
Suprafețe mari de culturi agricole din județul Iași au fost distruse de grindină, iar printre cele mai afectate localități se află satul Totoești din comuna Erbiceni, după cum se precizează într-un articol al publicației locale Ziarul de Iași.
„Numai într-o singură fermă vorbim despre 130 de hectare de floarea soarelui complet distruse în urma unui episod de vreme severă, cu furtună și grindină, care a avut loc pe 18 iulie. La o primă evaluare, pagubele se ridică la 700.000 de lei. Însă, nici culturile de porumb nu arată mai bine. Căderile de grindină au sfâșiat frunzele, iar acum totul s-a uscat.
Practic, ce nu a afectat seceta a pus la pământ ploaia cu gheață, după cum se plâng mai mulți fermieri din județ. Singura lor speranță rămân despăgubirile de la stat, doar că nu există nimic clar în momentul de față, ci doar promisiuni”, au afirmat jurnaliștii de la publicația ieșeană.
Anul acesta nu vom recolta nimic!
Gabriela Berea, fermier din județul Iași, care deține 580 de hectare de culturi cu floarea soarelui, porumb, rapiță și grâu în comunele Erbiceni și Românești, a declarat pentru sursa citată:
„Porumbul a polenizat, a fructificat și arăta frumos înainte de 18 iulie. Dar grindina l-a sfâșiat și acum se usucă! Ce nu ne-a luat seceta, ne-a luat acum grindina. (…) Nu am mai pățit așa ceva! A mai fost vânt, au mai fost pierderi de 10-20%, însă până la urmă am mai putut recolta ceva. Dar anul acesta, nimic!”

Experiențele negative au determinat-o să renunțe la asigurări
Doar pentru floarea soarelui fermiera estimează pierderi în valoare de 700.000 de lei. Cu o experiență de 21 de ani în agricultură, Gabriela Berea afirmă că a avut în anii trecuți polițe pentru asigurarea culturilor agricole, însă, a renunțat la ele pentru că „nicio firmă de asigurări nu și-a respectat angajamentele scrise și m-am lecuit!”
Totodată, fermiera solicită reprezentanților Guvernului să reglementeze piața asigurărilor agricole cu legi clare, echilibrate și norme metodologice aplicabile, care să susțină fermierii în cazul unor fenomene extreme.
Sistemul antigrindină nu a funcționat
În anii trecuți, sistemele antigrindină au fost eficiente în protejarea culturilor, dar anul acesta, rachetele au fost lansate prea târziu sau deloc, spune fermiera:
„Sistemul antigrindină a fost folosit după ce a avut loc furtuna. Adică, efectul acestui sistem nu se vede la noi. Dacă ar fi fost folosit, nu ar fi fost frunzele de porumb sfâșiate. A fost și vânt, să zicem că sistemul nu oprește acest fenomen, dar noi avem și floarea soarelui, iar aici nimeni nu poate contesta că nu a fost grindină.”
Ministerul vrea un Fond de Garantare, dar fermierii cred că sunt „numai vorbe”
Referitor la despăgubirile de la stat pentru culturile afectate de grindină, reprezentanții Ministerului Agriculturii iau în calcul utilizarea unui fond de garantare al MADR, finanțat cu suma de 3% din valoarea subvenției aferentă fiecărui fermier, conform reglementărilor UE.
Totuși, până în momentul de față nu există un cadru legal care să prevadă despăgubiri pentru culturile distruse de grindină, iar fermierii cred că autoritățile oferă doar promisiuni.
„Numai vorbe sunt despăgubirile astea. Nimeni nu dă nimic. Sau dacă se dă, sunt sume infime, raportate la cât cheltuim noi. Nu vom primi nimic. Ca idee, în 2022, pentru porumbul distrus de calamitate mi-au dat 180 de lei/ha despăgubire pentru secetă, în condițiile în care sacul de sămânță pe care îl semănam noi costa 900 de lei. Sunt numai vorbe în vânt! Asta face statul, ne dă praf în ochi!”, a încheiat Gabriela Berea.