Gripa aviară - avem motive de îngrijorare? - Revista Ferma
2 minute de citit

Gripa aviară – avem motive de îngrijorare?

Foto 3 3 Gripa aviară - avem motive de îngrijorare?
Sursa foto: iStock.com/branex

Gripa aviară s-a transmis la vaci şi se răspândeşte rapid printre efectivele de bovine din Statele Unite ale Americii, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi. Este oare Europa pregătită să înfrunte o nouă pandemie?

La doar 4 ani de la începutul pandemiei de Covid-19, răspândirea fără precedent a unei noi tulpini de H5N1 printre vacile de lapte din SUA ne aminteşte de vulnerabilitatea noastră la noile ameninţări virale, scrie publicația Politico. Faptul că virusul a apărut la mamifere sugerează că acesta a suferit mutaţii şi îl aduce cu un pas mai aproape de infectarea oamenilor. „Din punct de vedere istoric, am privit vacile ca având un risc foarte scăzut de gripă A (un subgrup de gripă care provoacă îmbolnăviri la oameni şi include virusul care se răspândeşte acum la bovine). Acum evaluarea ameninţării creşte cu un pas”, a declarat Paul Digard, profesor de virusologie şi specialist în gripă la Universitatea din Edinburgh.

Cât de răspândită este noua tulpină?

„Cred că răspândirea infecţiei va fi mult mai mare raportat la numărul de ferme în care a fost confirmată până acum”, a spus James Wood, şeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge. Particule virale au fost detectate în laptele comercial din SUA, dar pasteurizarea laptelui omoară virusul. În orice caz, pentru Europa pericolul nu este iminent în momentul de faţă. Importurile UE de lapte din SUA sunt „foarte aproape de zero”, a declarat un oficial al UE pentru Politico.

Cât de pregătiţi suntem pentru o pandemie de gripă aviară?  Citește un articol detaliat pe site-ul revista FERMA!

ECO-SCHEMĂ DE 278 EURO/HA

Fermierii spanioli care au acceptat voluntar eco-schemele pentru bunele practici de mediu vor primi ajutoare complementare între 40,96 şi 278,17 euro pe hectar. Suma cea mai mare este acordată fermierilor care îşi desfăşoară activitatea pe insule şi care au optat pentru agricultura carbonului şi culturi de acoperire pe terenurile şi terasele aflate în pante cu înclinația egală sau mai mare de 10%. Fermierii de pe continent primesc 190,17 euro/ha. Practicile de însămânţare directă şi culturile de acoperire beneficiază de un supliment multianual de 25 euro/hectar.

Pentru mai multe detalii, click AICI!

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →