GAEC 8: Ce trebuie să faceți ca să luați subvenții APIA pe hectar în 2025! - Revista Ferma
4 minute de citit

GAEC 8: Ce trebuie să faceți ca să luați subvenții APIA pe hectar în 2025!

Modificare GAEC 8: Ce este permis și ce este interzis să faceți pe terenurile APIA arabile și pe pășune pentru a lua subvenții APIA pe hectar în 2025!

GAEC 8 ajutoare pentru fermieri subventii APIA pe hectar cereri avans APIA credite fermieri bani
Credit foto: istockphoto.com/BitsAndSplits

Ministerul Agriculturii modifică regulile obligatorii privind normele de condiționalitate (GAEC) pentru plata subvențiilor APIA începând din 2025.

Una dintre aceste modificări privește GAEC 8, care are ca obiectiv menţinerea elementelor şi zonelor neproductive în scopul îmbunătăţirii biodiversităţii agricole.

MADR a eliminat obligația privind alocarea unui procent de 4% din terenul arabil la nivel de fermă dedicat zonelor sau elementelor neproductive (inclusiv pârloagă).

Află detalii:

Modificare GAEC 8: Fermierii NU mai sunt obligați să lase 4% din teren pârloagă!

Modificare GAEC 8: Fermierii NU mai sunt obligați să lase 4% din teren pârloagă!

Cerințe GAEC 8 pe care trebuie să respecte fermierii pentru a lua subvenții APIA pe hectar în 2025:

gaec 8 subventii APIA pe hectar

  • Menţinerea elementelor de peisaj
    1. Se menţin elementele de peisaj (rigole; garduri vii individuale şi grup de rânduri de arbori, inclusiv fâşii împădurite, arbori izolaţi, arbori în aliniament, grup de arbori şi pâlcuri arbustive; terase; movile) existente pe terenul agricol.

Pentru elementele de peisaj înființate prin eco-schemele menționate la articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/2115, ce vizează angajamente voluntare superioare cerințelor de bază neremunerate, obligația menținerii se aplică începând cu anul ulterior înființării.

  • Interzicerea tăierii gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor
    2. Este interzisă tăierea gardurilor vii şi a arborilor în perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice (15 martie-31 august).

Tăierea gardurilor vii şi a arborilor - înseamnă orice tip de tăiere sau intervenţie asupra gardurilor vii şi a arborilor care ar duce la deteriorarea sau distrugerea locurilor de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice, precum şi la perturbarea intenţionată a acestora.

Perioada de reproducere şi creştere a păsărilor sălbatice - perioada în care o specie de păsări depune ouă, le cloceşte şi îşi creşte puii până când aceştia sunt capabili să zboare.

Fără a aduce atingere restricţiilor din planurile de management şi regulamentele ariilor naturale protejate, perioada de reproducere şi creştere pentru speciile de păsări este 15 martie - 31 august, atât în perimetrul ariilor naturale protejate (SCI, SPA), cât şi în afara acestora.

  • Măsuri pentru evitarea speciilor de plante invazive
    3. Se iau măsuri pentru evitarea instalării şi extinderii speciilor de plante invazive pe terenuri APIA. Cerințele se aplică pe toate tipurile de terenuri agricole (teren arabil, pajiști permanente şi culturi permanente).

Fermierii au obligaţia identificării şi combaterii plantelor invazive şi a plantelor toxice/otrăvitoare existente pe terenul agricol pe care îl administrează. Referinţe: Ghidul fermierului privind condiţionalitatea (versiunea în vigoare), sursa: APIA

Vezi care sunt plantele invazive și toxice interzise pe terenurile APIA arabile și pe pășune pentru a lua subvenția APIA pe suprafață:

Plante interzise pe terenuri APIA pentru subvenția pe suprafață de 99 euro/ha!

Respectarea cerinţelor GAEC 8 se verifică astfel: cerinţele 1.a) şi 1.b) se verifică la nivel de exploataţie agricolă; cerinţele 2, 3 şi 4 se verifică la nivel de parcelă agricolă.

Tot pentru subvenții APIA pe hectar, fermierii trebuie să respecte standardele GAEC 7 și GAEC 6. Ce derogări sunt valabile anul viitor:

Derogări GAEC 7: Cum se face rotația culturilor! Ce este un teren pârloagă!

Derogări GAEC 6: Lucrări agricole permise pe terenurile APIA!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →