”Grindina mi-a distrus total producția de struguri. Nu voi culege o boabă”, Radu Neacșu, viticultor, jud. Vâlcea - Revista Ferma
3 minute de citit

”Grindina mi-a distrus total producția de struguri. Nu voi culege o boabă”, Radu Neacșu, viticultor, jud. Vâlcea

grindina, struguri, Valcea, Dragasani
foto:@Radu Neacsu

Grindina a lovit puternic Dealul viticol Dobrușa, din Podgoria Drăgășani.

Fermierul din comuna vâlceană Ștefănești, situată în Podgoria Drăgășani, și-a văzut plantația de viță-de-vie devastată complet de grindina care a căzut năprasnic, în seara zilei de 13 iunie, în mai multe zone agricole din sudul țării. 

Radu Neacșu îngrijește o plantație viticolă înființată în 2010-2011, pe un teren de 8 ha, cumpărat pe Dealul Dobrușa, din Podgoria Drăgășani.

Până ieri, strugurii arătau încă bine, promițând o producție bună în această toamnă. După grindină, potrivit fotografiilor făcute la fața locului, coardele de viță-de-vie arată ca într-un coșmar, fără frunze și fără struguri.

Nu mai pot culege o boabă. Jumătate din producție o livram unor crame din zonă, cealaltă jumătate o vindeam unor persoane private. Acum nu mai am ce să vând, au rămas numai coardele, fără struguri și fără frunze”, a spus fermierul pentru  Revista Ferma

În zona Drăgășani sunt active câteva puncte de tragere a rachetelor antigrindină, însă viticultorul susține că deasupra Dealului Drăgușa nu au fost trase rachete antigrindină. 

Dragasani, Valcea, grindina
foto: @Radu Neacsu

Radu Neacșu va merge în cel mai scurt timp să depună la Primărie și la Direcția Județeană de Agricultură solicitare scrisă pentru evaluarea pagubelor. 

Am mai pățit-o înainte, când nu era activ sistemul antigrindină și am primit o despăgubire de 10.000 de lei ( bani noi ). Acum, deși a fost înființat sistemul antigrindină, vița-de-vie a fost distrusă de grindină”, reclamă fermierul. 

La remarca făcută de noi că nu au fost trase rachete în zona Momotești – Drăgășani, fiindcă este o zonă populată,  după cum a explicat Direcția din MADR care gestionează Sistemul Național Antigrindină și pentru Creșterea Precipitațiilor ( SNACP ), fermierul vâlcean a spus că Dealul Dobrușa e mai departe de Momotești.

Cultura de viță-de-vie nu este asigurată: ”firma de asigurare a spus că îmi asigură numai cheltuielile făcute până la momentul pagubei, nu îmi asigură o anumită sumă pe hectar și nu am fost de acord, nu am încheiat niciun contract”.

De mâine, ne-a spus fermierul, începe să aplice tratamente pentru a salva plantele afectate de grindină. 

Citește și De ce nu au fost trase rachete antigrindină la Momotești? Ce explicații oferă Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor ( SNACP )

 Dezastru în mai multe zone agricole din România, din cauza fenomenelor meteo extreme

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →