5 minute de citit

HEKTAR și-a prezentat genetica la Matca

Evenimentul s-a axat pe prezentarea hibrizilor de castraveţi de tip cornişon, creaţi la Staţiunea de Cercetare HEKTAR – singura unitate privată de profil din România. Hibrizii prezentați au fost cultivați în gospodăria lui Costel Stan, un tânăr fermier profesionist.

HEKTAR si-a prezentat genetica la Matca2_b

GENETICĂ ROMÂNEASCĂ PENTRU CULTIVATORI PROFESIONIŞTI

„Ne bucurăm că putem să vă arătăm genetică românească performantă: brandul HEKTAR reuneşte varietăţile premium de legume ameliorate la Câmpia Turzii. Testăm și evaluăm comportarea și adaptabilitatea hibrizilor, calitatea, culoarea, mărimea și gustul fructelor, productivitatea și rezistențele plantelor”, a susţinut Felföldi Zoltán – proaspăt doctor în horticultură și ameliorator la Stațiunea de cercetare HEKTAR.

 

TREI NOI HIBRIZI DE CASTRAVEŢI

 

Au fost testați 3 hibrizi de castraveţi de generaţie nouă, de tip partenocarpic: Prut F1, Tisa F1 și codul AS21C048 F1. „Hibrizii sunt timpurii, uniformi, cu multiple rezistenţe la factorii de stres. Productivitatea este foarte ridicată. Un alt avantaj este culoarea fructelor: verde închis, uniformă – foarte apreciată pe piața din România”, a precizat András Kovács – ameliorator la HEKTAR.

Trecem în revistă caracteristicile principale ale celor trei hibrizi:

PRUT F1 este un hibrid partenocarpic, timpuriu – 30 de zile de la plantare, destinat îndeosebi cultivării în spații protejate. Plantele sunt viguroase, cu foliaj dens, fructele sunt uniforme, de culoare verde-închis, formă cilindrică cu țepi, cu pulpă compactă, crocantă și nu prezintă gust amar. Hibridul se evidenţiază prin capacitatea mare de regenerare, are multiple rezistențe la agenții fitopatogeni: făinare, virusul mozaic al castraveților, cladosporioză, precum şi toleranţă la mană, fiind recomandat pentru consum în stare proaspătă și pentru procesare.

TISA F1este un hibrid partenocarpic, timpuriu – 30 de zile de la plantare. Plantele sunt viguroase, cu foliajul de culoare verde mediu şi nu necesită un volum mare de muncă pentru întreținere. În plus, fructele de un verde închis sunt cilindrice, uniforme. Un hibrid foarte productiv şi rezistent la principalele boli şi dăunători, îndeosebi la făinare, pătarea cafenie, virusul mozaic al castravetelui şi cu o bună toleranţă la mană.

AS21C048 F1 are o productivitate foarte ridicată și un pachet larg de rezistenţe; fructele păstrează aroma şi gustul tradiţional. Planta este echilibrată, viguroasă, iar legarea este excelentă, chiar şi în condiţii mai puţin favorabile, asigurând continuitate în recoltare.

HEKTAR si-a prezentat genetica la Matca3_b


VARIETĂȚI DE ARDEI ȘI VINETE PRODUCTIVE ŞI REZISTENTE

De asemenea, în cadrul evenimentului, echipa HEKTAR a prezentat şi alte varietăţi de top create în România: ardei gras Valahia F1, Romulus F1 şi Turda F1, ardei gogoşar Scorilo F1, Traian F1 şi Tiberius F1, ardei lung Napoca F1, HEK500 F1 şi Carpatin F1 șivinete Minerva F1. Toți acești hibrizi se evidențiază prin productivitate ridicată, pachet de rezistențe, fructe uniforme, aromă, culoare, pulpă groasă, consistenţă și suculenţă.

Foto 3 Felfaldi Zoltan_b

„În afară de timpurietate, productivitate şi rezistenţă la boli/dăunători, sunt foarte importante pentru noi atributele exterioare, analizele fizico-chimice, respectiv variabilitatea unor caracteristici senzoriale, nutriționale și organoleptice. În acest context, ne dorim să promovăm hibrizii ameliorați care se ridică la cele mai înalte standarde de calitate şi performanţă.” – FELFÖLDI ZOLTÁN, Ameliorator la Stațiunea de cercetare HEKTAR

„DE 4 ANI CULTIV VARIETĂȚILE HEKTAR”

 

„Cultiv hibrizii HEKTAR din dorinţa de a veni pe piaţă cu ceva nou, cu hibrizi româneşti. Am găsit în HEKTAR un partener profesionist, cu care colaborez deja de patru ani. Castraveţii şi ardeii din solarul meu s-au dovedit a fi mult mai bine adaptaţi la clima şi solul nostru, ceea ce este un mare avantaj în perioadele de stres, cu temperaturi înalte şi atacuri masive de boli şi dăunători”, a declarat legumicultorul Ionuţ Victor Radu, din jud. Olt.

Cultivatorul a subliniat performanţele ardeiului Napoca F1, mai timpuriu cu 7-8 zile faţă de alţi hibrizi de pe piaţă, pe care l-a vândut cu 2 lei în plus/kg datorită formei, culorii, aromei şi aspectului comercial.

Aceeaşi apreciere a avut-o vizavi de Traian F1 și Tiberius F1, gogoşari care s-au comportat foarte bine în solar pe perioada de vară, al căror gust apetisant face diferenţa faţă de concurenţă.

Fermierul are în testare și castravetele Prut F1,de care este foarte mulţumit că s-a comportat bine în perioada primăverii şi verii, cu provocările climatice care au fost în acest an.

HEKTAR si-a prezentat genetica la Matca1_b

Legumicultorul Ionuţ Victor Radu (stânga)

DIN ROMÂNIA, PENTRU ROMÂNI!

Stațiunea de cercetare HEKTAR investește în cercetare-dezvoltare aproximativ 500.000 de euro anual, exclusiv din fonduri proprii. În prezent, compania are înregistrate în Catalogul oficial al plantelor de cultură din România peste 200 de varietăți proprii.

Varietățile HEKTAR sunt ameliorate și adaptate la condițiile pedo-climatice din România, astfel încât ele performează în condițiile de climă din țară mai bine decât alte varietăți, poate mai cunoscute.

Un alt aspect foarte important este gustul: la HEKTAR s-a încercat crearea de hibrizi performanți, cu productivitate ridicată și pachet de rezistențe, dar cu păstrarea gustului tradițional într-o măsură cât mai mare.

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

mai multe pe această temă https://agrosel.ro/ro/

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →