Headerul Oros Cornado pentru recoltat porumb și floarea soarelui - Revista Ferma
5 minute de citit

Headerul Oros Cornado pentru recoltat porumb și floarea soarelui

Marius și Darius Moțocan _b

Fraţii Darius şi Marius Moţocan din Seleuş (jud. Arad) au început să facă serios „cultura mare” din 2015, după ce, de mici au cultivat legume, aşa cum este tradiţia zonei. În cadrul fermei, culturile de toamnă (grâu, rapiţă şi orz) ocupă circa 200 de hectare și restul sunt prăşitoare de primăvară, floare și porumb. Anul acesta porumbul va ocupa circa 100 ha, iar diferenţa revine florii soarelui. „Suntem într-o afacere de familie şi ne dorim să facem un lucru bun, durabil – să facem agricultură așa cum s-a făcut tot timpul şi să scoatem un profit din asta. În zona noastră, floarea soarelui a mers tot timpul mai bine decât porumbul, care a fost mai afectat de secetă. Preferăm culturile oleaginoase şi pentru că ne dorim să producem ulei”, ne-a declarat Darius Moţocan, cel mai mare dintre fraţi.

 

CURĂŢENIA ESTE MAMA SĂNĂTĂŢII… TEHNICE

Dotarea tehnică este una bună: combină Claas Lexion 750, două tractoare Deutz (360 CP şi 156 CP), un Fendt (360 CP) şi un New Holland (250 CP), cu toată gama de utilaje necesare pregătirii terenului şi semănatului. Marius, fratele mai mic, este „combainer”, dar amândoi fraţii, la fel ca şi Delia, soţia lui Marius, lucrează pe tractor. „Ne-am împărțit lucrurile în fermă în aşa fel încât fiecare să lucreze ceea ce ştie şi la ce se pricepe mai bine. Avem grijă de utilaje şi după utilizare fiecare maşină este «suflată» şi curăţată. Curăţenia este mama sănătăţii… tehnice”, spune Darius Moţocan.

 Marius È™i Darius MoÈ›ocan È™i Florian Constantinescu _b
De la stânga la dreapta: Marius și Darius Moțocan și Florian Constantinescu

Headerul Oros Cornado este un produs bun – foarte simplu şi compact, ideal pentru fermă. Pentru noi este primul header de acest fel şi am rămas uimiţi de performanțele lui – DARIUS MOŢOCAN, Fermier din județul Arad

 

DE CE OROS CORNADO?

Pentru recoltat prăşitoare, cei doi fraţi au un header OROS Cornado, pe 8 rânduri, pliabil. „Am ales headerul Oros dintre mai multe oferte şi într-adevăr nu avem ce să îi băgăm de vină. Este foarte flexibil, uşor de lucrat şi foarte practic pentru operator. Economisești din timp. Spre exemplu, în câmp stai la lucru până în ultimul moment; când vine o ploaie nu trebuie să te dai jos să decuplezi cardanele, apeşi pe un buton şi se împachetează masa complet. La fel, dacă ai o problemă o rezolvi rapid, nu ai de desfăcut prea multe pentru a ajunge la piesa respectivă”, declară mulțumit Darius Moţocan.

După recoltare, headerul Oros lasă foarte curată parcela, masa şi cuţitele pot fi coborâte foarte jos, fără să ajungi cu masa în pământ, să se înfunde. „Poate ar fi trebuit să luăm un header cu 12 rânduri, deoarece combina este puternică. Dar este mai uşor aşa, cu 8 rânduri, headerul se pliază rapid şi avem mobilitate între parcele mici, mai ales că lucrăm pe raza a trei comune”, precizează fermierul.

 

CONSTRUCŢIE ROBUSTĂ ŞI DESIGN SIMPLU

Headerele Oros Cornado cu 6, 8, 12 şi 16 rânduri, în variantă fixă şi pliabile, au o construcţie robustă şi un design simplu, ceea ce le permite o mentenanţă rapidă. Cu ajutorul unui kit pentru floarea soarelui, headerul Oros Cornado este eficient şi cu pierderi constant minime, chiar şi la o viteză de lucru de până la 13 km/oră. „Este un produs fiabil și care dă rezultate în momentul în care operatorul știe să îl folosească. Headerele Oros, produse de Linamar, sunt recunoscute pentru fiabilitate şi versatilitate – adaptabile la orice tip de combină, pentru excelenta tocare a resturilor vegetale, toate acestea la un raport preţ/calitate avantajos pentru fermieri”, ne-a declarat Florian Constantinescu, product manager Oros.

Hederul OROS CORNADO pentru porumb si floarea-soarelui_b


PRAGUL DE AMORTIZARE: 100 HA CU FLOAREA SOARELUI

În 2020, primul an de funcţionare, headerul OROS Cornado a recoltat peste 600 hectare de porumb şi de floarea soarelui, iar utilajul arată „ca nou”.

La headerele universale, pierderile la floarea soarelui pot să ajungă la circa 2%. Pierderile la headerul OSOS Sun pentru recoltat floarea soarelui sunt sub 0,6%, de aproape trei ori mai mici decât în cazul headerelor universale (hibride). „Un fermier care recoltează anual peste 80-100 ha cu floarea soarelui este păcat să nu își cumpere un echipament specializat. Noi am calculat că la o suprafaţă de peste 100 ha recoltate/an, în trei ani de zile echipamentul se amortizează numai din «recuperarea» pierderilor”, a afirmat Florian Constantinescu.

 

URMĂTORUL HEADER VA FI TOT MARCA OROS

Pentru floarea soarelui au folosit kitul special, dar în viitor cei doi fraţi intenţionează să achiziţioneze un header OROSspecializat pentru floarea soarelui. „Lucrul cel mai greu este să găsim finanţare, dar mergem pas cu pas. Mai vrem să construim o hală mare pentru depozitare, o linie pentru producerea de ulei vegetal şi o linie pentru producţia de peleţi din resturile vegetale”, Darius Moţocan.

 

Cu o experienţă de peste 50 de ani, divizia de agricultură a Linamar Corporation este reprezentată prin brandurile MacDon (în America de Nord), recunoscută pentru headerele FlexDraper şi headerele OROS pentru porumb şi floarea soarelui (în Europa), produse de Linamar Hungary Zrt.

 

un articol de GHEORGHE GHIȘE

mai multe pe această temă www.revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →