Încărcătoarele Weidemann - soluţia potrivită pentru orice sarcină - Revista Ferma
7 minute de citit

Încărcătoarele Weidemann – soluţia potrivită pentru orice sarcină

Compania ProducătorGazon SRL are ca obiect principal de activitate producerea şi comercializarea rulourilor de gazon natural. Firma dispune de personal calificat şi de utilaje profesionale pentru producerea de rulouri de gazon natural, amenajarea spaţiilor verzi pentru parcuri, grădini şi terenuri de sport, precum şi realizarea sistemelor de irigaţii specifice.
Activitatea ProducătorGazon SRL a pornit în 2007, la început pe o suprafaţă mică (5 ha), iar acum câmpul de producţie are 60 ha, în localitatea Luna, în apropiere de Câmpia Turzii, judeţul Cluj. Suprafaţa este destul de „răsfirată”, sunt multe parcele mici, care trebuie îngrădite şi păzite. Solul este luto-nisipos pe circa jumătate din suprafaţă şi cealaltă parte e cu sol nisipos (70% nisip), foarte bun pentru producerea de gazon.

Încărcătoarele Weidemann_b

Dotare tehnică specială pentru producţia de gazon
Rulourile de gazon natural produse la ferma din Luna provin din seminţe certificate EU şi aclimatizate în România. Gazonul este semănat vara târziu şi toamna, după ce în prealabil terenul a fost foarte bine pregătit. Un ciclu de producţie durează circa 14-16 luni, timp în care gazonul este bine îngrijit, fertilizat şi tuns (de 10-12 ori) astfel încât acesta să înrădăcineze cât mai bine.
Pentru prelucrarea solului, semănat, îngrijirea culturii şi recoltare sunt folosite utilaje specializate. Parcul tehnic al societăţii cuprinde cinci tractoare, maşină de semănat gazon, maşină de recoltat gazon, cositori, maşină de fertilizat, motopompe şi tamburi pentru irigaţii.
Un încărcător Weidemann este folosit în special la încărcat/descărcat paleţi cu rulouri de gazon, paleţi care cântăresc circa o tonă sau chiar mai mult, dacă umiditatea este mare la cei 50 mp de rulouri cât se încarcă pe un palet. De asemenea, încărcătorul este utilizat şi în alte lucrări curente din fermă, cum ar fi transportul de materiale, precum şi atunci când sunt adunate pietre de pe terenurile de cultură.

Încărcătoarele Weidemann_b

Versatilul Weidemann 2070 CX 50 LP
De mai mult de un an, unul dintre utilajele cel mai des utilizate în ferma ProducătorGazon este încărcătorul Weidemann 2070 CX 50 LP, furnizat de Tehnodiesel SRL.
Articulaţia pendulară Weidemann – „coloana vertebrală” a maşinii – este deja legendară. Toate cele patru roţi au contact permanent cu solul şi utilajul se deplasează cu tracţiunea maximă. În plus, această caracteristică oferă o manevrabilitate superioară. „Încrederea într-o marcă germană de renume şi un foarte bun consultant de vânzări m-au determinat să cumpăr acest utilaj. Încărcătorul este foarte fiabil şi confortabil pentru operator. După mai mult de 1200 de ore de funcţionare nu are nici o problemă şi lucrează ireproşabil, fără nici o reparaţie. Lucrăm într-un mediu cu mult praf, iar încărcătorul Weidemann a rezistat şi funcţionează foarte bine. Sunt mulţumit de serviciile companiei Tehnodiesel, mai am încă cinci tractoare în fermă şi mă gândesc să achiziţionez acum şi un tractor Massey Ferguson”, ne-a spus Vasi Tomoroga, administratorul ProducătorGazon SRL.
Motorul Perkins 404 D-22 (35,7kW/ 49 CP, 4 cilindri) acţionează axa planetară (PA1200) care creşte cuplul motor al roţii şi îmbunătăţeşte astfel forţa de împingere. Datorită raportului optim dintre forţa de împingere şi puterea utilajului, acesta lucrează flexibil şi economic în acelaşi timp.
Încărcătorul Weidemann 2070 CX 50 LP are sistem de acţionare hidrostatică pe toate roţile, iar sensul de deplasare este selectat prin intermediul joystick-ului. Maşina are frână centrală de serviciu şi de imobilizare pe ansamblul de acţionare pentru toate cele patru roţi. Blocajul diferenţial de 100%, ce poate fi acţionat suplimentar electric şi hidraulic pe axa frontală şi posterioară, oferă tracţiune şi forţă de acţionare maximă în caz de necesitate, iar deconectat, în regimul normal de deplasare, reduce uzura anvelopelor.
Având o greutate operaţională standard de 3270 kg, încărcătorul Weidemann 2070 CX 50 LP oferă o forţă de ridicare maximă de 3.706 daN, o sarcină de răsturnare cu cupa (utilaj nevirat) 2300 kg şi o sarcină de descărcare cu furca pentru paleţi de 2058 kg.

Cinematică P-Z perfect corelată
Culisa de încărcare curbată este deosebit de stabilă şi beneficiază de o construcţie rezistentă la torsiune. La Weidemann, cinematica este adaptată la dimensiunea utilajului, ceea ce asigură un transfer optim de forţă pentru fiecare maşină. Combinaţia dintre cinematica P şi cinematica Z permite forţe de ridicare şi de rupere semnificative şi dispune în acest context de un ghidaj paralel corelat.
Compania Weidemann montează la toate modelele Hoftrac şi la încărcătoarele frontale câte doi cilindri de ridicare. Aceasta garantează întotdeauna distribuţia optimă a sarcinii pe culisa de încărcare. Suplimentar este îmbunătăţită stabilitatea întregii instalaţii de încărcare. Mărimea cilindrilor de ridicare este adaptată la dimensiunea şi sarcina de ridicare a utilajului.
Toate încărcătoarele frontale telescopice Weidemann au montat în serie un sistem de limitare a unghiului de rulare înapoi. Această siguranţă previne rularea excesivă, atunci când braţul telescopic este retras sau extins.
Mai multe informaţii despre încărcătoarele Weidemann găsiţi pe site-ul: www.weidemann.de/ro.

SFATURI UTILE LA AMENAJAREA GAZONULUI RULOU
Terenul trebuie pregătit înainte de plasarea comenzii pentru livrarea gazonului, pentru ca apoi acesta să poată fi montat cât mai rapid. ”Dacă v-aţi decis să vă amenajaţi grădina într-un mod plăcut care să vă bucure atât vizual, cât şi practic, cu un aspect unitar, bine definit şi uniform, iar ca soluţie pentru realizarea acesteia aţi optat pentru montarea unui gazon rulou des şi matur, mai trebuie sa aveţi în vedere câţiva paşi pe care trebuie să-i realizaţi înainte de plasarea comenzii”, ne-a declarat Vasi Tomoroga.
Rulourile de gazon se pot monta în orice perioadă a anului, chiar şi iarna, dacă terenul a fost pregătit anterior. Rulourile de gazon se pot monta chiar şi pe un sol îngheţat, cu condiţia ca acestea să nu fie îngheţate, ca să nu se rupă în timpul manipulării. De asemenea, primăvara, vara sau toamna este foarte importantă depozitarea acestuia, recomandabil fiind a-l plasa cât mai aproape de locul care urmează a fi amenajat şi într-o zonă umbrită sau protejat împotriva pierderii umidităţii.
Tehnica de montare a gazonului nu este foarte dificilă, dar ProducatorGazon vă recomandă să aveţi grijă să nu suprapuneţi rolele una peste alta, iar două role alăturate trebuie să fie bine „lipite” una de cealaltă.
Alte infomaţii aflaţi la: https://producatorgazon.ro.

UTILAJUL MULTIFUNCÅ¢IONAL WEIDEMANN_b
UTILAJUL MULTIFUNCŢIONAL WEIDEMANN
Încărcătoarele Weidemann sunt multifuncţionale, fiind disponibilă o gamă largă de unelte ataşabile: cupa universală sau cupa specializată pentru materiale uşoare, pământ şi piatră, cupă pentru descărcare la înălţime, furcă simplă paleţi, furcă pliabilă pentru paleţi, furcă pentru siloz, cleşte pentru baloţi rotunzi, ţepuşă pentru baloţi etc. De asemenea, sunt disponibile diverse perii, foarfece, cositori, lamă şi freză pentru zăpadă etc., dispozitive care pot fi utilizate în activităţile din fermă sau în cele comunale.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →