În Germania, situaţia pe piaţa cerealelor a ajuns la un punct critic la începutul sezonului de recoltare din acest an. Necesitatea vânzării imediate a recoltelor treierate îi costă scump pe fermieri. „Depozitele pline, preţurile scăzute de pe piaţă şi presiunea de a vinde distrug fermele noastre „, a declarat Krawczyk, preşedintele asociaţiei agricultorilor din Saxonia, pentru presa regională.
Presiunea exercitată de recolta americană de grâu cântăreşte greu pe piaţă. În acelaşi timp, grâul din Rusia şi Ucraina este oferit pe pieţele internaţionale la preţuri mult mai avantajoase decât oferta încă abundentă de produse alternative din Europa.
În acest context, îngrijorările legate de problematica recoltă europeană, în special în Franţa şi Germania, par să fie trecute în plan second, scrie agrarheute.com.
Fermierii saxoni sunt mai îngrijoraţi de scăderea continuă a preţurilor din ultimele patru săptămâni decât de condiţiile meteorologice. Din cauza vânzărilor scăzute ale recoltei de anul trecut, multe depozite sunt încă pline de recolte care nu mai pot fi utilizate în industria alimentară. Cu munca pe câmp întreruptă de vremea furtunoasă, primele rapoarte privind randamentele orzului dau puţine speranţe pentru grâu şi pentru randamentele şi calităţile aşteptate acolo.
Preţurile rapiţei s-au stabilizat miercuri la prânz pe Euronext, după ce au depăşit pragul de 500 EUR/t pentru noiembrie 2024 în sesiunea din ziua precedentă. Tendinţa continuă să fie susţinută de recoltele dezamăgitoare din Franţa, în urma primelor lucrări de recoltare.
Conform datelor Comisiei, preţurile de export pentru grâul de panificaţie la cel mai important centru de tranzacţionare francez din Rouen se situau la 217 euro pe tonă la sfârşitul lunii trecute. În acelaşi timp, grâul era oferit pentru echivalentul a 187 de euro pe tonă în porturile de încărcare de la Marea Neagră. O diferenţă de preţ de 30 de euro! – ceea ce explică presiunea asupra preţurilor în Europa.
sursa: agrarheute.com