Răspândirea H5N1, altfel cunoscută sub numele de gripă aviară, la bovine şi alte mamifere în Statele Unite a stârnit îngrijorări dincolo de Atlantic, însă Uniunea Europeană pare să-şi fi făcut deja temele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate, Stefan de Keersmaecker, experienţa consolidată în timpul crizei pandemice de COVID-19, ar trebui să ne găsească pregătiţi pentru a răspunde eficient în cazul unor situaţii de genul apărute în America. „Desigur, monitorizăm împreună cu statele membre ceea ce se întâmplă în SUA”, a declarat acesta pentru EURACTIV.
Pe de altă parte, de Keersmaecker a menţionat că la nivel comunitar există acel Sistem de Răspuns cu Avertizare Timpurie, gestionat de Comisie, care obligă statele membre să notifice orice caz. În plus, susţine el, au fost încheiate contracte de achiziţii comune pentru vaccinuri, astfel încât UE să fie pregătită dacă s-ar produce o pandemie.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, care efectuează supravegherea virusului, aminteşte că, deşi este foarte patogen la păsări, H5N1 este rar transmis la om. De asemenea, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentară a precizat că este la curent cu situaţia din SUA şi urmăreşte posibila evoluţie a acesteia.
„Îngrijorare enormă”
Până la începutul lunii mai, în Statele Unite ale Americii fuseseră confirmate peste 30 de focare de gripă aviară H5N1, care au fost detectate la vacile de lapte din nouă state. Guvernul federal a introdus între timp restricţii privind circulaţia vitelor peste graniţele de stat şi a recomandat utilizarea echipamentelor de protecţie pentru cei care lucrează cu bovine de lapte.
Departamentul Agriculturii al SUA a anunţat că testează acum virusul în carnea de vită tocată. Deşi au fost găsite urme de virus în lapte, acesta nu este considerat periculos dacă este pasteurizat. Jeremy Farrar, un respectat om de ştiinţă care lucrează pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat să ceea ce se întâmplă acum dincolo de Atlantic este „o îngrijorare enormă”. „Trebuie să ne asigurăm că, dacă H5N1 ajunge să fie transmis de la om la om, am fi în măsură să răspundem imediat cu acces echitabil la vaccinuri, terapii şi diagnostice”, a spus Farrar.
În raportul său recent privind viitorul pieţei unice, Enrico Letta a avertizat că pregătirea pentru pandemie nu este negociabilă. „Europa riscă să risipească lecţiile câştigate cu greu în timpul pandemiei dacă nu adoptă o abordare mai unitară în domeniul sănătăţii. Bolile infecţioase nu cunosc graniţe, deoarece alegerile făcute (sau neglijate) într-un stat membru se răspândesc în întreaga Uniune”, a subliniat fostul premier italian. El a cerut Comisiei să stabilească protocoale rapide, simple, nebirocratice, gestionate de un lanţ de comandă eficient.