Gavrilă Coţ: Consumatorul român se îndepărtează de carnea de porc! - Revista Ferma
2 minute de citit

Gavrilă Coţ: Consumatorul român se îndepărtează de carnea de porc!

Gavrila Cot Gavrilă Coţ: Consumatorul român se îndepărtează de carnea de porc!
Gavrilă Coţ

Cel mai mare crescător de porci din judeţul Maramureş trage un puternic semnal de alarmă în privinţa schimbărilor obiceiului de consul al românilor. Nu neapărat mai sănătoase…

„Se zice că în viitor se va diminua consumul de carne de porc pe cap de locuitor şi mai mult decât în prezent. Dacă înainte un român consuma undeva în jur de 61 kilograme de carne de porc pe an, acum am înţeles că acest consum ar fi scăzut la 56 kg în medie. Se schimbă obiceiurile de consum iar oamenii preferă acum fructele de mare sau în cel mai bun caz carnea roşie”, ne-a declarat Gavrilă Coţ, care creşte 10.000 de porci pe serie.

Fiul său Alexandru ştie care este, de fapt, miezul problemei. „A crescut nivelul de trai al românilor iar carnea de porc e cumva pe plan secund acum. Din această cauză s-au şi diminuat efectivele de porci din ţara noastră. Şansele să se mai schimbe ceva sunt aproape inexistente. Am luat-o într-o direcţie fără intoarcere”, susţine Alexandru Coţ, care se ocupă mai mult de partea de abatorizare.

Cel puţin 500 de porci, sacrificaţi în fiecare zi!

Familia Coţ creşte porcii în două locaţii – la Ardusat, în judeţul Maramureş, respectiv la Supur, în judeţul Satu Mare. Zilnic sunt tăiaţi între 500 şi 800 de porci. Animalele sunt sacrificate când ating greutatea de 110-115 kilograme.

Costurile de producţie sunt cea mai mare grijă. „Nu avem siguranţa zilei de mâine. Riscurile sunt foarte mari în sector din cauza pericolului reprezentat de pesta porcină africană. Suntem cumva pe linia de plutire dar nu putem vorbi de mari câştiguri. Dacă nu scădeau preţurile la furaje riscam să dăm faliment pentru că nu mai eram rentabili”, a recunoscut Gavrilă Coţ.

Alexandru Cot Gavrilă Coţ: Consumatorul român se îndepărtează de carnea de porc!
Alexandru Coţ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →