Grâul ucrainean nu va aduce profit în 2024. Cu ce culturi vor face bani fermierii din Ucraina? - Revista Ferma
2 minute de citit

Grâul ucrainean nu va aduce profit în 2024. Cu ce culturi vor face bani fermierii din Ucraina?

ansvsa ucraina 01 Grâul ucrainean nu va aduce profit în 2024. Cu ce culturi vor face bani fermierii din Ucraina?

Grâul ucrainean pierde profitabilitatea și în acest an. Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia Rusiei.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi olaginoase. „Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă”, a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Oficialul a adăugat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase ucrainene va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, 4 milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de 4 milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

CITEȘTE ȘI: Au intrat în vigoare măsurile UE de sprijin comercial pentru Ucraina. Încă UN AN pentru GRÂUL fără taxe!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →