să ţină pasul cu tehnologia şi să reducă riscul ca odată cu creşterea numărului de ore de funcţionare să apară cheluielile tot mai mari cu service-ul.
- Apoi, din punct de vedere fiscal, fermierii preferă să înlocuiască tractoarele şi să-și reducă din taxe.
Demonstrații cu John Deere și Kuhn Performer 3000
La noi, fermierii „duc utilajul până la capăt”
La noi, majoritatea fermierilor „duc utilajul” până la 15-20.000 ore de funcţionare, în comparaţie cu Europa de Vest, unde „greu” ajung la 5.000 de ore. Altfel spus, dacă la noi, în general, un tractor de putere mare ajunge să funcţioneze 1500-2500 de ore/an, în Franţa media anuală de funcţionare este de cca. 500 de ore. „În Franţa, o fermă cu 500 de hectare are, cu siguranţă, 5 tractoare, iar fiecare tractor rămâne aproape permanent conectat cu utilajul principal, dar fermierul el singur conduce combina şi tractoarele. Forţa de muncă este o problemă şi în Europa de Vest, chiar dacă puterea financiară a fermierilor din Occident este mult mai mare. Un fermier din Vest are ferma de familie de minim 3-4 generaţii, nimeni nu se mai poate apuca de agricultură pornind de la zero, cel puţin în ultimii 20 de ani”, apreciază Thom Gady.
John Deere cu scarificatorul Bednar
Anticiparea nevoilor fermierilor
Anul acesta, Thom Gady a revenit în echipa IPSO România după o absenţă de şapte ani şi a regăsit agricultura românească „schimbată foarte mult şi în bine”. Desigur, „faţă de alte state, evoluţia a fost mult mai rapidă, dar şi punctele de plecare au fost diferite. Am văzut tineri care în şapte ani au crescut foarte mult ca nivel de competenţă şi profesionalism”, ne-a declarat Thom Gady.
IPSO Agricultură vinde un număr impresionant de utilaje în fiecare an. Tocmai de aceea, Thom Gady consideră că „nu trebuie să aşteptăm să vindem şi apoi să crească cererea pentru service şi abia atunci să angajăm oameni. Trebuie să fim permanent pregătiţi, să anticipăm cererea viitoare, să pregătim oamenii şi să dispunem de capacitatea potrivită pentru numărul uriaş de tractoare şi utilaje pe care le avem în România”. De aici și motto-ul: ”Sapă fântâna înainte să-ţi fie sete”.
Detaliu: Sapă fântâna înainte să-ţi fie sete
Raportul tractoare/combine este important
IPSO Agricultură vinde anual circa 600 de tractoare cu puteri de la 50 până la 650 CP, peste 100 de combine şi mai mult de 500 de utilaje şi echipamente agricole. Tractoarele John Deere se află în topul vânzărilor IPSO Agricultură, apoi, din punct de vedere al volumului, urmează utilajele pentru pregătirea solului, iar ca valoare, pe locul doi după tractoare sunt combinele. „Raportul tractoare/combine este foarte important. De obicei tractoarele sunt folosite la maxim pentru diverse activităţi în fermă şi, dacă se strică, de obicei în fermă este un alt tractor de rezervă. Dar la recoltat timpul este esenţial şi, dacă nu avem la schimb o combină, riscul pierderilor poate fi foarte mare”, apreciază Thom Gady.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE