Creşte incertitudinea pe piaţa laptelui în actualele condiţii internaţionale. Evaluarea situației actuale pe piața europeană şi internaţională este dificilă datorită numeroaselor probleme care afectează industria lactatelor. Experţii sunt îngrijoraţi nu neapărat de prețuri sau volumul de lapte din piaţă, ci mai ales de posibile efecte ale situaţiei sanitar-veterinare din mai multe state ale UE şi de războiul comercial cu SUA.
În condiţiile actuale este greu de prognozat evoluţia viitoare a pieţei laptelui. Cele mai importante întrebări fiind legate de posibila răspândire a febrei aftoase, febra micilor rumegătoare şi terifele SUA. De asemenea, în lunile următoare, seceta ar putea reduce și mai mult producția de lapte.
Potrivit experților din piață, este posibil ca noile tarife impuse de SUA „să lovească diferit” statele UE. Pentru unele state, aşa cum este Germania, noi oportunități s-ar putea deschide pentru produsele lactate pe piața globală, în Asia, în special.
UE – În februarie 2025 preţul laptelui a crescut comparativ cu februarie 2024
În luna februarie 2025, preţul mediu plătit în statele UE a fost de 55,8cenţi/kg. Ca de obicei, în Cipru s-a înregistrat cel mai mare preţ înregistrat din statele UE-27, 66,6 cenţi/kg. Cel mai mic preţ pentru lapte l-au primit femierii din Polonia, doar 45,9 cenţi/kg, în februarie 2025, arată datele statistice oficiale ale Uniunii Europene.
- În România, conform statisticilor UE, preţul laptelui a fost de 48,5 cenţi/kg, în februarie 2025.
- Doar în Bulgaria preţul laptelui a fost mai mic în februarie 2025, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2024.
Prețul laptelui pe piața spot scade semnificativ
Prețurile la produsele lactate sunt în prezent fluctuante. Utilizarea laptelui materie primă a scăzut în martie, pentru a patra lună consecutiv.
Cererea pentru produsele de lapte a scăzut, așa cum arată prețurile spot la lapte, care au ajuns la cel mai scăzut nivel din acest an.
În nordul Germaniei, fabricile de lapte plătesc doar 44 de cenți/kg de lapte pe piața spot și 46,5 cenți/kg în sudul Germaniei. Prețul spot este semnificativ mai mic decât prețurile contractuale plătite de procesatori. În acelaşi timp, preţul spot pentru lapte în Italia a ajuns la 55 de cenţi/kg.
Chiar dacă în următoarele luni este posibilă o creştere sezonieră a livrărilor de lapte, acestea rămân mai mici decât anul trecut.
În Germania, fabricile de lapte au colectat cu 0,3% mai mult lapte în a 13-a săptămână din 2025 decât în săptămâna precedentă, în timp ce diferența față de aceeași săptămână a anului trecut s-a redus la 2,0%. Cu toate acestea, efectivul de vaci de lapte a scăzut cu 3,3% în 2024, cea mai puternică scădere din 2016, situaţie în care nici măcar producția mai mare de lapte/cap nu poate compensa reducerea numărului de animale
Prețurile laptelui organic și convențional
Decalajul dintre prețurile pentru laptele ecologic și laptele din producția convențională este în creștere. Prețurile la laptele ecologic continuă să crească, în timp ce prețurile la laptele convențional scad.

La începutul lunii aprilie, prețul plătit pentru laptele din producția convențională a rămas la nivelul atins în martie. Fermierii ecologici, în schimb, au primit mai mulți bani pentru lapte. Această tendință de creștere a prețurilor pentru laptele ecologic a continuat din mai 2024. Ca urmare a diferitelor evoluții ale prețurilor, diferența dintre cele două prețuri la lapte se mărește acum pentru prima dată după mult timp.
Citeşte şi: Preţul laptelui creşte, livrările scad. 2025 a început cu noi focare de febră aftoasă în Germania