La sfârşitul lunii septembrie a.c., la sediul din Schwandorf (Germania), Horsch şi-a prezentat în avanpremieră noutăţile pentru Agritechnica 2017.
În faţa presei agricole internaţionale au defilat cultivatoarele Cruiser 5/6 XL şi Terrano GX; noile semănători Serto 10/12 SC, Express KR, Pronto NT şi Avatar SD, precum şi maşinile de erbicidat tractate Leeb GS şi Leeb LT. A fost prezentat şi noul „turn de distribuţie” RowControl al SectionControl, ce permite închiderea individuală a rândurilor pentru semănătorile de păioase precum Pronto sau Express, şi sistemul ATP Control (Adaptive Tyre Pressure) pentru monitorizarea inteligentă şi automată a presiunii din anvelope la maşinile agricole pentru protecţia plantelor.
Prezentarea din hala fabricii a fost urmată de o demonstraţie în câmp, pe care o puteţi urmări în imagini la secţiunea Video a site-ului www.revista-ferma.ro.
Serto introduce un nou concept de semănat
„Avem 21 de inovaţii care vor fi prezentate la Agritechnica, unele sunt concepte noi sau părţi ale unor produse deja existente cărora le-am adus îmbunătăţiri sau adaptări, în funcţie de cerinţele clienţilor. Pentru piaţa românească sunt câteva produse interesante, din punctul meu de vedere. Cel mai important, o semănătoare care dezvoltă un concept nou de semănat – maşina Serto de 10 şi de 12 metri. Utilajul include întreaga tehnologie şi întreaga noastră experienţă din ultimii 15 ani în domeniul semănatului de cereale. Am preluat tehnologia de la semănătoarea Horsch Pronto şi am adaptat-o unui nou sistem de însămânţat care se pretează noilor condiţii climatice de care avem parte în ultimul timp, cu ferestre scurte de lucru”, ne-a declarat Constantin Curcă, reprezentant Horsch în România.
Odată cu Serto SC, Horsch introduce pe piaţă şi o semănătoare compactă pentru fermele care lucrează suprafeţe mari. Horsch a ataşat binecunoscutului sistem Pronto, având tăvălugii cu roţi, brăzdarele de semănat dublu-disc grele. Practic, în spatele fiecărei roţi a tăvălugului se găsesc două brăzdare de seminţe aflate la distanţa de 16,6 cm. Pentru plasarea uniformă a seminţei, Serto are tăvălugi pentru nivelare şi reconsolidare. Noul brăzdar paralelogram Horsch este ideal pentru utilizare în condiţii dificile şi asigură plasarea sigură a seminţelor, chiar şi într-un pat germinativ dur.
Volumul buncărului de seminţe al Serto are 6.000 litri, compartimentat 50:50, astfel că poate aplica şi îngrăşăminte odată cu semănatul. La transport, maşina se rabatează la o lăţime de 3 m, printr-o simplă apăsare de buton. Datorită tăvălugilor din cauciuc, necesarul de forţă de tracţiune este foarte scăzut, aceasta însemnând economie de combustibil. Buncărul mic facilitează accesul la toate componentele, iar vizibilitatea asupra semănătorii şi a câmpului este foarte bună.
Terrano GX – prelucrare diferenţiată a solului
Disponibil în lăţimi de lucru de 4, 5 şi 6 m, cultivatorul Terrano GX foloseşte tehnologia TerraGrip din a treia generaţie, cuţitele având o siguranţă pe arc cu o forţă de eliberare de 550 kg pe fiecare unitate în parte. Echiparea cu diferite tipuri de gheare face posibilă prelucrarea diferenţiată a solului, de la dezmiriştiri şi prelucrare uşoară la 5-10 cm, până la prelucrare adâncă de până la 30 cm. „Terano GX este un nou membru al familiei Terrano, un utilaj care cred că va face o carieră frumoasă în România. Din păcate, la noi Terrano nu este la fel de cunoscut ca şi fratele lui mai mare, Tiger, dar am mare încredere că vom reuşi să îl promovăm şi vom ajunge să ne lărgim orizontul de clienţi prin intermediul acestui nou produs. Utilajul a făcut demonstraţii în România în vara aceasta, în momentul de faţă are peste 3500 ha lucrate, arată impecabil şi toţi fermierii au fost foarte mulţumiţi de el”, a precizat Constantin Curcă.
Şasiul Terrano GX este situat în spatele secţiunii cu gheare, în faţa tăvălugilor. Punctele de rabatare de dimensiuni mari şi fără întreţinere asigură o durată de viaţă foarte lungă. Terrano GX este echipat cu un sistem de tracţiune complet integrat, care în timpul lucrului transferă 1.200 kg la puntea spate a tractorului. Activarea acestui sistem se realizează prin comutarea dispozitivului de comandă pentru ridicare şi coborâre fără unităţi suplimentare de comandă sau cilindri.
Pentru nivelarea solului, Terrano GX poate fi echipat cu 1-2 rânduri de tăvălugi. Pentru lucrări în condiţii de umiditate sau pe timp de iarnă, a fost creat un tip special de tăvălugi, care, datorită contactului redus cu solul, previne compactarea şi doar monitorizează adâncimea. Este posibilă echiparea Terrano GX cu un kit de fertilizare pentru plasarea îngrăşămintelor, precum şi cu sistemul MiniDrill, pentru culturi speciale sau de protecţie.
Cruiser 5 şi 6 XL, în patru variante de cultivare
Noul cultivator Horsch Cruiser 5 şi 6 XL, tractat, completează gama de modele cu prindere în 3 puncte şi pe cea a utilajelor cu lăţime mare de lucru, de 10 şi 12 m. Datorită celor şase bare şi înălţimii cadrului de 700 mm, Cruiser amestecă şi distribuie excelent pământul iar cantităţile mari de material organic nu reprezintă o problemă pentru acesta. Implementul poate fi echipat pentru patru variante diferite de cultivare şi este ideal pentru prelucrarea perfectă în mirişte, realizând distribuţia optimă a paielor după combină, pregătirea patului germinativ, distrugerea mecanică a buruienilor şi afânarea şi aerarea solului, primăvara. Utilajul se pretează în combinaţia de semănătoare de viteză pentru cereale păioase.
Cruiser XL dispune de cuţite, de diferite variante de tăvălugi şi este disponibil acum cu lăţimi de lucru de la 5 la 12 m. Utilajul creează un orizont de 10-15 cm adâncime în faţa semănătorii. „Prin Cruiser XL am urmărit să producem un tip de utilaj care face o operaţiune de dezmiriştire foarte eficientă cu nişte costuri foarte mici şi într-un interval redus de timp. Vrem cumva să adaptăm un utilaj cu cuţite şi cu sistemul cu cuţite vibratoare, pentru a fi folosit şi în condiţii de umiditate excesivă, atâta timp cât tăvălugul nu se înfundă şi tractorul poate intra în câmp. Desigur, lăsăm în continuare deschise opţiunile pentru utilajele cu discuri, mai ales că, în condiţiile ţării noastre, avem foarte multe resturi vegetale, mai ales după porumb şi floarea-soarelui”, apreciază Constantin Curcă.
Ghearele cu arcuri au o nouă tehnologie Horsch: gheara se ridică peste cadru şi, prin urmare, are o gardă la sol de 700, în loc de 600 mm. Geometria sa permite o revenire simplă în sus fără o deplasare mare a arcului. Aceasta protejează materialul şi măreşte durata sa de viaţă. Având o forţă de eliberare de 150 kg, adâncimea de lucru este menţinută constant până la 15 cm, chiar şi în condiţii dificile. Adâncimea de lucru este reglată cu ajutorul roţilor de sprijin din faţă şi a tăvălugilor.
În numerele viitoare ale revistei Ferma vom continua prezentarea noutăţilor Horsch.
Constantin Curcă: „Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor noştri, fermierilor care anul acesta au avut încredere în noi şi au mizat pe utilajele firmei Horsch. A fost un an extraordinar de bun, un an care a venit după un an 2016 pe care l-am considerat, la rândul său, cel mai bun de până atunci”.
ROMÂNIA – LOCUL TREI ÎN TOPUL VÂNZĂRILOR HORSCH ÎN UE
Compania Horsch a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 300 milioane de euro, în creştere cu 21% faţă de anul 2015. Pentru 2017 este estimată, de asemenea, o creştere.
Planul de investiţii continuă, în 2018 fiind planificate modernizări şi extinderi ale unităţilor de producţie din Ronneburg (Germania), în valoare de 8 milioane de euro, în Polkownitsche (Ucraina) – 3 milioane euro, şi în centrul de cercetare din Sitzenhof (Germania).
România este pe locul trei în topul vânzărilor Horsch din Uniunea Europeană: „Anul acesta ne-a depăşit toate aşteptările şi România ocupă un binemeritat loc 3 în topul vânzărilor. Din păcate, trei pentru că nu putem să luptăm cu un gigant precum Germania şi Franţa. Ne mândrim cu acest loc fruntaş şi încercăm în continuare să ne menţinem poziţia şi să rămânem la standardele la care clienţii noştri se aşteaptă”, ne-a declarat Constantin Curcă.
Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)