În Elveția, unde muncește de 4 ani, Bogdan Mureșan își răsfață vacile cu… croissante! Acum visează să se întoarcă în România și să-și deschidă propria fermă! - Revista Ferma
5 minute de citit

În Elveția, unde muncește de 4 ani, Bogdan Mureșan își răsfață vacile cu… croissante! Acum visează să se întoarcă în România și să-și deschidă propria fermă!

Bogdan Mureșan este un tânăr bistrițean din satul Zoreni (Sânmihaiu de Câmpie). Are școala profesională cu calificare în meseria de sudor și a urmat liceul cu diplomă de tehnician în proiectare. Timp de 4 ani a lucrat într-un magazin de reparații utilaje agricole, apoi și-a găsit de muncă la o fermă în Vuisternens-devant-Romont (Cantonul Fribourg), în Elveția de Vest.

Bogdan Mureșan

Lucrează în Elveția de patru ani într-o fermă de vaci cu lapte din rasa Holstein. În octombrie, când i se termină contractul, vrea să vină în România și să înceapă o afacere în domeniul agricol. Se gândește mai întâi să presteze servicii pentru deținătorii de animale (curățirea ongloanelor la vite) și mai apoi să aibă ferma lui vaci cu lapte.

Tânărul vrea să se întoarcă în țară și pună pe picioare o activitate de curățire a copitelor la vaci!

FERMA CU PROGRAM DE… CEAS ELVEȚIAN!

Ferma este nouă, construită în 2016, și are dotarea necesară pentru a se lucra mecanizat. În lactație sunt 50 de vaci Holstein și tineret până la 130 de capete. Bogdan Mureșan face de toate: de la muls și furajarea animalelor, până la evacuarea dejecțiilor și producerea fânurilor.

Intră la program la ora 6,00 dimineața și lucrează cot la cot cu proprietarul fermei și fiul acestuia. Toți trei scot văcuțele din adăpost la sala de muls, le hrănesc, fac curățenie în boxele animalelor…

În jur de 8,00 lasă treaba pentru micul dejun, apoi din nou intră la activități curente de fermă. La 12,00 este prânzul, cu două ore pauză. De la 14,00, program de îngrijire, furajare, iar la 17,00 e ora de muls, care durează fix o oră și un sfert. Programul de fermă este… ceas elvețian!

De la două mulsori se adună zilnic între 1.100 și 1.300 litri de lapte, cu o medie de 23-24 l de animal.

„Ducem la lăptăria din sat care face brânza Gruyère, una dintre cele mai faimoase și apreciate brânzeturi elvețiene”, explică Bogdan Mureșan.   

Vacile ies la pășunat 6-7 ha în spatele fermei; consumă la discreție iarbă sau furaj uscat. Ferma dispune de 50 ha de pășune pentru producerea de fânuri, semănată cu ierburi și fertilizată organic. Fânul se strânge vrac în remorcă, se depozitează în fânare bine ventilate să nu se autoaprindă.

Proprietarul e om la 67 de ani. Avea doar 10 ani de când i-a decedat tatăl său și a trebuit să ducă mai departe ferma. I s-a dus vestea în canton că are cele mai arătoase, sănătoase și mai bine îngrijite animale.

Bogdan Muresan 2 În Elveția, unde muncește de 4 ani, Bogdan Mureșan își răsfață vacile cu… croissante! Acum visează să se întoarcă în România și să-și deschidă propria fermă!

VACILE HRĂNITE CU…  CROISSANTE! „SECRETUL” BRÂNZEI GRUYÈRE  

În Elveția Bogdan Mureșan s-a adaptat destul de greu. „Nu mi-a fost ușor că nu știam nici limba – aici se vorbește franceza – și apoi era greu să înțeleg stilul de lucru. Totul e mecanizat cu utilaje specializate, e o diferență mare față de România. Animalele sunt hrănite cu fânuri, otavă, amestecuri de rapiță, soia, șrot din pulpă de sfeclă.

Primim de la un mare magazin cam o tonă de pâine, croissante și alte specialități nevândute pe care le introducem în hrana văcuțelor. Nu dăm siloz pentru că ar influența calitatea laptelui și nu s-ar respecta rețeta la fabricarea brânzei Gruyère. Cred că este unul dintre secretele brânzei tradiționale elvețiene”, susține tânărul.

O AFACERE PE PICIOARE: CURĂȚIREA COPITELOR!

Bogdan Mureșan ne-a mărturisit că va mai sta până în toamnă să se încheie contractul de muncă și să revină în țară și să pună o afacere pe picioare: curățarea copitelor animalelor! Până atunci va urma un curs de autorizare  la școala de agricultură.

„Vreau să fac un curs de curățat ongloanele (copitele) la vaci și să fac treaba asta în România. În țară nu se dă mare atenție la așa ceva, în Elveția se procedează de două trei ori pe an”, explică tânărul.

UN VIS REALIZABIL PENTRU BOGDAN MUREȘAN: FERMA DE VACI CU LAPTE

„Câștig destul de bine, lunar îmi rămân cam 2.500 de euro în franci elvețieni, nu plătesc chirie, mâncare, nu am grija hainelor…

Am strâns bani pentru că visul meu este să am ferma mea de vaci cu lapte. Ideal ar fi să aibă 70 sau 80 de animale pe lactație și un efectiv total de 150 de capete. Dar, pentru început ar fi bine să încep și cu 30 de văcuțe”, explică Bogdan Mureșan.

Bogdan Muresan 3 În Elveția, unde muncește de 4 ani, Bogdan Mureșan își răsfață vacile cu… croissante! Acum visează să se întoarcă în România și să-și deschidă propria fermă!

CITEȘTE ȘI: Alexandru Anghel, tânărul fermier cunoscut în toată țara pentru puii de rasă premium! Ferma sa mixtă include și producția de legume fructe. „AM ÎNCEPUT TOTUL DE LA ZERO!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →