Inovații John Deere pentru economie și ecologie în ferme - Revista Ferma
4 minute de citit

Inovații John Deere pentru economie și ecologie în ferme

În viziunea companei John Deere, sustenabilitatea agriculturii depinde covârșitor de 3 domenii: 1. Protecția solului, 2. Fertilizarea organică și 3. Protecția culturilor. Le abordăm acum pe ultimele două.

 Foto 5 See & Spray_Blue River_3_b


Fertilizarea cu rată variabilă: cât nutrient?

Fertilizarea terenurilor agricole atât cu îngăşăminte chimice, cât şi cu gunoi de grajd este adesea subiectul dezbaterii publice. Nu există nicio îndoială că gunoiul de grajd este un îngrășământ organic valoros, care trebuie utilizat corect. Acest principiu funcționează numai dacă fermierul este capabil să determine necesarul de nutrienți al culturii, precum și conținutul de nutrienți al gunoiului de grajd.

Acum există mai multe metode prin care conţinutul şi necesarul de nutrienţi pot fi măsurate cu precizie prin prelevarea de probe din sol și din plante. Rezultatele obţinute permit apoi fermierilor să creeze hărți de aplicare care facilitează dozarea îngrășămintelor specific, în fiecare locație.

 Foto 2 Harvest_Lab_3_b


John Deere HarvestLab

Cu ajutorul senzorului HarvestLab™ de la John Deere se poate măsura cu precizie conținutul de nutrienți al compostului, gunoiului de grajd sau al furajelor. Tehnologia NIR a senzorului HarvestLab identifică precis cantitățile de azot, fosfor și potasiu, chiar și atunci când aceste valorile variază. Controlate în timp real prin aceste măsurători active și pe baza recomandărilor oferite de hărțile de aplicare, tractorul în angrenaj cu cisterna pentru dejecţii lichide reușește să regleze automat rata de aplicare pe baza nevoilor specifice ale culturii.

 Foto 1 AutoTrac Implement Guidance 02_b


Doar avantaje

Fertilizarea excesivă și subfertilizarea sunt astfel prevenite, evitând poluarea aerului și a apei. Utilizarea îngrășămintelor minerale poate fi astfel redusă semnificativ, totul în beneficiul mediului, deoarece producția de îngrășăminte folosește multe resurse, energie și generează mult CO2.

Sezorul HarvestLab 3000 de la John Deere poate fi utilizat pentru măsurarea în mişcare a umidităţii, a substanței uscate şi a conţinutului în azot, fosfor şi potasiu pentru furaje (în timpul recoltării) şi pentru dejecţii (lichide, semilichide).

 Foto 3 2 John Deere HarvestLab 1_b


Protecția selectivă și țintită a culturilor

Din punct de vedere tehnologic, pentru a evita suprapunerile și supradozele de produse agrochimice, pot fi folosite sisteme de conducere precisă, controlată deGPScu AutoTrac: SectionControl Y ExactApply de la John Deere. În acest mod este posibilă aplicarea de tratamente specifice solei, parcelei şi chiar plantelor individual, mai degrabă decât pulverizarea uniformă.

 

Economii uriașe

Aplicațiile specifice împart sola/câmpul în zone care pot fi tratate diferit. Cu ajutorul dronelor sau al imaginilor din satelit, de exemplu, se pot măsura densitatea culturilor și presiunea bolilor, pentru a aplica fungicide. Din nou, pe baza hărților de aplicare cu rată variabilă, stropirile vor fi efectuate doar acolo unde este necesar, ceea ce poate duce la economii uriașe de costuri.

 Foto 6 Application Map_2_b


See & Spray John Deere

Noua tehnologie See & Spray John Deere este și mai precisă. Camerele de mare viteză și inteligența artificială integrate ale aplicaţiei See & Spray identifică plantele de cultură şi buruienile, iar aplicarea erbicidelor se poate face diferenţiat doar asupra zonelor cu buruieni. Buruienile sunt tratate individual, în timp ce cultura nu este afectată. Tehnologia See & Spray a fost dezvoltată pentru aplicarea de produse pentru protecţia plantelor în culturi pe rânduri și este posibilă economisirea de erbicid de până la 90%.

 Foto 4 See & Spray_2_b


Prășitul mecanic: precizie la 16 km/oră

Și controlul mecanic al buruienilor beneficiază de utilizarea tehnologiei camerelor de mare viteză. Sistemul de ghidare a inplementelor – AutoTrac asigură controlul precis al praşilei mecanice între rânduri. Precizia sistemului permite conducerea tractorului la viteze mari, de până la 16 km/oră. În special pentru fermele ecologice, această tehnologie oferă un real avantaj şi eficiență. Chiar și fermele convenționale pot beneficia de combinația de măsuri chimice și mecanice și astfel pot reduce semnificativ costurile și sarcina de mediu a utilizării erbicidelor.

un articol de GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →