
Două treimi din țară sunt afectate de secetă și meteorologii au emis și două coduri de caniculă pentru următoarele zile, pentru toată țara, iar precipitațiile lipsesc aproape complet săptămâna ce vine. Fermierii sunt în pericol să înregistreze pagubă totală la culturile agricole neirigate!
Potrivit ANM, în data de 8 iulie, valul de căldură se va extinde și intensifica ușor în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și jumătatea de sud a Moldovei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.
Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Marți, 9 iulie, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, local în Moldova și Maramureș, precum și în sud-vestul Transilvaniei, unde va fi caniculă și disconfort termic ridicat.
Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade și local 38-39 de grade în regiunile sudice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Valul de căldură va continua treptat să se extindă și să se intensifice în toată țara, precizează ANM.
Batem constant recordurile de căldură! Urmează cea mai fierbinte vară din istorie?
Conform prognozei ANM pentru următoarele două săptămâni, în prima săptămână din intervalul 8-21 iulie, regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, iar în Muntenia și Oltenia ploile aproape vor lipsi până în data de 17 iulie, ulterior fiind posibile manifestări locale de instabilitate atmosferică, în timp de temperaturile vor fi tot mai mari, cele maxime fiind apropiate de 40 de grade Celsius ziua, și cele minime de 18-21 grade Celsius.
Zonele cu secetă pentru cultura de porumb
Potrivit datelor ANM privind rezerva de apă în sol la data de 8 iulie 2024, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura de porumb neirigat se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și a Crișanei, local în centrul și sudul Transilvaniei.

Aprovizionarea cu apă a solului prezintă valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, nordul și nord-vestul Moldovei, izolat în nordul și sud-estul Crișanei și nord-estul Banatului, mai arată informarea agrometeo realizată de ANM.