3 minute de citit

GUVERN: STOP EXPORTURI de CEREALE. Ce spun FERMIERII?

Ordonanţa militară numărul 8 conţine prevederi importante pentru producătorii agricoli şi pentru sectorul agroalimentar, printre care şi interzicerea exporturilor de cereale. „Pentru că suntem preocupaţi de siguranţa populaţiei, de starea de sănătate a populaţiei, trebuie să luăm măsuri şi pentru securitatea alimentară a românilor.
Aşadar, pe perioada stării de urgenţă, se interzice şi se suspendă exportul următoarelor produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, făină de mălai, ulei, zahăr, floarea soarelui, soia, produse de brutărie, patiserie, biscuiţi.”, a spus Marcel Vela.

Dar ce părere au fermierii despre aceste noi restricţii? Redăm doar câteva scurte opinii ale unor agricultori…

Alex Degianski: Diseară, la #stirileprotv voi vorbi despre interzicerea exporturilor de cereale, măsura care, dacă nu suferă modificări poate să fie ultimul cui în sicriul agriculturii româneşti! Consumăm 1/3 din producţia de grâu, 40% din cea de floarea-soarelui şi 40% din cea de porumb. Ce facem cu surplusul? Unde îl vindem?

Mureşan Dani: Ministrul de Interne a precizat că măsura este luată pentru siguranţa alimentară a cetăţenilor. S-a omis a se preciza „cetăţenilor UE”. Poţi vinde intracomunitar în UE. Deci măsura eu nu o văd pentru populaţia ţării.
Grâul se va ieftini, pâinea nu. Africanii şi arabii s-au lins pe bot de grâul românesc şi rămâne un singur cumpărător – UE. La ce preţ oare, când nu mai ai competiţie!? Mie mi se pare o Directivă Europeană mai mult decât o ordonanţă emisă de Ministerul Afacerilor „INTERNE”. Dacă e o problemă de stoc intern, închizi orice livrare în afara României.
Dar aşa… e cam cu dedicaţie. Oricum nu poate fi pe termen lung; ce Dumnezeu facem cu tot grâul şi porumbul din noua recoltă, oricât de mare secetă ar fi!? Subscriu, fabrici NU avem.

Dan Preda: Hotărâri luate pe genunchi fără studiu de impact. Cine consumă atâta marfă fără industrie alimentară puternică şi fără zootehnie? Numai aşa o să ne poată băga în faliment. Populaţia nu profită cu nimic, doar şmecherii din industria de morărit şi panificaţie. Să plătească preţul bursei (MATIF).

Ce spuneţi? Au dreptate sau nu? Vocea fermierului contează? Pentru noi, Da. Aşteptăm opiniile dumneavoastră.

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →