Furajele reprezintă mai mult de 50% din costurile totale de producţie în industria creşterii animalelor, iar instalaţiile moderne de preparare a furajelor au devenit acum o necesitate nu doar în fermele de creştere a păsărilor şi a porcilor, ci şi în fermele de vaci de lapte, bovine pentru carne şi ovine.
„Recomandăm fermierilor să pornească dimensionarea oricărui proiect începând de la nevoile actuale de furaje, dar având în vedere şi dezvoltarea, evoluţia previzionată a fermei. Specialiştii Himel pot furniza şi realiza proiecte complete, de la cele mai simple soluţii de bucătării furajere şi până la cele mai complexe FNC-uri.” – LIVIU CECLAN, Reprezentant Himel România
FNC-uri şi bucătării furajere integrate
Fondată în urmă cu aproape şapte decenii, compania germană HIMEL Maschinen GmbH & Co. KG este specializată în proiectarea şi construcţia de fabrici pentru producerea furajelor – FNC-uri, bucătării furajere – sisteme de măcinare, amestecare, preparare şi distribuţie a furajelor, silozuri de interior sau exterior, remorci tehnologice, uscătoare de cereale şi instalaţii pentru granulat furaje şi peleţi din biomasă pentru combustibili sau aşternut. „Pornind de la depozite şi uscătoare de cereale, instalaţii simple pentru măcinat şi amestecat şi până la FNC-uri de mare capacitate, granulare şi transportul furajelor în buncărele de stocare de la capătul adăpostului, noi realizăm optimizarea, adaptarea şi integrarea celor mai bune echipamente”, ne-a declarat Liviu Ceclan, reprezentat Himel România.
Etapele realizării unui proiect
De cele mai multe ori, fermierii depun eforturi susţinute pentru implementarea practică a proiectelor cu fonduri europene. „Dar succesul oricărui proiect se decide încă din faza de proiectare, odată cu dimensionarea – stabilirea capacităţii de producţie şi a nivelului investiţiei. Spre exemplu, o bucătărie furajeră simplă sau un FNC pot să aibă o capacitate de câteva sute de kg/oră, până la zeci de tone/oră, iar alimentarea se face cu minim două cereale, şrot, premixuri, etc. Apoi se poate rămâne la furaj făinos sau granulat, se poate doza şi însăcui sau livra în vrac”, a explicat Liviu Ceclan.
Locaţia viitorului FNC
„Dacă proiectul este «greenfield», este nevoie de o clădire; dacă există deja o incintă, noua instalaţie trebuie integrată, adaptată. De multe ori, fermierii doresc să evite impedimentele şi birocraţia inerentă obţinerii avizelor de construcţie şi aleg instalaţiile mobile sau construcţiile modulare, tip container, pe care noi le putem oferi”, a spus Liviu Ceclan.
Valorificare superioară
Stimularea consumului integral, reducerea risipei şi creşterea digestibilităţii furajelor se poate realiza prin furajare cu furaj unic (TMR) sau prin granulare. „Prin acţiunea mecanică de granulare (la cald sau la rece) se realizează şi o tratare termică a furajului, care astfel devine mai sigur din punct de vedere bacteriologic. De asemenea, ca un element de noutate, Himel furnizează sistemele complexe care pot granula/peletiza şi furaje fibroase (paie, fân, lucernă, tulpini de rapiţă, de soia, etc.), care apoi pot fi folosite ca aşternut sau combustibil”, a subliniat Liviu Ceclan.
Informaţii suplimentare: 0753.010.750; lc@himel.info / www.himel.de.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE