6 minute de citit

Investiţiile – cheia succesului în agricultură

Deşi în a doua jumătate a anului trecut s-a văzut o îmbunătățire evidentă a climatului de afaceri, criza CoVid-19 și mai ales seceta extremă au avut o influenţă negativă asupra agriculturii din ţara noastră. De asemenea, la nivel guvernamental agricultura a fost puţin lăsată deoparte, în ideea că „se descurcă ei şi aşa”. Dar „agricultura este un domeniu important, existenţial şi, cu siguranță, vor fi bani buni investiți şi direcționați spre acest sector.

Mai departe va trebui, cu siguranţă, să cultivăm, noi și fermierii, ideea de business în agricultură – care presupune obligatoriu investiții”, ne-a spus Leontin Coca, director vânzări şi marketing Mewi, cu ocazia tradiţionalei noastre întâlniri de început de an nou.

Leontin Coca - MEWI_b

„Agricultura nu este o loterie. Nu poţi să aştepţi ca factorii externi să îţi dirijeze paşii. Inclusiv cu vremea potrivnică, trebuie să te mobilizezi și să iei deciziile cele mai bune posibil” – LEONTIN COCA, director vânzări şi marketing Mewi

Întâi planifici, apoi investești. Nu invers!

„Agricultura necesită mentalitate şi educație în spirit antreprenorial, care ar trebui să presupună în primul și în primul rând investiții. Nu poți să pleci de la ideea că «stai să văd ce iese pe câmp», pentru ca apoi să faci investiții. Gândeşte de ce ai nevoie şi apoi o să iasă ce trebuie pe câmp. Factorii externi să fie lăsați în plan secundar, pentru că nu putem pleca de la premisa că o să fie secetă în continuare, că nu o să fie proiecte, etc. Este adevărat că toţi aceşti factori au o influență importantă, dar mai bine ne uităm la ce avem în «curte» și cum ne putem face treaba în fereastra pe care o avem la dispoziție pentru desfășurarea diverselor activități agricole pe parcursul anului”, consideră Leontin Coca.

 

Uşor de zis, mai greu de făcut

În agricultură, ca în orice altă afacere, trebuie un plan dimensionat în funcţie de posibilităţile financiare. Toată lumea face trimitere la posibilitățile financiare și la existența banilor. „Citeam într-o carte că banii nu există de fapt atâta timp cât nu le dai o altă dimensiune. De aceea, fiecare trebuie să găsească soluția prin care să transforme banii în ceea ce consideră că este obligatoriu necesar pentru a-și putea realiza țintele. Dacă vrei să ai o fermă performantă şi ca lucrurile să funcționeze ca la carte – atunci trebuie să găsești sursele financiare pentru această transformare şi atingerea scopurilor”, este convins Leontin Coca.

 

Soluția este investiţia

Altfel spus, „investițiile ar putea fi soluţia pentru majoritatea activităţilor economice și implicit și obligatoriu pentru activitățile agricole. În general, cei care au făcut investiţii de-a lungul anilor au trecut mult mai uşor peste perioada aceasta delicată. Dacă practica dovedește corectitudinea teoriei, nu mai rămâne decât ca toată lumea să treacă la practică…”, insistă Leontin Coca asupra mesajului pe care l-a transmis colegilor săi şi fermierilor de-a lungul ultimului an.

Fendt 1100 Vario MT_b

Perspective bune pentru actualul an agricol

Anul agricol abia început nu arată rău prin prisma stadiului actual al culturilor, iar tendința din ultimele două-trei luni este mult îmbunătățită comparativ cu situaţia din toamna şi iarna anului agricol trecut.

Industria globală producătoare de mașini agricole a avut unele probleme în aprovizionarea cu materii prime şi piese din cauza sincopelor logistice, ceea ce a dus şi la prelungirea termenelor de livrare. Mewi, în calitate de furnizor de echipamente, a acordat o atenție sporită dimensionării corecte a stocurilor de piese de schimb şi de utilaje pentru campaniile următoare.

 

O scădere pozitivă

 

Sectorul agricol şi actorii implicaţi în distribuţia şi comercializarea utilajelor agricole au avut de suferit în 2020. „Ca să fac o figură de stil şi să parafrazez un analist economic care vorbea de o așa-zisă creștere negativă, aş zice că, în ceea ce privește domeniul în care activăm, şi firma noastră a cunoscut o scădere pozitivă. Ne-a lipsit foarte puţin să ne apropiem chiar de rezultatele din anul 2019. Evident, previziunile destul de sumbre la un moment dat, România fiind la coada listei, cu procentele cele mai mari de scădere legate de intenţia de investire şi de producţii, nu s-au adeverit în final. De aceea, această scădere pozitivăa fost undeva la un prag suportabil, ţinând cont de conjunctura generală”, explică Leontin Coca.

Suprapus peste toate aceste efecte negative ale secetei şi ale crizei CoVid-19, au lipsit aproape în totalitate fondurile venite prin proiecte, pe care cel puţin un anumit segment de fermieri îl aşteaptă pentru a demara investiţii.

 

Soluţii tehnice noi

Mewi este unul dintre furnizorii de soluţii complete şi complexe de tehnică agricolă. În „peisajul” actual şi în perspectiva viitoarei strategii agricole europene se înscrie şi Horsch, care are în planul de producţie utilaje specifice pentru o agricultură mai puţin toxică – în sensul de a înlocui cu activităţi mecanice o parte din tratamentele chimice. De asemenea, aplicarea cu rată variabilă a produselor pentru protecţia plantelor este o tendinţă europeană şi urmează să apară o gamă largă de utilaje destinate unei agriculturi prietenoase cu mediul.

 

„Avem nevoie de oameni…”

…aşa ne-a declarat Leontin Coca şi este o chestiune pe care Mewi o are în vedere an de an, în condiţiile în care afacerea a crescut, iar compania are acum peste 200 de angajați. De asemenea, la sediul central din Orţişoara (jud. Timiş) se află în faza de finalizare o hală nouă de service, depozite şi un spațiu adecvat desfășurării activităților curente pentru o echipă în creştere. Şi în ţară s-au făcut deja demersurile de construire a unor noi sedii în zona Dobrogea, la Ovidiu, și la Lunca, în jud. Cluj.

 

MESAJ PENTRU FERMIERI

„Pe parcursul anului 2020 am încercat să susţinem sistemul sanitar şi ne-am implicat în ajutorarea celor care nu au posibilități să-și desfășoare procesul de învățământ online. Avantajul crizei din 2020 este acela că acum avem oportunitatea să fim mai buni. Aceasta este o certitudine, iar din punct de vedere profesional sper că vom avea satisfacțiile pe care nu le-am avut anul trecut.

În 2021 să fim sănătoși, să fim mai buni, mai omenoşi, să încercăm să ne înțelegem nevoile unii altora, pentru că, totuși, valorile umane contează înaintea celor de interes material”, este mesajul lui Leontin Coca.

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →