HEADERUL OROS - Valentin Mihu e mulțumit de alegerea făcută - Revista Ferma
4 minute de citit

HEADERUL OROS – Valentin Mihu e mulțumit de alegerea făcută

Valentin Mihu a renunţat la catedră şi s-a dedicat „full time” agriculturii. Acum, împreună cu fratele său Sorin, lucrează 240 hectare de teren în comuna Balaciu, judeţul Ialomiţa, fermă înfiinţată în 2003 de către tatăl lor. Porumbul este una dintre culturile de bază, alături de grâu, rapiţă şi floarea soarelui. Tinerii cresc și o turmă de circa 200 de ovine.

 

De la CP6, la OROS 6 HSA

În urmă cu 10 ani, au cumpărat cu bani europeni o combină Laverda cu header pentru păioase. Pentru porumb şi floare au folosit un header CP6, iar din 2019 au achiziţionat un header Oros 6 HSA. „Am avut mai multe variante. Iniţial am ales headerul Oros pentru că preţul a fost convenabil, ulterior ne-am dat seama şi de restul avantajelor acestui echipament performant: toacă şi curăţă bine miriştea (iar noi balotăm resturile vegetale pentru animale)”, mi-a spus Valentin.

Extensiile laterale ajută la limitarea pierderilor, împiedicând porumbul înalt să cadă peste header. ”Anul trecut, pe secetă, am recoltat doar 1200 kg/ha în cea mai bună solă şi 300 kg/ha în cea mai slabă; am mers cu viteze de peste 10 km/oră în lan”, a precizat fermierul.

Valentin MIhu a ales hederul OROS_b

„Headerul Oros este un echipament fiabil şi de calitate, în care poţi să ai încredere atunci când te apuci de recoltat. După două campanii, nu regretăm alegerea făcută, iar dacă ar fi să cumpărăm un header nou, tot Oros am lua” – VALENTIN MIHU, Fermier din jud. Ialomița

 

Un header „Classic”

Valentin a optat pentruvarianta „clasică” a headerului pentru porumb produs de Oros. Este vorba despre modelul Classic 6 HSA, pe 6 rânduri, cu 70 cm între rânduri. HSA reprezintă denumirea tehnică a tocătorului instalat pe header.

Headerele Oros Classic sunt produse în variantele pe 4, 5, 6 şi 8 rânduri, cu 70 sau 76 cm distanţă între rânduri, în timp ce gama premium a headerelor Oros pentru porumb – Cornado – este disponibilă în versiunile pe 6, 8, 12 şi 16 rânduri, fixe şi rabatabile.

Oros Classic are transmisie pe roţi de lanţuri şi cardan cu ambreiaj. Dacă headerul se înfundă, cardanul „patinează” şi protejază echipamentul.

Valentin Mihu si Florian Constantinescu _b

Foto: De la stânga la dreapta: Valentin Mihu și Florian Constantinescu


Adaptabil şi fiabil

 

La headerele Oros Classic există posibilitatea montării suplimentare a unor protecţii (gulere de cauciuc) care împiedică alunecarea ştiuleţilor în faţa headerelui. Aşa-numitele „urechi de elefant” ajută ca ştiuleţii să fie reţinuţi şi preluaţi de lanţurile de transport. Reprezentanții companiei Oros recomandă și montarea unor protecţii pentru anvelope.

La headerul Oros 6 HSA se poate atașa un kit special pentru recoltarea florii soarelui. Așa cum recomandă producătorul, sunt necesare câteva setări pentru ca echipamentul să lucreze eficient. Cea mai importantă modificare este decuplarea tocătorului. De asemenea, rulourile care trag în jos tulpina de porumb nu sunt necesare la floarea soarelui. Plantele sunt tăiate de cuţitul rotativ şi de contracuţit, aproape de masa echipamentului, pentru ca „pălăriile” de floare să cadă direct spre melcul headerului. Astfel se elimină pierderile generate în procesul de tăiere.

Pentru suprafețe de peste 80 ha cu floarea soarelui, OROS recomandă folosirea unui header specializat pentru floarea soarelui, deoarece din diferenţa recuperată prin micşorarea pierderilor timp de 3 ani, echipamentul poate fi amortizat. Pierderile la floarea soarelui recoltată cu headere pentru porumb sunt de minim 2-2,5%, în timp ce prin folosirea headerului Oros Sun – pentru floarea soarelui – ele sunt de maxim 0,6% din recoltă. Opţional, la headerul pentru floarea soarelui se poate monta şi un tocător.

heder OROS 6 HSA_b

 

Garanţie extinsă

 

OROS, divizie a Linamar Hungary Zrt., are o experienţă de 53 de ani în producerea echipamentelor de recoltat. Headerele şi echipamentele Oros sunt produse folosind subansamble şi piese de la firme de renume mondial. „De exemplu, cardanele sunt de la Walterscheid, iar cuțitele sunt Lund, companii cu care noi colaborăm de zeci de ani. Începând de anul acesta oferim doi ani de garanție, în primul an pentru toate piesele, iar în următoarele 12 luni pentru tot ce înseamnă cutii de viteze și reductor”, a menţionat Florian Constantinescu, product manager Oros.

„De regulă, noi respectăm recomandările producătorului. Dacă un utilaj este bine întreţinut, curăţat şi gresat, conform manualului, nu ai probleme. Headerul Oros l-am folosit doi ani şi nu am schimbat nici un lanţ, nimic, și merge foarte bine. Ne gândim să luăm kitul pentru floarea soarelui, chiar dacă nu semănăm o suprafaţă mare”, mi-a mărturisit Valentin.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →