Înștiințarea și constatarea culturilor calamitate nu are legătură cu acordarea de despăgubiri! Autoritățile sunt obligate să le noteze în procesul verbal! - Revista Ferma
4 minute de citit

Înștiințarea și constatarea culturilor calamitate nu are legătură cu acordarea de despăgubiri! Autoritățile sunt obligate să le noteze în procesul verbal!

Liliana Piron LAPAR despagubiri calamitate Înștiințarea și constatarea culturilor calamitate nu are legătură cu acordarea de despăgubiri! Autoritățile sunt obligate să le noteze în procesul verbal!

Indiferent că se află sau nu pe lista culturilor ce vor primi despăgubiri pentru calamitate, toate culturile pot fi trecute în formularul de înștiințare!

Procesul verbal de calamitate este singurul document prin care fermierii se pot justifica în fața APIA sau ANAF și chiar în fața creditorilor, ca dovada de bună credință, pentru neîndeplinirea unor obligații.

”În formularul de înștiințare, fermierii vor menționa toate culturile calamitate și pentru care doresc constatarea și evaluarea gradului de calamitate. ATENȚIE! Pentru culturile de primăvară, termenul limită este 15 august! Aici intră și cultura de mazăre, spre exemplu”, transmite Liliana Piron, Director executiv LAPAR.

”Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole”.

Acolo unde nu este menționată cultura în formular, așa cum este cazul năutului, spre exemplu, după notificare și evaluare, în procesul verbal de constatare acesta va fi menționat la categoria ”alte culturi”.

Procedura este identică pentru toate culturile afectate de fenomene meteorologice extreme, indiferent că este secetă pedologică, grindină sau inundații!

”Facem apel la fermieri să transmită aceste informații în timp util și să ne informeze ori de câte ori întâmpină dificultăți! Dacă nu primim aceste informații, nici noi și nici MADR nu putem interveni în corectarea/modificarea procedurii!”, spune reprezentantul LAPAR.

Înștiințarea și constatarea culturilor calamitate, nu are legatură cu acordarea de despăgubiri!

LAPAR A SESIZAT MADR. TOȚI FERMIERII TREBUIE SĂ AIBĂ DOVADA CULTURILOR CALAMITATE!

Joi, 8 august, LAPAR a transmis către MADR o solicitare de reglementare a constatării tuturor culturilor calamitate de fenomene meteo extreme și nu doar a celor pentru care fermierii vor primi despăgubiri!

”Urmare a întâlnirii din 31 iulie a.c., dorim să vă aducem la cunoștință faptul că un număr semnificativ de fermieri ne-a contactat telefonic și prin intermediul asociațiilor județene membre pentru a ne comunica faptul că mazărea NU este introdusă în lista culturilor pentru care să se facă evaluarea în teren a gradului de calitate, în vederea includerii acesteia pe procesul verbal de calamitate.

În fapt, comunicarea noastră are în vedere faptul că un fermier care a suferit pierderi de producție la o cultură și care și-a înregistrat în contabilitate cheltuieli pentru cultura respectivă NU poate dovedi starea de calamitate dacă nu are un proces verbal de calamitate sau dacă în procesul verbal de calamitate încheiat o anumită cultură nu este evaluată/menționată de comisia de evaluare.

Apreciem că este cel puțin injust din partea reprezentaților MADR în teritoriu să descurajeze fermierii să declare aceste pierderi, motivând că din lipsă de personal nu se poate face inspecție în teren decât pentru anumite culturi agricole, motiv pentru care nu se poate include în procesul verbal cultura de mazăre, spre exemplu.

Cultura de mazăre este o cultură cu pondere semnificativă în fermele din România atât pentru diversificare cât și pentru îndeplinirea condițiilor privind leguminoasele cu scopul de fixare a azotului, această cultură fiind și ea afectată de lipsa de precipitații.

Înțelegem faptul că nu se pot acorda despăgubiri pentru toate culturile afectate de fenomene meteo extreme, însă, excluderea unei culturi din procedura de evaluare a stării de calamitate nu ajută fermierul ci, din contră, îi creează un mare dezavantaj chiar în relația cu organele de control ale statului. Cum poate demonstra un fermier unui reprezentant al ANAF starea de calamitate dacă nu are un proces verbal care să constate calamitatea pentru cultura pe care el a înființat-o și pentru care are înregistrate în contabilitate cheltuielile de înființare?”, se arată în scrisoarea LAPAR.

CITEȘTE ȘI: Termen limită pentru DESPĂGUBIRI SECETĂ: 15 august!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →