Ieri cursanți, astăzi ”Fermieri Iscusiți”! - Revista Ferma
6 minute de citit

Ieri cursanți, astăzi ”Fermieri Iscusiți”!

foto impact asociere Ieri cursanți, astăzi ”Fermieri Iscusiți”!
De la stânga la dreapta: Ovidiu Iosif, Matei Titianu, Răzvan Prelipcean

Se spune că cele mai trainice legături le dezvoltăm în anii de formare: în liceu, facultate, dar și … în cadrul programului Tineri Lideri pentru Agricultură, după cum o demonstrează absolvenții acestuia.

Lansat în 2019, de către Clubul Fermierilor Români și holdingul Agricover, programul educațional Tineri Lideri pentru Agricultură și-a propus încă de la început să pregătească o nouă generație de tineri fermieri care să continue afacerile familiale și care să își asume roluri reprezentative în cadrul structurilor profesionale și a comunităților din care fac parte.
Între timp, programul a ajuns un model de bune practici în ce privește dezvoltarea competențelor profesionale, manageriale și personale ale tinerilor care activează în agricultură.

REZULTATELE SE VĂD DUPĂ ABSOLVIREA CURSURILOR

Foștii cursanți sunt cei care au pus bazele think-thank-ului Agrinnovator și platformei digitale Comunitate CFRO, dar rețeaua alumni a programului reprezintă în egală măsură și o pepinieră pentru noi cooperative agricole, după cum ne-a mărturisit tânărul fermier Răzvan Prelipcean, coordonator de grup în cadrul Agrinnovator și inițiator al unei astfel de organizații:
„Programul Tineri Lideri pentru Agricultură nu înseamnă doar pregătire profesională, ci și dezvoltarea relațiilor sociale. După finalizarea cursurilor există o serie întreagă de proiecte care ne permit să menținem o legătură strânsă între noi, absolvenții. În 2021, alături de alți trei colegi, am înființat cooperativa Fermierii Iscusiți, care astăzi are 7 membri și însumează o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare. Deși provenim din aceeași zonă, cu unii sunt chiar vecin, noi ne-am cunoscut abia la cursuri. De aceea spun că partea de networking joacă un rol la fel de important precum cursurile. Practic, meritul programului este că ne oferă atât informații și know-how, cât și posibilitatea de a forma parteneriate iar rezultatele se văd acum, după absolvire”.

Razvan Prelipcean 2 Ieri cursanți, astăzi ”Fermieri Iscusiți”!

Sunt mulți absolvenți ai programului care au luat în calcul să se asocieze în cooperative și avem în plan ca la un anumit moment să formăm o uniune de cooperative care să reprezinte interesele tinerei generații de fermieri. – RĂZVAN PRELIPCEAN, Cooperativa ”Fermierii Iscusiți”

3 ÎN 1: PREGĂTIRI DIFERITE, OBIECTIVE COMUNE

Pentru Răzvan, constituirea cooperativei a venit ca o confirmare a colaborării informale pe care o avea deja cu alți doi membri, dar și ca un mod de a pune în practică principiul „Unde-s mulți, puterea crește”.
„Eu am terminat Administrarea Afacerilor și Dreptul, Ovidiu Iosif este absolvent de ASE pe partea financiară iar Matei Titianu vine de la USAMV Iași. Practic, fiecare avem zona noastră de expertiză diferită. Încă de când eram la cursuri cu Ovidiu mă consultam pe partea de investiții și măsuri de finanțare iar cu Matei am ajuns chiar prieteni de familie.
În momentul în care am investit în irigații, tatăl lui Matei este cel care ne-a ajutat să alegem cele mai potrivite soluții, pentru că avea deja o lungă experiență cu acest gen de instalații. De partea cealaltă, eu având pregătire juridică i-am ajutat cu o serie de aspecte administrative la nivelul fermei lor. La un anumit moment mi-am dat seama că putem să ne dezvoltăm și să avem rezultate mai bune dacă lucrăm și acționăm în comun.

Matei Titianu Ieri cursanți, astăzi ”Fermieri Iscusiți”!

Eu cred că acest program ne-a adus ceva în plus, și anume un sentiment de coeziune al tinerilor fermieri. Anterior fiecare era în ferma lui, pe parcela lui, cu activitatea lui. Sunt multe informații pe care le-am dobândit nu de la cursuri ci de la colegi. – MATEI TITIANU, Fermier jud. Brăila

Suntem o cooperativă care are la bază capitalul uman, dar care are obiective cât se poate de concrete. În primul an și jumătate de activitate am reușit să avem primele contracte de achiziții de servicii și inputuri îngrășăminte, tratamente, motorină, respectiv de vânzare a producției la nivel de cooperativă”, ne-a declarat tânărul fermier.

COOPERATIVA = ACHIZIȚII, INVESTIȚII, KNOW-HOW

Reunind exploatații din județele Brăila și Ialomița, cooperativa Fermierii Iscusiți are ca obiect de activitate producția de cereale, plante oleaginoase și legume, comercializarea acestora fiind realizată exclusiv în sistem business to business către traderi, supermarketuri, unități HORECA, dar și către fabrici de conserve sau panificație.
De altfel, după cum susține un alt cofondator al organizației, Ovidiu Iosif, asocierea în cadrul unei cooperative permite atât o mai bună capacitate de negociere în raport cu piața (determinată de volumele mari și constante de achiziții și livrări), cât și o mai mare predictibilitate a finanțelor și a investițiilor.
„Faptul că am intrat în cooperativă mi-a oferit mai multă stabilitate, pentru că am avut acces la mai multe oportunități și am putut să îmi gestionez mai bine exploatația. În egală măsură mi-am dat seama că aș putea să diversific activitatea fermei și acum am o parte de producție legume.
Apoi, transferul de know-how dintre membri asociați m-a ajutat să îmi pun la punct planul de investiții. Colegii de cooperativă sunt cei care mi-au oferit consultanță pentru a avea un proiect de investiții în irigații cu care să pot aplica la fonduri. În plus, fiind membru în cooperativă, ai un punctaj mai mare atunci când aplici pentru proiectele de finanțare”, ne-a declarat acesta.

MIZEAZĂ PE DIGITALIZARE

Tot de investiții se leagă și planurile de viitor ale cooperativei, principalele ținte fiind tehnologiile digitale și unitățile de condiționare și depozitare a producției.
„Primele proiecte comune de investiții, pe care dorim sa le finanțăm inclusiv prin fonduri europene, vizează achiziția de noi tehnologii agricole. Ne dorim să avem o combină de mare putere care să permită realizarea de hărți de producție, o mașină de aplicare precisă a îngrășămintelor și o dronă multispectrală. Totodată, vom investi în depozitarea și condiționarea producției: silobaguri pentru cereale și noi depozite frigorifice pentru legume. Pe termen lung, luăm în calcul inclusiv capacități de procesare, atât pentru legume, cât și pentru cereale”, ne-a explicat Răzvan Prelipcean.
În egală măsură, tânărul fermier speră ca în viitor, organizația fondată de el să facă parte dintr-o uniune de cooperative, mai ales că și alți foști colegi, din alt regiuni ale țării, s-au asociat în cooperative.

un articol de
DANIEL PLĂIAȘU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →