2 minute de citit

Gheorghe Neaţă: „Sunt cazuri şi de Ţurcane care fată trei sau patru miei”

Gheorghe Neata despre fatari Gheorghe Neaţă: „Sunt cazuri şi de Ţurcane care fată trei sau patru miei”

Întrucât a creat mare vâlvă în spaţiul online şi unii chiar au contestat posibilitatea ca o oaie să fete cinci miei, aşa cum ne-a semnalat tânărul fermier Alex Culda, ne-am adresat lui Gheorghe Neaţă, o voce autorizată în domeniul creşterii ovinelor, pentru a ne lămuri în această privinţă.

În primul rând, spunea el, la rasele specializate apar relativ frecvent astfel de situaţii, Romanov fiind una dintre cele mai prolifice rase de ovine din punct de vedere al fătărilor – au fost documentate cazuri în care o oaie Romanov a fătat chiar şi şapte miei!

„Cei care nu cred că e posibil ca o oaie să poată făta cinci miei odată să mai pună mâna pe carte să citească! Pentru că oaia Lacaune poate o dată în viaţă sau chiar de mai multe ori, dacă are o predispoziţie genetică, să aibă poliovulaţie şi să fete cinci miei. Nu este nimic exclus. Natura o ajută să ducă la bun sfârşit o astfel de gestaţie. Iar această poliovulaţie poate fi obţinută şi prin inducerea de călduri. Sunt cazuri şi de Ţurcane care fată trei sau patru miei”, ne-a explicat specialistul.

În opinia sa, românii ar trebui să-l încurajeze pe acest târnăr fermier, în loc să pună la îndoială performanţele sale. „Este un record iar fermierul trebuie încurajat. E mai uşor să critici decât să vii cu ceva constructiv. În zona de vest a ţării există mulţi copii de ciobani care continuă această tradiţie şi merită tot respectul nostru pentru activitatea pe care o desfăşoară. Sunt sigur că Alex este un crescător pasionat care vrea să facă performanţă”, a subliniat Gheorghe Neaţă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →