Ionuţ Păiş a dat străinătatea pe legumicultură. Acum face bani cu... rădăcinoasele! - Revista Ferma
5 minute de citit

Ionuţ Păiş a dat străinătatea pe legumicultură. Acum face bani cu… rădăcinoasele!

Povestea unui tânăr agricultor

ionut pais Ionuţ Păiş a dat străinătatea pe legumicultură. Acum face bani cu... rădăcinoasele!

În zona agricolă a Bădălanului, teren de baltă rezultat din desecarea unei mari suprafeţe a lacului Brateş pentru a fi redată agriculturii, legumicultorii gălăţeni se pregătesc să recolteze primele cantităţi de rădăcinoase. Prima urgenţă este morcovul.

„În general, anul a fost propice activităţii legumicole, pot spune că, momentan, este un sezon favorabil culturilor de legume de câmp. După cum se vede şi în foto, morcovul are o stare de dezvoltare bună. În zilele următoare organizăm strângerea, transportul din câmp şi depozitarea producţiei. Avem contracte încheiate cu lanţurile de supermarketuri şi vom livra conform graficelor stabilite marfa selectată şi ambalată corespunzător din hala de sortare a depozitului nostru!”, ne-a declarat Ionuţ Păiş, legumicultor din Galaţi.

Culturile legumicole în stres termohidric!

Acesta, deocamdată, nu are motive de îngrijorare, a reuşit să asigure condiţii optime de îngrijire şi dezvoltare vegetativă a culturilor: hrană, tratamente şi îndeosebi apă pentru că norii nu prea s-au îngrămădit a ploaie în zona Bădălanului. „Am irigat continuu, întrucât în ultima perioadă arşiţa a stresat din punct de vedere termohidric plantele din câmp”, a precizat cultivatorul.

Potrivit legumicultorilor gălăţeni, recoltele nu sunt spectaculoase, cum nu sunt nici preţurile pe piaţă, însă costurile de producţie au crescut extraordinar de mult, asigurând o mică marjă de profit.

cultura de morcov Ionuţ Păiş a dat străinătatea pe legumicultură. Acum face bani cu... rădăcinoasele!

Povestea unui tânăr agricultor

Ionuţ Păiş este administratorul SC Prodleg Farm SRL, organizaţie de producători din sectorul legume-fructe, recunoscută de MADR din anul 2015, care lucrează o suprafaţă de teren de circa 250 de hectare cultivată cu legume de câmp: ceapă şi rădăcinoase.

Povestea lui este una interesantă. Provine dintr-o familie de agricultori în care de mic copil a fost obişnuit să muncească pământul şi să crească cu multă dragoste animale. Părinţii lui au lucrat în agricultură la IAS Galaţi.

O perioadă de câţiva ani, Ionuţ Păiş a muncit în străinătate (în Italia) într-o fermă de legume care avea şi seră. S-a întors în ţară şi cu banii agonisiţi (circa 10.000 euro) a cumpărat de la o rudă apropiată 2,5 hectare de teren retrocedat în urma desfiinţării şi privatizării IAS-ului.

Era prin anul 2005 când a cultivat primele suprafeţe cu ceapă.

Împreună cu Moraru Costel, prieten din copilărie, (ulterior s-a alăturat şi fratele său Marius), s-au asociat şi au înfiinţat un grup de producători, format din cinci membri cultivatori de legume, după care s-a transformat în organizaţie.

Prin SC Prodleg Farm SRL au fost accesate proiecte cu fonduri europene pe măsuri AFIR de modernizare a exploataţiilor agricole, în urma cărora a fost construit un depozit modern de 4.000 de tone, cu atmosferă controlată, utilat cu linie tehnologică de sortare, etichetare, ambalare. Valoarea totală a depăşit 3,5 milioane de euro.

An de an, ferma a fost înzestrată cu maşini şi utilaje de ultimă generaţie pentru a executa lucrările la timp şi de calitate în campanile agricole sezoniere.

O firmă în plin avânt sau rodul bun al asocierii

Anual, prin două firme ce compun organizaţia de producători, se cultivă ceapă, morcov, păstârnac, ţelină, pătrunjel, sfeclă roşie…

În anii rodnici, cei 40 de angajaţi ai Proleg Farm realizează circa 10.000de tone de ceapă şi rădăcinoase, comercializate pe bază de contract pe reţeaua naţională a marilor lanţuri de magazine.

De asemenea, tot prin efortul lor se produc cantităţi însemnate de grâu, rapiţă, floarea-soarelui, porumb pe cele câteva sute de hectare, în mare parte preluate în arendă.

Din datele publice, anul trecut, cifra de afaceri realizată de SC Prodleg Farm SRL a depăşit 33,2 milioane de lei, iar profitul net s-a ridicat la peste 6,5 milioane lei.

“Regele ţelinei!”

Potrivit lui Daniel Ciuhureanu, unul dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din zonă, la începutul anilor 2000, în toată balta, grădina de legume nu ocupa mai mult de 50 de hectare. Acum sunt zece agenţi economici grupaţi în cinci organizaţii de producători. Cu investiţii de zeci de milioane de euro, mai cu seamă provenind din fonduri europene pentru sectorul de depozitare, se cultivă până la 800 de hectare cu ceapă şi rădăcinoase. “Din incintă se recoltează anual cel puţin 30.000 de tone de marfă proaspătă. Cred că suntem numărul unu în România în materie de ţelină”, declara pentru presa locală “regele” neîncoronat al ţelinei!

În Bădălan, cinci mari organizaţii de producători recunoscute de MADR

În bazinul legumicol din zona Bădălan, în afară de SC Prodleg Farm SRL, mai există alte patru organizaţii de producători de legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii: SC Brateşleg Grup SRL (aviz de recunoaştere nr. 6/28.04.2014), SC Agriter Grup SRL (Nr.19/11.04.2016), SC Dinamic Leg SRL (Nr. 28/07.03.2017) şi SC Axerom Grup SRL Nr. 29/20.03.2017.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →