INCENDIILE au mistuit campania de recoltare! Cum să INTERVENIȚI în caz de foc în câmp? - Revista Ferma
5 minute de citit

INCENDIILE au mistuit campania de recoltare! Cum să INTERVENIȚI în caz de foc în câmp?

incendii in camp 1 INCENDIILE au mistuit campania de recoltare! Cum să INTERVENIȚI în caz de foc în câmp?

De la începtul campaniei de recoltare a stins personal patru incendii! Fermierul Raul Mărunțoiu, „pompierul” de serviciu!

„O noua zi, un nou incendiu! Și de această dată, lichidat rapid, profesionist, în siguranță! Suntem mereu pregătiți!” – acesta este mesajul fermierului Raul Mărunțoiu din Năvodari, județul Constanța, postat pe o rețea de socializare.

Ieri dimineață, în jurul orei 10,00, în timp ce se deplasa spre aria de treierat, Raul Mărunțoiu a observat că luaseră foc gunoaiele de pe un islaz. Peste drum era miriște de grâul și lanuri neculese, iar în apropiere gospodăriile sătenilor din Săcele și Traian.

„Pompierul” de serviciu! 

„Sunt pompierul de serviciu al comunei Săcele! Cine știe se tragedie se putea întâmpla dacă nu mă întâmplam să fiu acolo! Era mare pericol dacă se întindea focul, puteau să ardă 100-120 ha de miriște și culturi, dar și gospodăriile oamenilor!”, ne-a declarat fermierul convins fiind că a fost cineva care care a dat foc la gunoaie.

„Este a 4-lea incendiu pe care îl sting eu personal, în decurs de aproape două săptămâni, de când a început campania agricolă de vară. Primul s-a produs pe data de 20 iunie, din cauza unei scântei mecanice de la o combină, și au ars 120 de hectare cu grâu – eveniment nedorit despre care siteul nostru a scris „ZI DE FOC pentru fermierul Raul Mărunțoiu! Cum a reușit să-și salveze GRÂUL care era la un pas să fie înghițit de flăcări!” -, al doilea lângă o solă a mea unde a luat foc o Dacie Logan în șosea, al treilea acum vreo 4 zile chiar în satul Săcele în curtea unui localnic și acuma ăsta la gunoaie e al patrulea pe care îl sting eu”, ne-a declarat „eroul” Raul Mărunțoiu.

Fermierul ne spune că în timpul recoltărilor de vară NICIODATĂ nu lasă câmpul nesupravegheat!

„Pregătesc cisternă cu 6 tone de apă, plug la capul locului în permanență după formația de combine, pun oameni pe ele, îi instruiesc. După ce ce terminăm sola tragem brazde de control pe margine”, precizează fermierul.

În Dolj, un incendiu a făcut scrum o combină, două tractoare și un tir

La sfârșitul lunii trecute, unui fermier din Grecești, județul Dolj, i-au luat foc combina, două tractoare și un tir! A rămas fără utilaje agricole în urma unui incendiu izbucnit în punctul de lucru, informează Agro TV. Incidentul s-a petrecut în timp ce muncitorii au plecat la pauza de masă, iar când s-au întors au găsit combina, două tractoare și un tir făcute scrum.

incendii in camp 2 INCENDIILE au mistuit campania de recoltare! Cum să INTERVENIȚI în caz de foc în câmp?

IGSU: Recomandări pentru prevenirea incendiilor în timpul recoltării păioaselor

CAUZE principale de izbucnire a unor incendii în lanuri  

 1. fumatul;
 2. focul deschis;
 3. iluminatul cu flacără deschisă;
 4. acţiunea intenţionată;
 5. neinstruirea personalului.

De asemenea, multe incendii sunt cauzate în urma funcţionării, uneori defectuose, a maşinilor şi utilajelor agricole (tractoare, combine, prese de balotat paie, autocamioane) folosite.

SFATURI UTILE  

 1. Pentru a opri propagarea incendiilor, lanurile se vor izola prin fâşii arate cu lăţimea de minim 20 metri;
 2. Suprafeţele de teren cultivate cu cereale păioase se vor marca cu indicatoare de securitate (interzicere şi avertizare);
 3. Direcţia de deplasare a combinelor pentru recoltarea cerealelor păioase va fi inversă direcţiei vântului predominant;
 4. Paiele se vor strânge în maxim 2 zile;
 5. Maşinile şi utilajele agricole se vor parca pe câmp la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de lanurile nerecoltate şi 50 m faţă de construcţii sau căi ferate;
 6. Se interzice fumatul pe utilajele şi maşinile agricole;
 7. Arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă;
 8. Lucrările de reparaţii şi alimentare cu carburanţi şi lubrifianţi se vor face în locuri special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.

MĂSURI pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol  

 1. evacuarea din lan a utilajului incendiat către mijloacele de stingere;
 2. decuplarea şi îndepărtarea acestuia faţă de tractor;
 3. concomitent, se va acţiona simultan la stingerea maşinii şi a lanului.

ATENŢIE! Asupra motoarelor cu combustie internă şi a agregatelor se va acţiona cu stingătoare cu pulberi, în lipsa acestora suprafeţele incendiate se vor acoperi cu saci sau cu prelate umezite!

Apa se va întrebuinţa în cantităţile strict necesare, urmărindu-se localizarea incendiului prin stropirea zonelor expuse pericolului de aprindere.

Personalul care acţionează la lichidarea incendiului trebuie plasat cât mai aproape de focar, într-un loc situat în faţa vântului, lateral pe cât posibil, în acelaşi plan cu focarul sau înaintea acestuia.

incendii in camp 3 INCENDIILE au mistuit campania de recoltare! Cum să INTERVENIȚI în caz de foc în câmp?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →