Inovația John Deere: economie și ecologie - Revista Ferma
5 minute de citit

Inovația John Deere: economie și ecologie

tractor John Deere 2021.jpg (1)_b

Această abordare necesită acțiunea tuturor participanților la producţia agricolă: fermieri şi furnizori de tehnologie şi de inputuri, pentru a stabili un nou curs pentru agricultura europeană, astfel încât să se realizeze un echilibru satisfăcător între economie și ecologie! Aceasta este concluzia raportului John Deere privind sustenabilitatea în agricultură.

Iniţial, „Sustainability Day” trebuia să aibă loc în câmp, cu prezenţa fermierilor şi cu demonstraţii ale aplicaţiilor practice ale soluţiilor şi tehnologiilor John Deere, dar situaţia pandemică nu a permis aceasta, iar evenimentul a fost transmis live şi cu o serie de materiale video înregistrate.

 

Provocări actuale

Fermierii se confruntă constant cu diverse provocări, schimbările climatice și amprenta de carbon din agricultură fiind unele dintre cele mai recente. Consumatorii şi politicienii solicită o producție agricolă şi alimentară durabilă (sustenabilă). În aceste condiţii, agricultura trebuie să continue să producă hrana pentru o populație în creștere și, totodată, să facă față schimbărilor climatice şi consecințelor noilor reglementări naţionale şi internaţionale.

 

Mai puține emisii de carbon 

În deschiderea evenimentului, Markwart von Pentz, președintele diviziei de agricultură a John Deere din regiunile Europa, CIS, Asia şi Africa, și Peter Pickel, manager relaţii externe al Centrului pentru tehnologie John Deere din Mannheim, au explicat potențialul soluțiilor digitale, în special acum în era „inteligenţei artificiale”, precum și modul în care agricultura va continua să evolueze în următoarii ani. „Agricultura de precizie permite fermierilor să combine munca eficientă pe teren cu protecția mediului și a naturii. Folosind aceste tehnologii, până în 2030 emisiile de CO2 pot fi reduse drastic cu până la 11%”, a spus Peter Pickel.

„Digitalizarea este un factor esențial pentru a face agricultura mai durabilă şi oferă, de asemenea, transparență printr-o mai bună documentare. În acest fel, fermierii vor putea recâștiga încrederea consumatorilor”, a adăugat Markwart von Pentz.

 

3 domenii cu impact special pentru o agricultură durabilă 

John Deere, a detaliat trei domenii care au un impact special asupra sustenabilității agriculturii:

1. Protecția solului, cu ajutorul unor concepte moderne de design.

2. Fertilizarea organică, folosind măsurarea digitală a nutrienților pentru a îmbunătăți aplicarea gunoiului de grajd și a dejecţiilor lichide.

3. Protecția culturilor, prinreducerea utilizării produselor pentru protecţia plantelor şi a fertilizanţilor prin aplicarea lor mai precisă.

 tractor John Deere 2021_b


John Deere și-a „accelerat reinventarea” 

John Deere a publicat raportul privind sustenabilitatea companiei în 2020, an în care grupul şi-a „accelerat reinventarea” pentru a se concentra direct pe viitorul clienţilor. John Deere îşi concentrează toate forţele pentru a furniza mașini și aplicații inteligente, conectate, care să revoluționeze afacerile clienților săi, deblocând valoarea economică pe parcursul întregului ciclu de viață al produselor John Deere, în moduri durabile pentru toți. Activitatea John Deere este ghidată de trei elemente:

a) înțelegerea fiecărui pas al sistemelor de producție a clienților;

b) livrarea unui pachet de tehnologie accesibil, care include mașini, hardware, software, conectivitate, platforme de date și aplicații, pentru a îmbunătăți productivitatea, eficiența și profitabilitatea clienților în sistemele lor de producție;

c) oferirea de soluții pentru ciclul de viață cât mai lung (al maşinilor John Deere) sub formă de piese, upgrade-uri și asistență care nu numai că mențin valoarea investiției lor, ci şi să îmbunătățească valoarea acestora pe parcursul întregii lor experiențe.

 

ZIUA SUSTENABILITĂȚII 

John Deere a celebrat „Ziua sustenabilităţii” („Sustainability Day”) printr-un eveniment transmis live pentru publicul internaţional. Compania a prezentat modul în care industria mașinilor agricole poate ajuta la găsirea echilibrului dintre economie și ecologie. Soluțiile digitale pot reduce impactul asupra mediului și pot ajuta fermierii să obțină producții mai mari cu mai puține inputuri.

 

 

O protecție mai bună a solului 

 

Protecția solului constă în principal în utilizarea unor mașini cu o amprentă la sol mai mare, ceea ce ajută la evitarea deteriorării şi a compactării solului. Păstrarea structurii şi a capilarităţii terenului asigură o fertilitate mai bună, crescându-le în același timp porozitatea și capacitatea de a stoca mai mulți nutrienți și apă.

 tractor autonom John Deere (2)_b


Utilaje grele, compactare redusă

În ultimii ani, tractoarele şi maşinile agricole (în general) au devenit tot mai grele. Cu toate acestea, compactarea solului a scăzut constant datorită utilizării unor anvelope mai mari și a capacității de a lucra cu presiuni mai reduse în pneuri. De exemplu, un tractor modern care cântăreşte 22 de tone exercită o presiune de doar 0,6 kg/cmp la nivelul solului, în timp ce un tractor de 3 tone şi 75 CP, construit în anii 1970, aplică o presiune mult mai mare, de circa 1,5 kg/cmp.

 

Șenilatele John Deere 8RX

Tractoarele pe șenile sunt chiar mai blânde cu solul. Noul tractor cu şenile John Deere 8RX are o amprentă imensă la sol (de 4,6 mp), astfel încât presiunea suprafeței de contact este foarte mică, de doar 0,4 kg/cmp.

O amprentă mai mare la sol înseamnă, de asemenea, o adâncime mai mică a căii de rulare, ceea ce reduce compactarea în straturile mai adânci ale solului, precum și rezistența la rulare. Ca urmare, scăderea rezistenței la rulare înseamnă un consum mai redus de combustibil și, în consecință, emisii mai mici de CO2. Testele au demonstrat că economia la consumul de combustibil poate ajunge în acest fel până la 10%, contribuind astfel activ la protecţia mediului.

 

un articol de GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →